MSKÜ Kamu Yönetimi Doktora öğrencisi Ceren Demir, Genç Bilim İnsanları Girişimi (YSI) ve Xi'an Jiaotong-Liverpool Üniversitesi (XJTLU) Şehir Planlama ve Tasarım Bölümü adına, Çin ve Güneydoğu Asya veya Güneydoğu Asya'daki belirli bir ülke arasındaki sosyo-ekonomik kalkınma araştırmaları üzerine iki günlük bir çalıştaya katılmak için davet almayı başardı.

Ceren Demir’in “Tüketimde İleri Teknolojinin Benimsenmesinin COVID-19 Sürecinde Pazar Hakimiyeti Üzerindeki Etkisi: Algoritmik Öz Tercihin Karşılaştırmalı Analizi ve Çin ve Güneydoğu Asya'daki Küçük İşletmeler Üzerindeki Etkileri” başlıklı başvurusu Çin-Güneydoğu Asya Sürdürülebilir Kalkınma Çalıştayı'nda (C-SEASD) sunulmak üzere kabul edildi.

BAŞARILI DOKTORA ÖĞRENCİSİ PROJE ORTAKLIĞI DESTEĞİ BEKLİYOR

Doktora öğrencisi Ceren Demir gazetemize yaptığı açıklamada, “Üniversitemin sunduğu imkanlar ve edindiğim bilgi birikimleri sayesinde bir kez daha uluslararası bir çalışmada kabul almanın haklı gururunu yaşıyorum. Bu süreçte yanımda yer alan Kamu Yönetimi bölümü Hocalarıma teşekkürü bir borç bilirim” dedi.

Demir, kazandığı bu çalışmada Xian Jiaotong-Liverpool Üniversitesi (XJTLU), Suzhou, Çin ikametgahına Gidiş dönüş uçak parası, 3 günlük konaklama masrafı olmak üzere burs desteği ve sunalan çalışmanın Türkiye’ye uyarlanarak projeye dönüştürülmesi adına alanında uzman kişilerden proje ortaklığı desteği bekliyor.

ÇİN-GÜNEYDOĞU ASYA SÜRDÜRÜLEBİLİR KALKINMA ÇALIŞTAYI NEDİR?

Çalıştay hakkında yapılan bilgilendirme şu şekilde:

“Çin ve Güneydoğu Asya, yüzyıllardır karmaşık bir ticaret, kültürel değişim ve jeopolitik etki ağıyla birbirine bağlanmıştır. Tarihi deniz ticaret yolları, malların, bilginin ve hatta siyasi sistemlerin akışını teşvik ederek derin bir ekonomik bağımlılığın temelini atmıştır. Bugün, bu ilişki benzeri görülmemiş ekonomik entegrasyon seviyelerine ulaşmıştır. Çin'in ekonomik ve politik statüsü, onu Güneydoğu Asya'da baskın bir ticaret ortağı ve yatırımcı konumuna getirmiştir. Kuşak ve Yol Girişimi (BRI) gibi girişimler, bu bağlantıları inovasyon, altyapı geliştirme ve bölgesel bağlantı yoluyla daha da sağlamlaştırmayı amaçlamaktadır.

Ancak, bu ekonomik dinamizm içinde gezinmek karmaşık sosyoekonomik zorluklar sunmaktadır. Güneydoğu Asya artan ticaret ve doğrudan yabancı yatırımdan (FDI) faydalanırken, faydaların eşit dağıtımı, BRI projeleriyle ilişkili potansiyel borç yükleri ve yerel endüstriler ve sosyal refah üzerindeki etki konusunda endişeler devam etmektedir. Ek olarak, ekonomik büyümenin peşinde koşmak, uzun vadeli sürdürülebilir kalkınma ve yaşam kalitesiyle dengelenmelidir. Çevresel bozulma, kaynak tükenmesi ve yaklaşan iklim değişikliği tehdidi, her iki bölge için de müreffeh bir gelecek sağlamak için işbirlikçi çabaları gerekli kılıyor.

Bu geçmişi aklımızda tutarak, Genç Bilim İnsanları Girişimi (YSI) ve Xi'an Jiaotong-Liverpool Üniversitesi (XJTLU) Şehir Planlama ve Tasarım Bölümü adına, Çin ve Güneydoğu Asya veya Güneydoğu Asya'daki belirli bir ülke arasındaki sosyo-ekonomik kalkınma araştırmaları üzerine iki günlük bir çalıştay için uluslararası üniversitelerden akademisyen, araştırmacı ve kariyerlerin başındaki doktora öğrencilerine sıcak bir davette bulunuyor. Bölgenin sosyo-ekonomik kalkınma manzarasının çeşitli yönlerine odaklanan, ancak bunlarla sınırlı olmayan aşağıdaki alanlara odaklanan gönderileri memnuniyetle karşılıyoruz:

Muğla'da o lezzeti tatmak için uzun kuyruk oluştu Muğla'da o lezzeti tatmak için uzun kuyruk oluştu

Ekonomik Kalkınma ve Çin ile Güneydoğu Asya Arasındaki Hükümet Politikası Üzerindeki Etkisi

Güneydoğu Asya'da Altyapı Gelişiminde Kuşak ve Yol Girişimlerinin Etkisi

Bölgesel Değer Zincirlerinin Yükselişi: Güneydoğu Asya Çin'in Büyümesini Nasıl Kaldıraçlayabilir

Sınır Ötesi Çevresel Sorunların Yönetimi

Çıkarıcı Endüstrilerde Sorumlu Kaynak Yönetiminin Teşviki

Sürdürülebilir Kentsel Kalkınmayı Teşvik Etmede Akıllı Şehirlerin Rolü

Bu konferans, karmaşık Güneydoğu Asya-Çin ilişkisinin kapsamlı bir şekilde anlaşılmasını kolaylaştırmayı, akademik araştırma ve bilgi alışverişinde uluslararası iş birliğini teşvik etmeyi amaçlamaktadır. Ayrıca, atölye hem genç hem de deneyimli akademisyenlerin çalışmalarını sergilemeleri, yapıcı geri bildirimler almaları ve benzer temaları araştıran meslektaşlarıyla bağlantılar kurmaları için bir platform sunmaktadır.”

Editör: Gazete Muğla