Menteşe Beyliği'nin son temsilcilerinden Ali Osman Menteşe, Milas’ta zeytinyağı rekoltesinde aşırı bir düşüş yaşandığına dikkat çekti.
Milas’ın zeytinyağını tüm dünyaya duyuran ve Milas’ta butik işletmeciliğin önünü açan Ali Osman Menteşe, her yıl uluslar arası Flos Olei platformunda zeytinyağı kalite ödülü alan bir işletmeci.
Milas’ın zeytinyağında önceki yıllara oranla aşırı bir rekolte düşüşü olduğuna dikkat çeken Menteşe, konu hakkında yetkililere seslendi.
Zeytinyağındaki rekolte düşüşü nedeniyle açıklamada bulunan Menteşe, zeytinyağının sağlık açısından çok önemli olduğuna vurgu yaptı.
Menteşe, zeytinyağının önemine bir kez daha değinerek şunları kaydetti, “Zeytinyağı sağlık açısından çok yararlıdır. Özellikle soğuk sıkım zeytinyağı tüketmek, besin değerleri açısından çok önemlidir. Her sabah 1 fincan zeytinyağı, bağırsak hastalıklarına ve içerisinde bulunan yararlı bakterilere çok iyi gelir. Zeytinyağını yemeklerde kullanınız ve kullandıktan sonra yemekleri servis etmeden önce üzerine bir miktar zeytinyağı dökünüz, bu çok faydalıdır.”
SOĞUK SIKIM ZEYTİNYAĞI…
Gerçek zeytinyağının, soğuk sıkım zeytinyağı olduğunu belirten Menteşe, “Toplanan zeytin, 25 santigrat derecede sıkılmalıdır. Bu soğuk sıkım tekniğidir ve doğal zeytinyağı elde edilir. Zeytinyağının besin oranı soğuk sıkımda yüksektir. Kendi soğuk sıkım fabrikamda ben bu işlemi kolaylıkla yapıyorum. Diğer üreticiler, alışkanlıklarından dolayı ve çok zeytinyağı elde etmek için yüksek derecelerde normal sıkım yapıyorlar. Soğuk sıkımda az yağ çıktığı için gerçek zeytinyağını alamıyorlar. Buranın zeytin ürünü Memeciktir. Memecik, en fazla yağ elde edilen zeytin meyvesidir ve Milas’ın yerel zeytinidir” dedi.
Hasadın doğru yapılması gerektiğine dikkat çeken Menteşe, “Zeytin kararınca bir miktar fazla yağ elde edersin fakat kalitesi düşer. Zeytin hasadına geç kalınmamalıdır. Gemlik zeytini Ekim’de hasada hazır olur. Memecik ise Kasım’da hasada hazırlanmaya başlar. Son yıllarda halkalı leke hastalığıyla veya başka etkenler dolayısıyla zeytinyağında rekolte düştü. Bu olayları araştırmak için Yalova’da ve İzmir Bornova’da Atatürk’ün emriyle Zeytin Araştırma Enstitüsü kuruldu. Zeytin bize mübadele zamanında, Rumlardan kalmış bir şeydir. Türkler, bu araştırma merkezleri sayesinde zeytini işlemeyi öğrenmişlerdir” ifadelerini kullandı.
Menteşe, Türkiye’de zeytinyağı tüketiminin çok düşük seviyede olduğunu ifade ederek, “Türkiye’de zeytinyağı tüketimi yılda kişi başına 2.5-3 kilo arasındadır. Bu çok düşük bir rakamdır. Yunanistan kişi başında 22, İspanya 40 ve İtalya 30 kilo tüketmektedir. Bu sayılan ülkelerde, zeytinyağı yemek çeşidi yoktur. Ama bu ülkeler yemeklerinde zeytinyağı kullanıyor fakat biz maalesef ki ayçiçeği veya mısırözü yağı kullanıyoruz. Zeytinyağı pahalı değildir. Zeytinyağı sağlık demektir” diye konuştu.