Milas’ın Ören Mahallesinde, Sınırlı Sorumlu Yat İmalat Bakım Onarım ve Çekek Yeri Toplu İşyeri Yapı Kooperatifi tarafından hayata geçirilecek olan “Yat/Tekne İmalat Bakım, Onarım ve Çekek Yeri Kapasite Artışı ve Revizyonu, Kıyı Yapıları ve Dip Tarama Projesi” için Bakanlık tarafından ÇED İnceleme ve değerlendirme sürecinin başlatıldığı bildirildi.
Çevre Şehircilik ve İlklim Değişikliği Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, Projenin ÇED Dosyasında ise proje hakkında şu bilgilere yer verildi:
“Muğla İli, Milas İlçesi, Ören ve Türkevleri Mahallesi, Akarca Mevkii’nde Sınırlı Sorumlu Yat İmalat Bakım Onarım ve Çekek Yeri Toplu İşyeri Yapı Kooperatifi tarafından “Yat/Tekne İmalat Bakım, Onarım ve Çekek Yeri Kapasite Artışı ve Revizyonu, Kıyı Yapıları ve Dip Tarama Projesi” planlanmaktadır. Proje alanı Ege Denizi kıyısındadır. Proje alanı olarak belirlenen 47,71 ha’lık alanın yaklaşık 17,85 ha’lık kısmı deniz üzerinde, 29,86 ha’lık kısmı kara üzerindedir.2005 ve 2022 yılında verilen ÇED Gerekli Değildir Kararları’na konu proje için kara tarafındaki inşaat çalışmaları büyük ölçüde tamamlanmış olup, sahada halen elektrik, su, ortakalan, detay inşaat çalışmaları yürütülmektedir. Proje alanında kapalı alanların (Atölye Yapıları)%90’ı, açık alanların (Saha Betonları) %80’i ve altyapı çalışmalarının (mekanik ve elektrik tesisatları) %90’ı tamamlanmıştır. Kıyı yapıları inşaatı kapsamında travellift havuzları inşaatı ve bu havuzların önünde yer alan tarama alanında dip tarama çalışmaları tamamlanmıştır”
PROJE 32 HANGARDAN OLUŞACAK
Proje kapsamında kara tarafında 32 adet hangardan oluşan yat inşa bakım onarım ve çekek alanı planlandığı ve proje kapsamında tesislerde toplam 2.000 adet yat/tekne imalat, bakım, onarım hizmeti verileceği öğrenildi.
Proje revizyonu ve kapasite artışı kapsamında her türlü uzunlukta yat ve tekne imalat, bakım, onarım yapılması ve çekek yeri ve kışlatma olarak hizmet verileceği de bildirildi. Proje alanında planlanan 31 adet hangar yapısı 32 adete çıkarılacak.
Proje kapsamında deniz alanında gemilerin onarımları ve yeni tekne inşaa faaliyetlerinin yapılabilmesi için kara tarafında yapılacak revizyonlar kapsamında 1 adet 820 ton kapasiteli Travellift, 1 adet 500 ton Travellift, 1 adet Çekek Rampası ve teknelerin karaya alındıktan sonra ilgili yerlere taşınması için toplam 1 adet 130 ton kapasiteli, 3 adet 300 ton kapasiteli Transporter (Tekne Taşıyıcı Sistemleri) ilave edilecek.
Proje alanı deniz tarafı için yaklaşık 17,85 hektar (178.478,80 m2) alan belirlenmiş olup, bu alan içerisinde 1 adet Tali Mendirek (320 m taş dolgu), 1 adet Ana Mendirek (400 m taş dolgu mendirek ve ilaveten 280 m yüzer mendirek), 1 adet Yüzer Havuz (20 m x 114 m; 2.000tonluk) ve Yüzer Havuz Rıhtımı (Rıhtım L şeklinde olup eni 15 m’dir. Yüzey havuzun alından yanaşacağı rıhtım 60 m boyunda olup L’nin kısa kenarına denk gelen rıhtım boyu 55 m’dir”