Her yıl Muğla Ticaret İl Müdürlüğü, Muğla Esnaf Odaları Birliği (ESOB), Muğla Ticaret ve Sanayi Odası (MUTSO) ile Muğla Esnaf Kredi Kefalet Kooperatifi (EKKK) işbirliğinde gerçekleştirilen Ahilik ve Ahilik Haftası etkinlikleri bu yıl Muğla’nın Menteşe ilçesinde gerçekleştirildi.

MUĞLA’DA HELİKOPTER KAZASINA İLİŞKİN OLAY YERİ İNCELEMESİ TAMAMLANDI MUĞLA’DA HELİKOPTER KAZASINA İLİŞKİN OLAY YERİ İNCELEMESİ TAMAMLANDI

Etkinliğe, Muğla Valisi İdris Akbıyık, Menteşe Belediye Başkanı Gonca Köksal, İl Emniyet Müdürü Ali Canbolat, İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Emrullah Büyük, İl Milli Eğitim Müdürü Emre Çay, Ticaret İl Müdürü Gülşah Savtekin, MUTSO Başkanı Bülent Karakuş, Muğla Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı (ESOB) Başkanı Şükrü Ayyıldız, Muğla İl Müftüsü Yaşar Çapçı, STK temsilcileri ile esnaf katıldı.

img-4895.jpg

MUTSO BAŞKANI BÜLENT KARAKUŞ: “GELECEĞİN USTALARININ BUGÜNDEN YETİŞTİRİLMESİ GEREKİYOR”

Etkinliğin açılışında konuşma yapan MUTSO Başkanı Bülent Karakuş şu ifadelere yer verdi:

“Ahilik dünyadaki ilk meslek örgütüdür. Hala bütün dünyada özel sektörün çatısını oluşturan oda sistemi, 900 yıl önce bizim attığımız ahilik ve loncalık sisteminin kopyasıdır. İş ahlakı, meslek standartları, mesleki eğitim, sınai mülkiyet hakları gibi kavramları, dünyaya öğreten, bu topraklarda doğan ahilik kültürüdür. Ahilik felsefesinin benimsenmesi ve günlük hayatta uygulanması çok önemli. Ahilik kültürüne sahip çıkılması ve bu kültürün yaşatılması gelecekte başarılı olabilmenin anahtarı olacaktır. Piyasada ciddi bir ara eleman ihtiyacı var. İlgisi olan yetenekli öğrencilerin meslek liselerine yönlendirilmesi, geleceğin ustalarının bugünden yetiştirilmesi gerekiyor.”

img-4929.jpg

MUĞLA VALİSİ İDRİS AKBIYIK: “AHİ: CÖMERT, MERT, KARDEŞ GİBİ GÜZEL KELİMELERLE TANIMLANIR”

Muğla Valisi İdris Akbıyık, “Anadolu’da yüzyıllardır şehirlerin ticaret hayatını düzenleyen, çarşıların nizamını belirleyen, adap erkân ahlak ile ticareti yönlendiren ahilik, esnafımızın en önemli miraslarından biri olarak ön plana çıkmaktadır.

Bu nedenle bizim medeniyetimizde esnaf sadece üreten, alan, satan olmanın ötesinde çok daha derin ve anlamlı bir yer edinmiştir. Esnafa yüklenen anlamlar, ondan beklenen hasletler vardır. Bu hasletlerin en önemlisi mesleğini hakkıyla yapmak, hilesiz yapmak, müşteriyi velinimet sayıp, doğruluktan ayrılmamaktır. Ahi: cömert, mert, kardeş gibi güzel kelimelerle tanımlanır.

Esnaf, mesleğini bütün bu güzel yakıştırmalarla icra ettiği düşünülen, öyle olması beklenen kişidir. Ahilik, sadece bir ticaret bir zanaatkârlık düzeni değil, aynı zamanda yardımlaşmayı dayanışmayı, dürüstlüğü ve ahlakı merkeze alan bir yaşam biçimidir. Bu nedenle temsil ettiği ilkeler tüm çağlara, tüm insanlığa seslenmektedir.

Modern dünyada güncellenerek devam eden ahilik kültürü, sürdürülebilir ticaret anlayışı, etik kurallara bağlılık, müşteri memnuniyeti ve toplum yararına çalışan esnaflık, Ahiliğin günümüze yansıyan değerleridir. Teknolojinin hızla değiştiği, ticaretin küreselleştiği günümüzde bile Ahiliğin bize öğrettiği değerler hala geçerli ve rehber niteliğindedir. Ahi Evran-ı Veli’nin “Ahilik, bir insan ilmidir. Ahi; her şeyde, her ortamda ve her çağda, denge ve düzen tutturandır.” sözü Ahiliğin derin felsefesini en güzel şekilde özetlemektedir. Bu söz Ahiliğin evrensel bir ahlak ve insanlık dersi olduğunun altını çizerken, hayatın her alanında dengeyi ve düzeni sağlama sorumluluğuna işaret etmektedir” dedi.

img-4945.jpg

YILIN AHİSİ SEÇİLDİ

Konuşmaların ardından Yılın Ahisi seçilen marangoz ve hızarcı İmdat Koparal’a Muğla Valisi İdris Akbıyık tarafından kaftan giydirilirken, yılın kalfası ve çırağına da onur ödülleri takdim edildi.

Etkinlik, keşkek ikramı ve Arasta esnafına ziyaret ile son buldu.

img-4969.jpg

Editör: Meryem Özen