SİNEM KARAKAYA- Muğla Büyükşehir Belediyesi, vahşi çöp sahalarının doğaya kazandırılması amacıyla Menteşe’de Akkaya Vahşi Çöp Sahası’nda  ‘Birlikte Ağaçlandıralım’ etkinliği düzenleyerek 2 Bin fidan ağacı toprakla buluşturdu.

Ağaçlandırma etkinliğinin ilk etabı olan Menteşe İlçesi’nde bulunan Akkaya Vahşi Çöp Sahası’nda 1500 akasya ve 500 dut ağacının toprakla buluştuğu ağaçlandırma etkinliğine Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün, Menteşe Belediye Başkanı Bahattin Gümüş, Tema Vakfı İl Temsilcisi Sergender Sezer, Düğerek Karaoğlan Şehit İbrahim İlkokulu öğrencileri, daire başkanları, meclis üyeleri, çevre dernekleri ve vatandaşlar katıldı.

Muğla genelinde rehabilitasyonu tamamlanan 135 Bin metrekare alana fidan diken Muğla Büyükşehir Belediyesi, 3 Bin 500 akasya ve dut ağacı fidanı vahşi çöp sahalarına dikerek doğaya kazandırıyor. Bu kapsamda Menteşe vahşi depolama sahasında 50 Bin metrekare alana 2 Bin ağaç, Milas Burgaz Mahallesi Yokuşaltı mevki vahşi depolama sahasına yaklaşık 50 bin metrekare alana 1200 ağaç, Milas Güllük vahşi depolama alanında 15 Bin metrekareye 500 ağaç, Bodrum Mumcular vahşi depolama alanında da 20 bin metrekare alana 600 ağaç fidanı dikilerek doğaya kazandırılıyor.

Menteşe’deki Vahşi Çöp Sahası’nda 2 Bin Fidan Toprakla Buluştu

Gürün; “Çocuklarımıza Sağlıklı Bir Çevre Bırakabilmek İçin Uğraşıyoruz”

50 Bin metrekarelik alanda 2 bin fidanı toprakla buluşturduklarını dile getiren Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün; “ Önce katı atık depolama alanı yaparak daha sonra da buranın rehabilitesini yaptık. Buranın altı çöp. Sızan sular için önlemler alındı. Muğla’da yaptığımız rehabilite alanı 4 ilçeye hitap ediyor. Menteşe, Ula, Yatağan ve Kavaklıdere’nin tüm çöpleri burada toplanıyor. Vahşi çöp sahasını, sahalarını rehabilite ettik ve fidan dikimine hazır hale getirdik. Çöp toplamayla ilçe belediyelerimiz görevli. Depolama ve ayrıştırmayla ilgili kısımla biz ilgileniyoruz. Çöpleri ayrıştırıp ekonomiye katkı sağlıyoruz. Çocuklarımıza ve gençlerimize sağlıklı bir çevre bırakabilmek ve Muğla’ya yakışan bir düzeni sağlayabilmek için uğraşıyoruz. Denizden bile çöp topluyor, denizlerin kirlenmesine engel oluyoruz. Bir evin içinde bir anne nasıl evin içinde sağlıklı yaşam sürdürmeye çalışıyorsa bizde belediyeler olarak her türlü katkıyı yaparak sağlıklı bir çevre oluşmasını sağlıyoruz. Ağaç dikme töreni devam edecek. Muğla, kendisine yakışanı yapmış olacak” dedi.

Fidanları toprakla buluşturarak geleceğimize sahip çıkacağız diyerek sözlerine Menteşe Belediye Başkanı Bahattin Gümüş; “ Muğla Büyükşehir Belediyesi’nin yaptığı katı atık bertaraf tesisiyle beraber vahşi depolama Menteşe’de yok. Muğla’nın geleceğine sahip çıkıyoruz belediye olarak. Buraya rehabilite edişmiş vaziyette ağaç dikeceğiz. Ormanlarla çevrili Menteşe’yi daha da güzelleştireceğiz. Bu ayrıştırmayla beraber enerji de elde ediliyor. Tüketilen enerjinin bir kısmı buradan sağlanmış oluyor. Fidanları toprakla buluşturarak geleceğimize sahip çıkacağız. Menteşemizi sizlerle beraber daha da güzelleştireceğiz” dedi.

Akkaya Vahşi Çöp Sahası’nı bir yıl içinde ağaçlandırılmaya hazır hale getirdiklerini dile getiren Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanı Aylin Giray; “ Bugün burada fidan dikeceğiz ama aynı zamanda burası önem arz ediyor. Çünkü burası vahşi çöp döküm alanıydı. 2017 yılında içinden geçerek geldiğimiz düzenli depolama tesisimizin açılması ile buraya çöp atılması durduruldu. Buranın rehabilitasyonuna 2018 yılında başladık. 2019 yılında da ağaçlandırılmaya hazır hale getirdik. Rehabilitasyona başladığımız zaman çöp yüksekliği 35 metreydi. Çeşitli sorunlar yaratabiliyordu. Biz bunu 15 metreye kadar indirdik. Yangın ve patlamalara tedbirler almak için gaz bacasını yerleştirdik. 50 Bin metrekarelik alanda 2 bin fidan dikimi gerçekleştirilecek. Çöplerin stabilitesini sağlayacak ve organik atıkların bozumunu da hızlandıracaktır. Aynı şekilde Milas, Bodrum ve Mumcularda da ki alanlarımıza da fidan dikilerek doğaya kazandırılacak. 10 yıl boyunca kontrol edilerek tedbirler alınacak. Çevreye gösterdiği hassasiyette dolayı emeği geçen herkese teşekkür ederim” dedi.

Vahşi çöp sahasını ayrıştırarak ağaçlandırılmasını sağladığı için Muğla Büyükşehir Belediyesine teşekkür eden Tema Vakfı İl Temsilcisi Sergender Sezer; “ Tema vakfı açısından son derece önemli bir etkinlik. İnsanlar, ürettikleri kadar tüketiyor da. Bu tüketimin bir bedeli var. Bu tüketimin bir şekilde bertaraf edilerek tekrardan doğaya kazandırılması bizim için çok anlamlı. Bizi tema vakfı olarak geri dönüşüme çok önem veriyoruz. Belediyelerimiz çok duyarlı bu konuda. Bizde her türlü iş birliği içindeyiz. Fidanlarımız vahşi çöp sahasına hayırlı olsun” dedi.

Menteşe ve Milas'ta hapis cezası bulunan şahıslar jandarmaya takıldı Menteşe ve Milas'ta hapis cezası bulunan şahıslar jandarmaya takıldı

Konuşmaların ardından Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün, Menteşe Belediye Başkanı Bahattin Gümüş, Tema Vakfı İl Temsilcisi Sergender Sezer ve protokol üyeleri tarafından öğrencilerle birlikte 1500 akasya ve 500 dut ağacı olmak üzere toplam 2 bin fidan toprakla buluşturuldu.

Editör: Gazete Muğla