Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Fen Fakültesinde bulunan Şehit Polis Yaşar Özlem'in adını taşıyan amfide düzenlenen etkinlikte ilk olarak yapımcılığını Kenan Gürbüz’ün Yönetmenliğini Bulut Tanyeri ve Görüntü Yönetmenliğini Egemen Sümer’in yaptığı “100 Yılın Tanıkları” belgeselinin gösterimi yapıldı.
Belgeselin izlenmesinin ardından düzenlenen panelde ise MSKÜ Tarih Bölümü Bölüm Başkanı Prof.Dr. Bayram Akça ve Belgeselin Yapımcısı Yazı İşleri Müdürümüz Kenan Gürbüz, MSKÜ Kariyer Planlama ve Mezunlarla İlişkiler Koordinatörü Öğretim Görevlisi Bulut Tanyeri’nin Moderatörlüğünde bir araya geldi.
BELGESEL MUĞLA’NIN TARİHİNE IŞIK TUTUYOR
MSKÜ Tarih Bölümü Bölüm Başkanı Prof.Dr. Bayram Akça, Kentlerin ve ülkelerin tarihsel geçmişlerinin geleceğe taşınmasının önemine işaret ederek, şunları söyledi:
“100 Yılın Tanıkları Belgeseli, bu anlamda çok önemli. Muğla’da yaşayan ve kentin 100 yıllık geçmişine tanıklık eden insanların yaşadıklarını görsel anlamda belgeleyen bir çalışma. Bu tür çalışmaların sayısının artırılması lazım. Belgeselde Muğla’mızın yaşlı çınarlarının söyledikleri şeyler çok önemli. Özellikle Muğla’da geçmiş dönemlerde görev yapan valilerin aşçısı olan hanımefendinin kente dair tespitleri çok ilginçti. Muğla’nın tarihini geleceğe taşıyacak bu tür çalışmaların sayısının artırılması lazım”
MSKÜ Kariyer Planlama ve Mezunlarla İlişkiler Koordinatörü Öğretim Görevlisi Bulut Tanyeri ise böylesine anlamlı bir belgeselin Yönetmenliğini yapmaktan mutluluk duyduğunu söyledi.
100 YILIN TANIKLARI BELGESELİ…
Belgeselin Yapımcısı ve Yazı İşleri Müdürümüz Kenan Gürbüz ise “100 Yılın Tanıkları” adını taşıyan belgeselle ilgili şunları söyledi:
“Muğla Valiliğimiz Cumhuriyetin 100'üncü yılında Cumhuriyetin kuruluşuna ve Milli Mücadeleye tanıklık eden bir belgesel yapılması önerisi ile geldiğinde, bizlerde böyle bir projede yer almaktan mutluluk duyacağımızı belirterek, harekete geçtik. İlk olarak, Muğla İl Nüfus Müdürlüğümüz ile yaptığımız görüşmeler sonrasında Muğla'nın farklı ilçelerinde yaşayan ve 100 yaşın üzerinde olan büyüklerimizin izini sürmeye başladık. Bu süreçte Belgesel ekibini en çok üzen ise 40'ın üzerinde olan 100 yaş üstü yaşlılarımızın büyük bir bölümünün sağlık sorunları nedeniyle yatağa bağımlı olması oldu.
Cumhuriyetimizin 100. Yılında hazırlamaya başladığımız “100 Yılın Tanıkları Belgeseli” kapsamında en yaşlısı 110 yaşında olan Cumhuriyetimizin 100’üncü yılının tanıkları ile Cumhuriyet dönemi Muğla’sını, mübadele, milli mücadele ve İkinci Dünya Savaşı sürecinde Muğla’mızda yaşananları konuştuk. Onları dinlerken zaman zaman geçmişe yolculuk ettik, yaşadıkları kıtlıkları, depremleri ve verdikleri yaşam mücadelesini dinledik. Bazen de söyledikleri kahramanlık türküleri ve marşlarına eşlik ettik. En önemlisi ise bizlere bu Cumhuriyeti armağan ettikleri için minnet duygularımızı ifade etme şansımız oldu. Bayram Akça, hocamızla konuşurken Muğla'yı kimlerin bombaladığını, Rum kadının Türk aşkını hüzünlenerek kayıt altına aldık.
Bizlere Bu Cumhuriyeti Armağan eden Başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere Milli Mücadele kahramanlarımıza en içten minnet ve şükranlarımızı sunuyoruz.”
Panelin bitiminde Kenan Gürbüz, 25 yılı aşan meslek yaşamında tanıklık ettiği olayları konu alan “Tanık” adlı kitabını ücretsiz olarak, imzalayarak öğrencilere hediye etti.