Kahramanmaraş merkezli 11 ili etkileyen büyük depremler sonrası gözler Türkiye’de deprem kuşağı içerisinde bulunan diğer illere çevirdi. 1-7 Mart Deprem Haftası farkındalığı amacıyla TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası Muğla İl Temsilcisi Coşkun Çatalkaya, Muğla Gazetesi’ne özel açıklamalar da bulundu. Muğla’da yapılan deprem çalışmalarını değerlendirdi.

Özellikle Fethiye, Milas ve Gökova çevresindeki deprem tehlikesine dikkat çeken Çatalkaya, İl Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Müdürlüğü koordinesince yürütülen “İl Risk Azaltma Planı” çalışmalarının acilen tamamlanması gerektiğini söyledi. Çatalkaya ayrıca Büyükşehir ve İlçe Belediyelerinin de bu süre zarfında yapılarda risk kontrol çalışmalarını bitirmesinin önemine değindi.

77777.jpg

“MUĞLA’DA FAY HATLARI ÜZERİNE YERLEŞİM YAPIYORUZ”

Reis 48 Görevde Reis 48 Görevde

Coşkun Çatalkaya, Muğla’da bulunan fay hatlarının deprem yaratma tehlikesini bilmeden yerleşimler yapıldığı ifade ederek; “Muğla’da fay kontrol master planlarını tamamlamadan yerleşimler yapıyoruz. Bizler, yerleşim yapılmadan tüm yetkili kurumlara gereken araştırma etütlerinin yapılmasını talep ediyoruz. Ancak gelinen noktada geçmiş yıllarda yapılan yerleşimler var. Menteşe’nin ortasından geçen bir fay hattı bulunuyor, bunun olası doğuracağı tehlikelerin farkında olmak gerekir. Bu sebeple aktif fayların araştırılması lazım.” Diye konuştu.

“TÜRKAN SAYLAN KÜLTÜR MERKEZİ’NİN ALTINDAN FAY HATTI GEÇİYOR”

Menteşe’nin neredeyse yarısını kapsayan bir bölgeden fay hattı geçtiğini belirten Çatalkaya; “Menteşe aktif fayların üzerinde bulunuyor. Bu duruma vatandaş ve devlet yerleşimleri dâhil. Örneğin Muğla Yatağan fayı Türkan Saylan Kültür Merkezi’nin altından geçiyor. Kültür merkezinin jeolojik raporları yapıldı, mevzuata uygun. Ancak yetersizdir. Çünkü fay hattının deprem yaratma potansiyeli bilinmiyor. Menteşe’nin merkezi mahallerinde de eski yapılar bulunuyor. Bu binaların deprem yönetmeliklerine uygunluğu bile kesin bilinen bir konu değil.” Dedi.

“FETHİYE’NİN DURUMU DAHA CİDDİ”

Coşkun Çatalkaya, Fethiye’de deprem riski yüksekliğine dikkat çekti; “Fethiye’de deprem tekrarlama periyodu gelmek üzere. Bu da her an yaşanabilecek bir deprem tehlikesi anlamına geliyor. Fethiye’nin zemini diğer yerlere göre daha yumuşak. Özellikle dolgu sahası üzerine yapılan yerleşim birimleri bizi ciddi derecede çekindiriyor. Milas ve Gökova körfezi de Fethiye sonrası riskli bölgeler içerisine giriyor. Bir tane bile bina yıkılsa kayıptır.”

img-5472.jpg

“FAY HATLARI İNCELEME GÖREVİ ÇEVRE, ŞEHİRCİLİK VE İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ BAKANLIĞI İLE MÜDÜRLÜĞÜ’NDE”

Çatalkaya, Muğla Valiliği’nin aktif fayların deprem üretme tehlikesini ve daha birçok görevi kapsayan “İl Risk Azaltma Planı” çalışmasını yürüttüğünü söyledi; “2021 yılında yaşanan Elazığ depreminden sonra bir genelge yayınlandı. Bu genelge sonrasında İl Risk Azaltma Planı çalışmaları başladı. Çalışma içerisinde kamu kuruluşları, odalar ve meslek örgütleri var. Bu planda deprem öncesi ve sonrası yapılacak çalışmalar ve aktif fayların incelenmesi gibi pek çok husus bulunuyor. Tüm kamu kurumlarına görevler dağıtıldı. Fay hatlarının sismik araştırmalarının yapılması Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na verildi. Çünkü maliyeti büyük. Fay hatlarının olası deprem oluşturma yüzdeleri, şiddeti ve büyüklüğü bu araştırmalar sonrasında ortaya çıkacak. Biz bu planların da takipçisiyiz.” İfadelerini kullandı.

“MİKRO BÖLGELEME ETÜTLERİ BÜYÜKŞEHİR’DE YAPI KONTROL İLÇE BELEDİYELERİ’NDE”

İl Risk Azaltma Planında Büyükşehir ve İlçe Belediyelerine de görevler verildiği anlatan Çatalkaya; “Yine aynı İl Risk Azaltma Planı çerçevesinde Muğla Büyükşehir Belediyesi’ne büyük yerleşim merkezlerinden başlamak koşuluyla mikro bölgeleme etütlerinin yapılması görevi verildi. İlçe Belediyelerine ise mevcut yapıların depreme dayanıklılık raporunun çıkarılması görevi verildi. Ancak bu görevler tam olarak yerine getirilemiyor. Belirli koordine sorunları ve aksaklıklar var.” Dedi.

“BELEDİYE BAŞKAN ADAYLARINA ANLATIYORUZ”

Muğla’nın içerisinde bulunduğunu deprem durumunu ziyarete gelen Belediye Başkan adaylarına da anlattıklarını belirten Çatalkaya; “Bizim dediklerimiz Muğla’nın gerçekliği. Yaşanan somut durumu Belediye Başkan adaylarına anlatmak bizlerin görevi aynı zamanda. Deprem farkındalığını gerçekçi planlar üzerinden yürütmek gerek. Tüm yetkili kurumlar deprem meselesine iyi niyetli yaklaşıyor, yapılan çalışmalar da var. Ancak yeterli değil, özellikle Muğla İl Risk Azaltma Planının tamamlanması bu açıdan çok kritik, tempoyu hızlandırmak gerek.” ifadelerini kullandı.