MUĞLA’DA CENGİZ BEKTAŞ KENT BELLEĞİ HAYATA GEÇİYOR MUĞLA’DA CENGİZ BEKTAŞ KENT BELLEĞİ HAYATA GEÇİYOR

Muğla Barosu’nca düzenlenen 3 oturumlu deprem çalıştayı Muğla Barosu hizmet binasında gerçekleştirildi. Çalıştaya Cumhuriyet Başsavcısı Oğuzhan Dönmez, Menteşe Belediye Başkanı Bahattin Gümüş, Kavaklıdere Belediye Başkanı Mehmet Demir, STK temsilcileri ve baro üyeleri katıldı.

Deprem zamanında anayasa ve yasalardan doğan hak ve yükümlülüklerin, Muğla’da depreme bilimsel yaklaşım ile deprem ve sorumluluklar hukukunun ele alındığı deprem çalıştayında İzmir Barosu, Bilkent Üniversitesi, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi ve Yaşar Üniversitesi’nden katılımcalar bilgi ve tecrübelerini aktardı.

860e48b3-14d7-4b87-9332-e741c90e4ef3.jpg

Çalıştayda açılış konuşmasını yapan, Muğla Barosu Başkanı Av. Levent Akgün, “6 Şubat sabahına maalesef büyük bir felaket haberiyle ve derin bir üzüntü ile uyandık. Henüz, merkez üssü Kahramanmaraş Pazarcık olan 7.7 şiddetindeki depremin şokunu atlatamamışken, bu depremden yaklaşık 9 saat sonra bu sefer Kahramanmaraş Elbistan merkezli 7.6 şiddetindeki bir depremle yıkıldık. Bu depremlerde on binlerce vatandaşımızı kaybettik ve yine on binlerce vatandaşımız ise yaralandı” dedi.

Başkan Akgün, “Bu süreçte her bir vatandaşımız elinden gelini yapmaya, biz olma bilincinin gereğini yerine getirmeye çalışmıştır. Vatandaşlarımız bir canı kurtarmak için enkaza koşmuş, elinde ne varsa veya neyi temin edebildiyse deprem bölgesine göndermiş, cebindeki son parasını depremden etkilenen vatandaşlarla paylaşmış, çocuklarımız tanımadıkları kardeşlerine kumbaralarını ulaştırmıştır. Bu dönemde birçok, belediye, sivil toplum kuruluşu ve kurumlar gibi; Muğla Barosu Başkanlığı da, ilk günden itibaren üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmiş; gerek ayni, gerek nakdi yardımları bölgeye ulaştırmış, deprem bölgesine gönderdiği gönüllü avukatlar aracılığıyla hukuki tespitlerin yapılmasına ve delillerin toplanmasına yardımcı olmuş, sorumluların cezalandırılması adına suç duyurularında bulunmuş, deprem bölgesinden gelen vatandaşlarımıza hukuki desteği esirgememiştir. Evet, deprem sadece yıkımların olduğu on bir ilimizi değil, ülkemizin tamamını derinden etkilemiştir. Bu felaketin doğurduğu acı tabloya rağmen, ayakta kalabilmemizi; bir olma bilincimiz ve tarihe şimdiden altın harflerle yazılmış olan insanüstü dayanışmamız sağlamıştır. Bizler, bu yıkımdan da bir olma direnciyle çıkacak, yaralarını saracak ve ayakta kalmaya devam edeceğiz” ifadelerine yer verdi.

“Bu felaketi unutmayacak, unutturmayacağız” diyen Başkan Akgün, “Yaşadığımız bu acının sorumlularının adalet önünde hesap vermesini sağlayacak, sürecin takipçisi olacağız. Yaralarımızı sarmak adına dayanışmaya devam edecek, ama bir daha böyle bir felaket yaşamamak adına tedbirleri alacağız. Bu süreçte bilginin, bilimin, bilimsel düşüncenin, mevzuat hükümlerine uygun davranmanın ne kadar değerli olduğu bir kere daha ortaya çıkmıştır. Dere yataklarına verilen imar izinlerinin, deprem kuşağındaki bir bölgeye haddinden çok katlı binaların yapımının, gerekli denetimlerin eksikliğinin, imar barışlarının bizleri nasıl bir felakete sürüklemiş olduğunu bir kez daha görmüş bulunuyoruz. Deprem felaketinin yaşanmasının üstünden bir aydan fazla süre geçti. Bugün burada, bu süreçte yaşananların ve sonrasındaki etkilerinin hukuki ve bilimsel anlamda değerlendirilmesi amacıyla Muğla Barosu Deprem Çalıştayını düzenlemiş bulunuyoruz” dedi.

Başkanın konuşmasının ardından katılımcı konuşmacılar deprem ile ilgili bilgi ve tecrübelerini aktardı. Önümüzdeki günlerde düzenlenen çalıştay ile ilgili bir sonuç bildirgesinin yayınlanacağı öğrenildi.

Editör: Beritan Yücel