Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin hizmete girmesiyle birlikte Menteşe Devlet Hastanesi atıl duruma düşmüştü. 2018 yılında Menteşe Devlet Hastanesi hakkında "depreme dayanıksız" raporu verildi ve yıkım kararı alınarak kapatıldı. Menteşe Devlet Hastanesi’nin faaliyete geçmesi için 2018’de Sağlık Bakanlığı’na başvuruda bulunuldu.

Menteşe Devlet Hastanesi 15 Mayıs 2020 yılında Acil Servisin açılması ile hizmete başladı. Daha sonraki süreçte poliklinikler, klinikler, ameliyathane, palyatif bakım servisi ve yoğun bakım gibi birimler de faaliyete geçirildi.

GENCER “DEPREM GÜÇLENDİRMESİ YAPACAĞIZ” DEMİŞTİ

Dönemin Muğla İl Sağlık Müdürü İskender Gencer yaptığı açıklamada, “Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin hizmete girmesinin ardından gördük ki Menteşe Devlet hastanesine ciddi anlamda ihtiyacımız var. SSK’dan bize geçen hastanede deprem güçlendirmesi yapacağız. Niteli 125 yataklı Menteşe Devlet Hastanesini yılsonuna kadar hizmete girmiş olacak. Menteşe Devlet Hastanesinde acil servisinden tüm servislere kadar hepsi olacak” ifadelerini kullanmıştı.

MİLLETVEKİLİ GÖKCAN “MÜJDE” DİYE AÇIKLAMIŞTI

AK Parti Muğla Milletvekili Yelda Erol Gökcan, 2018 yılında yaptığı açıklamada Menteşe Devlet Hastanesi’ne ilişkin, “Sağlık Bakanımız ile görüştük ve geçici ruhsat da çıktı. İnşallah yapım, onarım ve tadilat ile ilgili ihale sürecine girilecek. 22 Kasım ihale tarihi ve yapım aşaması da yaklaşık 4 ay sürecek. 2019 yılında inşallah hasta kabulüne başlayacak. Özellikle Menteşe ilçemizdeki esnaflarımız, eczacılarımız ve Menteşe merkezde yaşayan vatandaşlarımızın beklediği bir talepti. Biz de buğun bunun müjdesini veriyoruz” dedi.

SUÇ DUYURUSUNDA BULUNULDU

Bağımsız Kamu Görevlileri Sendikaları Konfederasyonuna bağlı Birlik Sağlık Sen Muğla İl Başkanı Abdullah Gül, Ocak 2023’te yaptığı basın açıklamasında, Menteşe Devlet Hastanesi'nin depreme dayanıklı olmadığını öne sürmüştü.

Birlik-Sağlık-Sen’in temsilcisi olan Abdullah Gül’ün şikayeti üzerine ortaya yeni bir detay çıktı. Abdullah Gül, Avukatı Mehmet Şükrü Durmuş aracılığıyla 26 Nisan’da Muğla Cumhuriyet Başsavcılığı’nda suç duyurusunda bulundu.

Gül, 2018 yılında Menteşe Devlet Hastanesi’nin, Sıtkı Koçman Üniversitesi tarafından yapılan deprem tahkikatında 2 bloğunun yıkılması gerektiği, 1 bloğunun acilen yıkılması gerektiği ve 1 bloğunun da depreme dayanıksız olup güçlendirme gerektiğini öne sürdü.

“SONUÇLARI BEKLENMEDEN, RUHSAT İÇİN BAŞVURU DA BULUNDULAR”

Acilen yıkım kararı çıkmasına rağmen, Sağlık Bakanlığı’ndan 800 bin lira hastanenin boyası ve badanası için ödenek çıkardığını iddia eden Gül, “Raporları gözardı edip mevki makam ve çıkar rant uğruna tekrardan açılması için işlemleri yapan dönemin kamu görevlileri hakkında avukatım Mehmet Şükrü Yılmaz aracılığıyla yaptığımız suç duyurusunu bildirmek üzere bugün buradayız. Bilindiği üzere 6 Şubat 2023 tarihinde Kahramanmaraş merkezli yaşanan depremde Hatay'a 2 hastanemiz yıkılmış, hiçbir kamu hastanemiz görev yapamamış, hizmet veremez hale gelmiş Antakya merkez Devlet Hastanesi aldığı hasardan dolayı daha adı konmamış bebekten 80 yaşındaki vatandaşımıza kadar yatağında boğularak can vermişlerdir. Bugün orada bu insanlarımızın, adına cinayet dediğimiz sebeplerden dolayı hayatlarını kaybeden insanlarımızın yaşadığımız acıları, burada yaşamaması için verdiğimiz mücadeledir. 2018 yılında Sıtkı Koçman Eğitim ve Araştırma Hastanesi açıldığında Menteşe Devlet Hastanesi kapandı. O sürede yapılan deprem tahkikat raporlarını, sonuçları beklenmeden, esnaf eczacılar, çıkar, koltuk rantları uğruna tekrardan Mayıs ayında o dönemki bürokratlar, Sağlık Bakanlığı'na ruhsat için başvuru da bulundular.

MUĞLALILAR DİKKAT! AFAD UYARDI MUĞLALILAR DİKKAT! AFAD UYARDI

“BOYASI, BADANASI İÇİN ÖDENEK ÇIKARDILAR”

Temmuz ayında çıkan raporda az önce bahsedildiği gibi acilen yıkım kararı çıkmasına rağmen, bu belgeyi tabiri caizse sümen altı edip, üstüne sağlık bakanlığından 800 bin lira hastanenin boyası, badanası için ödenek çıkardılar. 800 bin lira 2018 rakamıyla ve yıkılacak bir hastane. Yıkılması gereken bir hastane. Şifa dağıtması gerekirken içerideki insanlara mezar olacak bir hastaneye 800 bin lira Sağlık Bakanlığı'ndan ödenek çıkardılar. Bu vatandaşlar hakkında 2020 yılında da faaliyete soktular. Bütün bu insanların canlarını hiçe sayarak, biz de her daim Birlik Sağlık-Sen olarak, emeğin mücadelesini verdiğimiz noktada bunun hesabını, Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin bir kanun ülkesi olduğunun bilinciyle adli mercilere gerekli şikayetinizi yaptık. O dönem buna izin veren sümen altı edip insanların hayatını hiçe sayan tüyü bitmemiş yetimin hakkını ranta gömenler hakkında suç duyurusunda bulunduk. Sonuna kadar da mücadelemiz vereceğiz” dedi.

“HASTANENİN ACİLEN KAPANMASI LAZIM”

Menteşe Devlet Hastanesi’nin acilen kapatılması gerektiğini söyleyen Gül, “Bugün bu hastanede yatan ve şifa dağıtmak isteyen sağlık çalışanları arkadaşlarımız can güvenliksiz bir şekilde çalışıyor. Bu hastanenin acilen kapanması lazım, acilen. Bugün bu konuşmayı yaparken belki konuşmayı dinlediğimiz esnada burada bir deprem olabilir. Bunu garantisini kimse veremez. Son dönemlerde Naci Görür hocamızın da söylediği gibi Muğla, 7 üzerinde deprem beklenen 15 ilden biri. Fay hattı üzerinde yaşayan 7 ilden biri. Bu kadar riskli bir bölgede hala bu hastanenin faaliyette tutulmasını ne akla ne izana sığdırır bir durumdayız. Mücadelemiz sonuna kadar devam edecektir” şeklinde konuştu.

Editör: Beritan Yücel