Whatsapp Image 2024 12 25 At 14.18.53 (1)

Şahidi Camisindeki mevlit merasimine, Konyalılar ve Karamanlılar Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Kültür Derneği Başkanı Erol Kütahya, Başkan Yardımcısı Soner İlik, Sayman Mevlüt Yıldız ve Dernek Yönetim Kurulu ve vatandaşlar katıldı. Vatandaşlara dernek üyeleri tarafından helva ikram edildi. Mevlit töreninde, Mevlana ve Şahidi ve Kemalettin hazretleri için dua edildi.

Mevlit merasimi öncesinde bir konuşma yapan Muğla Müftüsü Yaşar Çapçı, şunları söyledi:

"Hazreti Mevlana (1207-1273), İslam dünyasının en önemli mutassavvıf şairleri ve düşünürlerinden biridir. Onun öğretileri ve şiirleri, yüzyıllardır insanların kalplerine dokunmuş, ruhlarını beslemiş ve yönlendirmiştir. Hazreti Mevlana’nın öğretileri, insanın içsel yolculuğu ve Allah’a ulaşma çabası üzerine yoğunlaşır. Onun şiirleri ve sohbetleri, sevgi, hoşgörü, sabır ve insanlık gibi evrensel değerleri vurgular. Mevlana, insanların arasındaki dini, etnik veya sosyal farklılıklara rağmen birbirlerini anlaması ve sevmesi gerektiğini savunur"

Whatsapp Image 2024 12 25 At 14.18.52 (2)

BU AKŞAM SEMA GÖSTERİSİ DÜZENLENECEK

Konyalılar ve Karamanlılar Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Kültür Derneği tarafından Muğla’da ilk defa Mevlâna'nın 751. Vuslat Yıldönümü Uluslararası Anma Törenleri (Şeb-i Arûs) etkinlikleri kapsamında bu akşam Sema gösterisi düzenlenecek.

Sema gösterisi, Muğla Valiliği, Muğla Büyükşehir Belediyesi ve Menteşe Belediyesi’nin destekleriyle, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü Konya Türk Tasavvuf Müziği Topluluğu eşliğinde saat 20.00’de Gazi Mustafa Kemal Atatürk Kültür Merkezi Yıldız Kenter Sahnesi’nde Ufuk Yürüç sanat yönetmenliğinde vatandaşlara ücretsiz olarak gösterimi yapılacak.

Whatsapp Image 2024 12 25 At 14.18.54

MUĞLA'NIN MANEVİ SİMGESİ: ŞAHİDİ HAZRETLERİ

Şiddetli Yağış Bodrum'u Vurdu Şiddetli Yağış Bodrum'u Vurdu

Muğla'nın en tanınmış alimlerinden biri olan Şahidi Hazretleri, Muğlalı Şahidi İbrahim Dede olarak da biliniyor. Yaşadığı dönemde Yavuz Sultan Selim ve Kanuni Sultan Süleyman dönemlerinde önemli bir şahsiyet haline gelen Şahidi Hazretleri, Mevlevilik geleneğinin Muğla'ya taşınmasına öncülük etti.

 Küçük yaşta ailesini kaybeden Şahidi Hazretleri, eğitim almak için Bursa ve İstanbul'a gitmiş, ardından Mevlevi olma yolunda Muğla’ya dönmüştür. Hayatının geri kalan kısmında Kütahya'da Süleyman Divani Çelebi Hazretleri'nin yanında uzun yıllar kalan Şahidi Hazretleri, hocasının vefatından sonra Muğla’ya dönerek memleketine Mevleviliği yaydı.

Whatsapp Image 2024 12 25 At 14.18.53

MEVLEVİLİK, MUĞLA’DA KÜLTÜREL MİRAS OLARAK YAŞATILIYOR

Mevlevilik, Mevlana Celaleddin Rumi’nin tasavvufi öğretilerine dayanan ve Osmanlı coğrafyasının birçok bölgesine yayılan bir tarikat olarak, Muğla'da önemli bir kültürel miras bırakmıştır. 14. yüzyılda, Ulu Arif Çelebi ve Mes’ud Bey’in katkılarıyla Mevlevilik, Menteşe bölgesine girmiş, ardından Sultan Divani’nin Muğla'ya ziyaretiyle şehirdeki yerleşimi pekişmiştir. Hudayi Salih Dede, Şahidi Hazretleri’nin babası olarak, Mevleviliğin Muğla'da daha da kök salmasını sağlamıştır.

Şahidi Hazretleri, Mevleviliğin Muğla’daki önemli temsilcilerinden biri olup, şehre özgü şiir geleneğinin de gelişmesinde önemli rol oynadı. Manzum Lügat gibi eserleriyle tanınan Şahidi Hazretleri, Mevlevilik kültürünü Muğla’da yaşatmaya devam etti. Bugün, Muğla’da Şahidi Hazretleri adına yapılmış bir camii, bir ortaokul ve Muğla Üniversitesi'nde adını taşıyan bir tiyatro salonu bulunuyor.

Sadece dini bir öğreti değil, aynı zamanda sanat ve kültürle iç içe geçmiş bir yaşam biçimi olan Mevlevilik, Mevlana’nın öğretileri, şairlik, müzik ve hat sanatı gibi alanlarda kendini göstermiş, Muğla da bu kültürden fazlasıyla etkilenmiştir. Mevlevilik, Osmanlı İmparatorluğu’nun geniş coğrafyasına yayılarak Balkanlar, Anadolu, Ortadoğu ve Afrika’da izler bırakmıştır.

Whatsapp Image 2024 12 25 At 14.18.52 (1)

MUĞLA’DA BİR SİMGE: ŞAHİDİ CAMİ VE TÜRBESİ

Muğla'nın Menteşe ilçesindeki Şahidi Cami, Şahidi Hazretleri ve babası Hüdayi Salih Dede'nin türbelerinin bulunduğu önemli bir manevi merkezdir. Camide, Şahidi Hazretleri'nin eserlerinden şu alıntı yer almaktadır:

"Gedayım şahidiyi mevleyim, diyarı menteşede muğlaviyim, bihamdillah ki merdimaneviyim, ki gavvasi bihari mesneviyim, şahidiye her kim iderse dua, ide mahşerde şefaat Mustafa."

Şahidi Hazretleri, Muğla'nın manevi hayatında derin izler bırakmaya devam etmektedir.

Muhabir: KENAN GÜRBÜZ