Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı'nın yanıtlaması istemiyle verilen önergede; Et ve Süt Kurumu ile et ithalatını yapan firmalar arasında, etin satışa sunulmasına kadar geçen sürede sağlıklı muhafaza edilebilmesi için yasal mevzuatta belirtilen azami süreleri aşacak şekilde sözleşmelerin imzalandığı iddialarını gündeme getiren Ergun, bu durumunun tüm vatandaşlarımızın sağlığını ciddi anlamda olumsuz etkileyebileceğini vurguladı. Bu noktada ivedilikle kamuoyundaki endişenin ortadan kaldırılması ve vatandaşlarımızın sağlığının korunması gerektiğinin altını çizen Ergun, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’ya şu soruları sordu:

1. Et ve Süt Kurumu (ESK) tarafından et ithalatını gerçekleştirecek firmalarla imzalanan sözleşmelerde, ithal etlerin teslim süresi olarak 8 gün şartı koyması ve bu durumun Bakanlığınızca düzenlenmiş olan Hayvansal Gıdalar İçin Özel Hijyen Kuralları Yönetmeliğine açıkça aykırı olması konusunda Bakanlığınızın herhangi bir bilgisi ve/veya bu yönde bir onayı bulunmakta mıdır?

2. ESK ve PERDER üyesi marketlerde satılan ithal etlerin gıda ve hijyen yönetmeliğine uygunluğunu denetlemek amacıyla bugüne kadar Bakanlığınızca ne tür adımlar atılmıştır ve bu denetimlerin sonuçları kamuoyu ile paylaşılmış mıdır?

3. ESK Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu üyelerinin, Bakanlığınıza bağlı Hayvancılık Genel Müdürlüğü’nün belirlediği esaslara aykırı şekilde et ithalatı ve satışı yaparak suç işledikleri iddiaları karşısında, Bakanlığınızca bu kişiler hakkında idari soruşturma başlatılmış mıdır?

4. Mevzuata aykırı sözleşmelerle gerçekleştirildiği iddia edilen et ithalatı ve satışının, Türk Ceza Kanunu’nda “Kamunun Sağlığına Karşı Suçlar” kapsamında suç teşkil ettiği açık olmakla, ilgililer hakkında adli soruşturma başlatılması amacıyla Bakanlığınızca başvuruda bulunulmuş mudur?

MSKÜ önemli bir başarıya imza attı MSKÜ önemli bir başarıya imza attı

5. İthal etlerin mevzuatta belirlenen teslim sürelerini aşacak sözleşmelerle satışa sunulması ve bu durumun toplumun tamamını tehdit eder nitelikte olduğu göz önüne alındığında, Bakanlığınızın bu konuda acil bir eylem planı var mıdır?

6. Bakanlığınız bundan sonraki süreçte, ithal etlerin halk sağlığına uygun şekilde tüketiciye ulaştırılması için hangi yeni düzenlemeleri ve denetim mekanizmalarını devreye sokmayı planlamaktadır?