Akademik Yıl Açılış Töreni, Rektör Prof. Dr. Turhan Kaçar’ın ve MSKÜ öğretim üyeleri ile idari personelinin Sınırsızlık Meydanı'ndan Cumhuriyet Meydanı’na yürüyüşü ile başladı. Ardından Prof. Dr. Turhan Kaçar, Cumhuriyet Meydanı’nda bulunan Atatürk Anıtı'na çelenk sundu ve Anıt Şeref Defteri’ni imzaladı.

Whatsapp Image 2024 10 23 At 11.58.34 (1)Tören, MSKÜ Atatürk Kültür Merkezi 15 Temmuz Demokrasi Şehitleri Salonu’nda devam etti.

Akademik Açılış Töreni’ne Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Yeşilay Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan, Muğla Valisi İdris Akbıyık, Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras, Muğla il protokolü ile MSKÜ personeli ve öğrencileri katıldı.

Akademik Yıl Açılış Töreni, Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü Müzik Eğitimi Ana Bilim Dalı Orkestrası’nın müzik dinletisi ile başladı.

Ardından Rektör Prof. Dr. Turhan Kaçar kürsüye çıktı. Konuşmasına, MSKÜ’ye değerli katkılar sunan hayırseverlerimize teşekkür ederek başlayan Prof. Dr. Kaçar, şunları söyledi:

“Sevgili öğrencilerimiz, bu yıl üniversite sınavında başarılı oldunuz ve buraya geldiniz.

Üniversiteyi kazanmak sizler için ipi göğüslediğiniz bir varış noktası, ama aynı zamanda üniversite sizin hayatınıza yön vereceğiniz, gelecek arayışınızın ve bilgiyi arama yolculuğunuzun başlangıç noktasıdır. Bizim üniversitemiz kendisini “bilginin sevgiyle bütünleştiği” bir kurum olarak tanımlamaktadır. Biraz bunun üzerinde durmak istiyorum. Çünkü birçoğumuzun karşı karşıya olduğu temel problem, bizi sürükleyecek ilgi alanları geliştirememek, entelektüel tecessüs sahibi olamamak velhasıl hayatımızı ve kendimizi anlamlı hale getirecek idealler inşa edememektir. Bu noktada sizlere üniversitemizin sloganı veya mottosuyla uyumlu olan “öğrenmeyi sevmeyi” bilhassa hatırlatmak istiyorum. Biliyorsunuz öğrenmek, insanın tabiatında var olan en önemli niteliklerden biridir.

Her yeni bilginin, her yeni deneyimin, hayatımızı nasıl zenginleştirdiğini insanlığın kümülatif tarihine bakarak anlayabiliyoruz. Modern dünyada karşılaştığımız bütün yenilikler, teknik veya sosyal bütün gelişmeler, öğrenme süreçlerine severek, merak ederek ve sabırla katılan insanların eseridir. Öğrenmeyi sevmenin birinci önceliği sadece okuduğumuz bölümlerin temel kitaplarını veya ders notlarını değil, alanlarımızdaki yeni akademik tartışmaları, argümanları ve gelişmeleri sabırla özümsemektir. Bu süreçte bizim en önemli rehberimiz, rahmetli Aliya İzzetbegoviç’in işaret ettiği gibi Müslümanlar için biraz da yitik bir mala dönüşen eleştirel düşünebilme becerimiz olacaktır.

Sevgili öğrenciler, modern dünyada hepimiz bizi her yandan kuşatan teknolojik cihazlar ve bunların içerisindeki alemlerin saldırısı altındayız. Bir tür sanal-feodal dönem yaşıyoruz ve bu sanal-feodalizm büyük çoğunluğumuzu, Frederic Skinner’in eğittiği güvercinlere dönüştürmüş, hayatımızın akışını, algılarımızın ve ilgilerimizin yönetimini algoritmalarıyla ele geçirmiş durumdadır. Sanal feodalizmin görünen enstrümanları olan cihazların, bu sistemin serfleri olan bizleri, an be an nasıl takip ettiğini hepimiz biliyoruz. Sadece takip etmiyor, bizi aynı zamanda bölüyor, sürüklüyor ve daha da kötüsü biçimlendiriyor.

Sevgili öğrenciler, hangi bölümü okursak okuyalım, yaşadığımız dünyanın kültürüne, sanatına ve geleneklerine de kulak vermemiz gerekiyor, çünkü sadece bir laboratuvarda, kütüphanede veya kampüste değil bir toplumun içerisinde yaşıyoruz. İçinde bulunduğumuz çevrede bizlere ilham verecek her zaman yeni bir şeyler vardır. Onun için etrafımıza fazlaca sağır kesilmeden, kendimizi yaratıcılık potansiyeli olan çok yönlü teknisyen ve entelektüel olarak inşa etmek bizim en büyük sorumluluğumuzdur.

Üniversitemizde yer alan Yaşam Boyu Eğitim Merkezi, Uzaktan Eğitim merkezi gibi birimlerimizin faaliyetlerini, öğrenci kulüplerimizin etkinliklerini ve fakültelerimizde veya bölümlerde gerçekleşen akademik seminer ve konferansları takip etmenizi ve okuduğunuz bölüm ve fakültelerinizde bu tür faaliyetlerin sayısını arttırılması için ısrar etmenizi önemle tavsiye ediyorum. Öğrenciliğiniz süresince, başta kendi anadilimiz olmak üzere ikinci veya belki de üçüncü bir dil öğrenmeye çalışın. Üniversitede katıldığınız aktiviteler ve kazandığınız becerilerin sadece sizlerin değil, çevrenizin de hayat kalitesini yükselteceğini göreceksiniz.”

Whatsapp Image 2024 10 23 At 11.58.34

Muğla'da çıkan yangında 1 hektar ormanlık alan zarar gördü Muğla'da çıkan yangında 1 hektar ormanlık alan zarar gördü

Törende, 2024-2025 Eğitim Öğretim Yılı’nda MSKÜ’ye dört farklı puan türünde ilk sırada yerleşen öğrencilere Rektör Prof. Dr. Turhan Kaçar tarafından başarı belgeleri verildi.

Belge takdimi sonrası Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Yeşilay Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan ile açılış söyleşisine geçildi.

Whatsapp Image 2024 10 23 At 11.58.34 (2)

Muhabir: BERİTAN YÜCEL