Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi (MSKÜ) Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümü ile Muğla Eğitim ve Araştırma Hastanesi (MEAH) Sağlık Bakım Hizmetleri Müdürlüğü ve Öğrenci Hemşirelik Topluluğu iş birliğinde Hemşirelik Haftası Atatürk Kültür Merkezi 15 Temmuz Demokrasi Şehitleri Salonunda çeşitli etkinliklerle kutlandı.
Etkinlik, öğrenciler, hemşireler, hastane yöneticileri, akademik ve idari kadro tarafından yoğun ilgi gördü.
Etkinliğe Uluslararası Hemşireler Birliği (ICN) 2024 “Hemşirelerimiz Geleceğimiz: Bakımın Ekonomik Gücü” teması damga vurdu.
Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan programda, Öğrenci Hemşirelik Topluluğu Başkanı Ayça Demirel, Muğla Eğitim ve Araştırma Hastanesi Sağlık Bakım Hizmetleri Müdürü Özlem Palancıoğlu, MSKÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümü Başkanı Prof. Dr. Media Subaşı Baybuğa, Muğla Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Turhan Togan ile MSKÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ömer Gider günün anlam ve önemine ilişkin açılış konuşması gerçekleştirdi.
Hemşirelik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Media Subaşı Baybuğa, ICN’nin aralıklı olarak belirlediği temalarda artan bakım maliyetlerine dikkat çektiğini, ICN 2024 temasının “Hemşireler Geleceğimiz: Bakımın Ekonomik Gücü” olduğunu belirtti.
Prof. Dr. Baybuğa, hemşireliğin bakım ve bilimi bütünleştiren çok yönlü bir sağlık disiplini olduğunu, sürdürülebilir kalkınma hedeflerine ulaşmada hemşirelerin rolü, artan küresel sağlık gereksinimlerinin karşılanmasında sağlık sistemlerinin güçlendirilmesi ve bakımın ekonomik gücüne vurgu yaptı.
Ayrıca 2024 yılı temasında bakımın ekonomik gücü olarak hemşirelere vurgu yapılmasının temelinde artan bakım maliyetlerinin azaltılmasında 2024 yılında Davos’ta küresel ekonomi zirvesinde dünya liderlerinin hemşirelik ve sağlık hizmetlerine yatırım yapmanın ekonomik bir boyutu olduğunu kabul etmelerinin, sağlık sistemlerinin merkezine hemşireleri koymalarının ve kadınların gerçek değerinin farkına varılmasının önemli bir adım olduğunu, hemşirelik ve sağlık hizmetlerine yapılan yatırımın bir maliyet değil, ülkelerin geleceğine yapılan bir yatırım olarak görüldüğünün altını çizdi.
Prof. Dr. Media Subaşı Baybuğa, konuşmasını etkinliği düzenleyen komite üyeleri, katkı sağlayan paydaşlara teşekkür ederek, hemşire ve hemşire adaylarının hemşireler gününü kutlayarak bitirdi.
MEAH Başhekimi, MEAH Sağlık Bakım Hizmetleri Müdürü, Sağlık Bilimleri Dekanı günün anlamına yönelik yaptıkları konuşmalarında; hemşirenin ekip içerisindeki rolü, sağlık hizmetlerinin sunumunda ön safhalarda yer alarak olağanüstü durumlarda gösterdikleri başarı ve hemşirelik eğitiminin kalitesinin arttırılmasına yönelik akreditasyon çalışmalarına dikkat çekti.
Açılış konuşmalarından sonra Müzik Topluluğunun dinletisi gerçekleşti. Ardından panel ile devam etti. Panel Moderatörü ve Hemşirelik Haftası Komisyon Başkanı Doç. Dr. Fatma Birgili, “Hemşirelerimiz Geleceğimiz: Bakımın Ekonomik Gücü” başlıklı sunumunu yaparak panelin temasına dikkat çekti.
Sonrasında Ege Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Fatma Orgun çevrimiçi bağlanarak “Hemşirelik Eğitiminin Sağlık Maliyetine Katkısı” konulu konferans verdi. “İyi Uygulama Örnekleri: Deprem Bölgesi Acil Afet Yönetimi” konulu konferansta ise Hemşire Tahir Divanoğlu, Hemşire Mukaddes Bozoğlan ve Hemşire Özgür Özcan, hemşirelerin deprem sürecindeki deneyimlerini anlattı.
Panelden sonra MSKÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümünde Doktorasını bitiren öğretim elemanları Öğr. Gör. Dr. Mehtap Çullu, Öğr. Gör. Dr. Selda Cerim, Arş. Gör. Dr. Cemile Çelebi, Arş. Gör. Dr. Cansu Güler, Arş. Gör. Dr. Nihan Korkmaz ve Öğr. Gör. Dr. Derya Demir Uysal için plaket töreni düzenlendi.
Tören sonrasında, Sağlık, İyilik, Mutluluk Adına (SİGMA) Topluluğu’nun hareketli dans gösterisi sergilendi. Etkinlik sonunda düzenleme kuruluna teşekkür belgeleri takdim edilmesi ve toplu fotoğraf çekimiyle program sona erdi.