Resmi Gazete’de yayımlanan “Beşeri Tıbbi Ürünlerin Fiyatlandırılmasına Dair Kararda Değişiklik Yapılması Hakkında Karar” ile ilaç fiyatlarının belirlenmesinde kullanılan Avro kuru 21,67 lira olarak güncellenerek ilaç fiyatlarına bugünden geçerli olmak üzere yüzde 23,5 oranında zam yapıldığını kaydeden 32. Bölge Muğla Eczacı Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ecz. Saim Korkmaz, “Kararda ecza depolarının baremlerinde ekonomik düzenlemeler yapılırken, eczacıların ekonomik durumu görmezden gelinmiştir” dedi.

CHP’li Milletvekili Uzun: “Hastane var; randevu yok, otopark yok, tekerlekli sandalye yok!" CHP’li Milletvekili Uzun: “Hastane var; randevu yok, otopark yok, tekerlekli sandalye yok!"

“Eczanelerimiz personel ve işletme giderlerini karşılayamaz duruma gelmiştir”

Eczacıların son İlaç Fiyat Kararnamesinde fiilen yok sayıldığını ifade eden Başkan Korkmaz, “Son dönemlerde sıklıkla yaşanan ilaç yokluklarının sorumlusu meslektaşlarımız olmadığı halde, ilaç yoklukları nedeniyle ciddi mağduriyet yaşayan eczacılar son İlaç Fiyat Kararnamesinde fiilen yok sayılmıştır. Son düzenlemenin getirdiği ekonomik baskılar nedeniyle birinci basamak sağlık hizmet sunucusu olan eczanelerimiz ciddi mali zorluklarla karşı karşıya bırakılmıştır. Bu durum mevcut ekonomik koşullar göz önüne alındığında kabul edilemez bir durumdur.
Ortalama 3 personelin istihdam edildiği eczanelerimiz personel ve işletme giderlerini karşılayamaz duruma gelmiştir.
Ecza Depolarına olan borçlarını ödemek için kredi üzerine kredi çekmekte artık bu borç sarmalından kurtulamamaktadır” diye konuştu.

“Eczacılar bu adaletsizliğe boyun eğmemeye kararlıdır”
Başkan Korkmaz açıklamasının devamında şu ifadelere yer verdi:
“Eczacılarımızın yaşadığı mali sorunlar ve buna ilişkin haklı taleplerimiz özellikle ve defalarca yetkililere aktarılmış olmasına rağmen son yapılan düzenlemede eczacılar görmezden gelinmiş, yok sayılmıştır. Bu durum, mesleğimizin sürdürülebilirliğine yönelik ciddi bir tehdittir.
Eczacılar mesleğimizin geleceğini tehdit eden bu adaletsizliğe boyun eğmemeye kararlıdır. Sadece ilaç sanayinin ve ecza depolarının ihtiyaçlarına yönelik geçici çözüm üreten düzenlemeler yerine, ilaç eczacılık alanındaki bütün paydaşları içeren, ilaç yokluklarını kalıcı olarak gündemden çıkaran, hastalarımızın tedavileri içingereken yenilikçi ilaçlara erişimini mümkün kılan, eczanelerimizin ekonomik sürdürülebilirliğini gözeten düzenlemelerin hayata geçirilmesi adına artık son dönemeçteyiz. Sorun daha da büyüyüp bir sağlık krizine dönüşmeden acil önlemler
alınması şarttır.
Bu gündemle, 31 Ekim Perşembe günü Olağanüstü Başkanlar Danışma Kurulu Toplantısında Eczacı Odalarımızın
Başkanları ile Ankara’da bir araya geleceğiz. İlaç yokluklarına engel olmak, hastalarımızın tedavileri için gereken ilaçlara erişmesini sağlamak hastalarımıza karşı mesleki sorumluluğumuzun gereğidir. Sağlık sisteminin kilit taşı olan eczanelerimizin ayakta kalabilmesi için gereken her
türlü tedbiri almak da boynumuzun borcudur. Türk Eczacıları Birliği geçmişte olduğu gibi bugün de bu sorumluluğu almaktan kaçınmayacaktır.”

Muhabir: BERİTAN YÜCEL