Muğla İl Tarım ve Orman Müdürü Barış Saylak, 7 Ağustos Çarşamba akşamı Milas İlçesi'nin Sekköy Mahallesi'nde başlayan ve şiddetli rüzgarın da etkisiyle kısa sürede yayılarak Çakıralan Mahallesi'ne kadar genişleyen yangında ilk belirlemelere göre yaklaşık 131 dekar tarım alanının yandığını açıkladı.
Milas’ta çıkan orman yangınında Sekköy ve Çakıralan Mahallerinde yaşayan vatandaşlara ait asırlık zeytinliklerin ve tarım arazileri zarar gördü, Muğla Tarım ve Orman Müdürlüğü ekipleri ise orman yangında zarar gören zeytinlik ve tarım alanlarının tespiti için bölgede çalışma başlattı.
Alınan bilgiye göre, Muğla'nın Milas ilçesinde çıkan orman yangınının kara ve hava ekiplerinin müdahalesiyle kontrol altına alınmasının ardından yaşanan yangının neden olduğu korkunç manzarada ortaya çıkmaya başladı.

AKBELEN’DE AĞAÇ KATLİAMINA KARŞI ÇIKAN SUAVİ BODRUM’DA AĞAÇLARI KATLETMİŞ AKBELEN’DE AĞAÇ KATLİAMINA KARŞI ÇIKAN SUAVİ BODRUM’DA AĞAÇLARI KATLETMİŞ

whatsapp-image-2024-08-09-at-11-50-51.jpeg

Muğla’nın Milas ilçesi Sekköy mevkii yakınlarındaki ormanlık alanda 7 Ağustos’ta çıkan orman yangını rüzgarın etkisiyle geniş bir alana yayılmış ve 12 helikopter 4 uçak havadan, 58 araç ve 200 personel ile karadan müdahale edilen yangın ve gece boyunca devam eden yangın gece görüşlü iki yangın söndürme helikopteri, çok sayıda arazöz, orman işçileri, itfaiye ve iş makineleri müdahalesi ile güçlükle kontrol altına alınmıştı.
Kontrol altına alınamayan yangına müdahale çalışmalarına, itfaiye ekipleri, vatandaşlar, kamu kurumlarının iş makineleri ve bölgede bulunan Yeniköy, Kemerköy Termik Santrallerinde görev yapan 50 personel, 8 arazöz ve 8 iş makinesi ile destek vermişti. Kontrol altına alınan yangında, kara ekipleri soğutma çalışmasına devam ediyorlar.
Yangında ilk belirlemelere göre yaklaşık 60 hektarlık ormanlık ve zeytinlik alan zarar gördüğü açıklanmıştı. Muğla Valisi İdris Akbıyık ise 350 nüfusu olan 60 haneli Çakıralan Mahallesi'nin yangına müdahale çalışmaları sürerken boşaltıldığını bildirmişti.
YANGINDA, YAKLAŞIK 131 DEKAR TARIM ALANI HASAR GÖRDÜ
Muğla İl Tarım ve Orman Müdürü Barış Saylak, 7 Ağustos Çarşamba akşamı Milas İlçesi'nin Sek Mahallesi'nde başlayan ve şiddetli rüzgarın da etkisiyle kısa sürede yayılarak Çakıralan Mahallesi'ne kadar genişleyen yangında ilk belirlemelere göre yaklaşık 131 dekar tarım alanının yandığını açıkladı.
Muğla İl Tarım ve Orman Müdürü Barış Saylak, Milas'ın Sek ve Çakıralan mahallelerinde çıkan yangınlarla ilgili hasar tespit çalışmalarını başlattı. Yangının soğutma çalışmaları devam ederken incelemelerde bulunmak için bölgeye giden Barış Saylak, her iki mahallede üreticilerin kayıplarına yönelik keşif çalışmaları için ekiplerin görevlendirildiğini belirtti. whatsapp-image-2024-08-09-at-11-50-21-1.jpeg
İLÇE MÜDÜRLÜĞÜ EKİPLERİMİZ SABAHA KADAR SAHADAYDI
İl Müdürü Saylak, yaklaşık 7 saat boyunca devam eden yangında ilk belirlemelere göre; 350 nüfuslu Çakıralan mahallesinde yaklaşık 55 dekar zeytinlik ve meyve alanından oluşan 12 parselde hasar görüldüğünü kaydetti. Saylak, Sek Mahallesi'nde ise yine zeytinlik ve meyve alanından oluşan toplam 6 dekar büyüklüğünde 23 parselin yangından etkilendiğini açıkladı. Yangının ilk dakikalarından itibaren İlçe Müdürlüğü ekiplerinin sahaya indiğini belirten Saylak, “Ekiplerimiz, sabahın ilk ışıklarına kadar yangın bölgesindeki üreticilerimizin yanındaydı. Hayvanların güvenli bölgeye tahliyesini sorunsuz bir şekilde gerçekleştirdik. Söndürme ekiplerine destek verdik. Şimdi de teknik ekibimiz bölgede hasar tespit çalışmalarına başladı.” dedi.
ÜRETİCİLERE “SİGORTA YAPTIRIN” UYARISI
Yangından sonra bölgedeki üreticilerle bir araya gelerek geçmiş olsun dileklerini ileten Saylak, il ve ilçe müdürlüklerinin bütün teknik personeliyle çiftçilere destek olmak için sahada olduğunu belirtti. Saylak, "Yanan alanlarda biyoçeşitliliğimizin hızlı bir şekilde eski haline dönmesi için elimizden gelen her şeyi yapacağız. Önceliğimiz hasar tespit çalışmalarını bir an önce tamamlayarak, Bakanlığımızı ve ilgili kurumları bu konuda bilgilendirmek olacak." şeklinde konuştu. Zararın telafi edilmesi için Tarım ve Orman Müdürlüğü olarak ellerinden gelen desteği sağlayacaklarını söyleyen Barış Saylak, doğal afet ve yangın gibi durumlarda tarım sigortasının öneminin bir kez daha gündeme geldiğini hatırlatarak “Yangınlar, iklim değişiklikleri ve kuraklık gibi unsurların da etkisiyle daha sık ve şiddetli yaşanıyor. Tarım alanlarında ciddi zararlara ve ürün kayıplarına yol açan yangınlar, tarım sigortası kapsamında değerlendiriliyor ve çiftçimize ürününü güvence altına alma imkanı sunuyor. Ben her fırsatta hatırlatmaya devam ediyorum, üreticilerimiz yangınlara karşı TARSİM’e başvurarak tarım alanlarını ve ürünlerini koruma altına alsın. Emekleri zayi olmasın.” ifadelerini kullandı.
Barış Saylak, yangının ilk dakikalarından itibaren alevlerle göğüs göğüse mücadele eden başta Orman Genel Müdürlüğü teşkilatı olmak üzere, derhal koordine olan tüm kurum ve kuruluşlara, gönüllülere ve üreticilere teşekkür ederek "Allah tekrarını yaşatmasın. Her yangından sonra bunu temenni etsek de, küçük bir ihmal, bir kıvılcım, bizi yeniden aynı noktaya getiriyor ne yazık ki. Oysa küçük tedbirlerle, biraz daha dikkatli ve duyarlı olarak bu felaketlerin yaşanmasını önleyebiliriz." diye konuştu.

Editör: Gazete Muğla