SİNEM KORKMAZ - “Muğla'nın Siyasileri Konuşuyor Projesi” kapsamında Muğla'da siyaset yapmış ve yapmakta olan, siyasilerle bir araya geliyoruz. Muğla'nın Siyasetçileri Konuşuyor Projemizin ilk konuğu Menteşe’nin ilk ve devam etmekte olan Belediye Başkanı Bahattin Gümüş.
"Menteşeyi Birlikte Yöneteceğiz" sloganı ile yola çıkan Başkan Gümüş Menteşe’ye hizmet vermeye devam etmekte. “Muğla’nın Siyasileri Konuşuyor” projesinin ilk konuğu olan Başkan Bahattin Gümüş, köyde okuyan bir çocukla, şehirde okuyan bir çocuğun aynı imkana sahip olmasını istediğini dile getirdi.
“Herkese ihtiyacına göre eşit hizmet verme noktasından çalışıyoruz” ifadelerini kullanan Muğla’nın en sevilen başkanları arasında yer alan Bahattin Gümüş ile gerçekleştirdiğimiz röportaj şu şekilde;
Bahattin Gümüş Kimdir?
12 Aralık 1972 yılında aslında Denizli Kale’de doğmuşum. Babam orada öğretmenlik yapıyordu. Sonra 3-5 ay sonra tekrardan köyümüze dönmüşüz. Muğla Merkez’e bağlı şimdi ki Menteşe’mizin şimdiki mahallesi konumundaki Esençay Köyünde dünyaya geldim. İlkokulu Esençay’da okudum. Tabi daha sonra ortaokul ve lise için merkeze geldim. Ailem köyde olduğu için burada yatılı olarak okudum. Tam 6 sene yatılı pansiyonda kaldım. Lise bittikten sonra 2 sene Antalya’da harita kadastro bölümünde okudum. Daha sonra Konya Harita Mühendisliğini kazandım. 1999 yılında harita mühendisi olarak mezun oldum ve tekrar kendi memleketim Muğla’ya geri döndüm. 1999 yılında burada kendi iş yerimi açtım. Harita mühendislik ofisimi. İş yeri açmamla beraber serbest çalıştığımdan ve siyasetin içinde doğduğumdan dolayı o gün itibariyle üyeliğimiz yaptık ondan sonra da hem serbest olarak çalıştım hem siyasi hayatımın başlangıcı oldu. 2007 yılında evlendim. Eşim özel bir bankada çalışıyor. 5 buçuk yaşında bir kızımız var. Menteşe’de mutlu bir hayat sürdüyoruz.
Öncelikli Olarak Muğla Sonrasında Türkiye Siyasetini Nasıl Görüyorsunuz?
Muğla hoşgörünün kenti. Burada insanlar gerçekten çok hoşgörülüdür ve siyasette hoşgörü üzerine kuruludur. Siyasette kavga dövüş hiç görmedim burada. 2 defa belediye başkanlık seçimlerini girdim daha önce ilçe başkanı olarak siyaset yaptım. Biz parti çalışmaları yaparken köylere gittiğimizde farklı bir partinin adayı oradaysa onun konuşmasının bitmesini bekleriz, ondan sonra gideriz. Sonrasında Muğla’ya dönüşte sizin nasıl geçti toplantını işte bizim nasıl geçti diye pastanede oturup değerlendirme yaparız. Muğla’da bir defa hoşgörü var ve siyasette bunun içinde gidiyor. Hiç kimse birbirine kötü söz söylemeden çok fazla eleştirmeden siyaset yapılabiliyor. Bunu vekillerde de görüyoruz. Muğla’da üst seviye, sevilen ve hoşgörülü bir siyaset var o yüzden. Ama mecliste görüyoruz tabi çok kavga var. Türkiye ekonomi kötü insanların geçinmesi zor. Biraz adalete ve hukuka insanların güveni de azalmış bu da etkiliyor. Ama ben en büyük sıkıntıyı ben ekonomi olarak görüyorum. İnsanlar evine ekmek götüremiyorsa bir şey konuşamazsın. Ülkeyi kimin yönettiği çok önemli değil. Ülkede insanların mutlu, huzurlu ve evine ekmek götürebilecek durumda yaşaması çok önemli. İnşallah ülkemiz ekonomi konusunda daha da düzelir, insanlar rahat ve iyi geçinir. Bunu temenni ediyorum.
Aktif Siyaset Hayatınıza Ne Zaman Başladınız?
Üniversite zamanlarında arkadaşlarımızla partiye gidip geliyorduk fakat siyasete tam girişim Muğla’ya üniversiteden dönüp kendi iş yerimi açtığım zaman oldu. 1999-2000 yılı Muğla Merkez’de siyasete başlangıcımız oldu. Aile olarak bağlı olduğumuz Cumhuriyet Halk Partisi’ne 2000 yılında üye oldum. Tabi aktif olduğum için üyelikle kalmadı. İlçe başkanlarımızla sürekli siyasi gezilere katılarak başladım. Üyelikten sonra delegelik daha sonra ilçe yönetimine girdim ilçe yöneticisi oldum sonrasında ilçe sekreteri oldum. 2009 yılında o zaman ki ilçe başkanımızın istifa edip, il genel meclis üyesi adayı olunca yönetim kendi içinde seçimle beni ilçe başkanı olarak atadılar. 2009 yılı Muğla Belediye Başkan adayı olan Osman Gürün ile beraber siyasi çalışmalar yapmıştık. 2014 seçimlerine giderken de biliyorsunuz Büyükşehir yasası çıktı. Merkez ilçe dediğimiz yer Menteşe adını aldı. Muğla ile beraber 4 belde belediyemiz vardı bizim. Kafaca, Yeşilyurt, Bayır ve Yerkesik. Oralarında da belediyeleri kapandı. Menteşe’ye bağlandı ve kırsal köy dediğimiz 48 köyün hepsinin adı Menteşe oldu. Menteşe’de zaten ilçe başkanı olarak benim görev yaptığım merkez ilçenin bulunduğu kısım. Menteşe İlçe’si kurulduktan sonra aday olamaya karar verdim. Yeni bir belediye. İlçe başkanı olmam bir avantajdı tabi o süreçte. Ön seçimlerde önce CHP üyelerinin seçimiyle 7 aday içinde ön seçimde birinci seçildim. Partimizin ilk Menteşe Belediye başkan adayı olarak seçimlere girdim. Daha sonra Menteşe’lilerin oyu ile Menteşe İlçe’mizin ilk Belediye Başkanı olarak seçildim. 5 yıllık başkan süreci devam etti 2. Dönem tekrar seçildim. Şuanda devam ediyoruz.
Muğla’nın En Sevilen Başkanları Arasındasınız? Bunun Sebebini Ne Olarak Görüyorsunuz?
Bir defa başkanlık gönül işidir. Bu işi en başta seveceksin ve ben çok seviyorum. Bu çok önemli. Birde yatılı okulun bana çok şey kattığını düşünüyorum. Biz yatılı okulda 16 kişi tek bir yerde kalıyorduk. Askerde çok şey öğrendik derler ya bende 6 sene boyunca kardeşliği, dostluğu, arkadaşlığı, paylaşmayı hepsini orada gördüm. Bu durum insanları daha iyi tanıma fırsatı veriyor küçük yaşlarda. Ben insanları çok seviyorum, çocukları, yaşlıları çok seviyorum. Yolda giderken “günaydın” dememek bir tuhaf geliyor. Günaydın demek kadar güzel bir şey var mı? Mesela köylere gittiğimiz zaman ben ilk önce gider hacı amcamın elini öperim. Bunları yapmak bir insanlık durumu. Bunu karşı taraftan da görüyorsanız ne güzel. Halkın içinde olmak halkla beraber olmak belediyeciliğin birinci kuralıdır. Belediyecilikte halkla ilişki daha ön plandadır. En son seçimde bunu gördüm. Her kesimden oy aldım. Küçük yerlerde partinin yanı sıra kişiye de oy veriliyor tabi. Cumhuriyet Halk Partisi’nden aday olarak seçildim ama seçildikten sonra artık ben Menteşe’nin başkanıyım. Hiç kimseyi bana oy verdi, vermedi demeden herkese ihtiyacına göre eşit hizmet verme noktasından çalışıyoruz. Köylerde en büyük ihtiyaç çok amaçlı salon, düğün salonu. Bugüne kadar 25 tane yaptık. Yaptığımız köylere baktığımız zaman Cumhuriyet Halk Partisi olarak en az oy aldığımız köylerde de yaptığımız düğün salonları var. Orada ki vatandaşlar beni takdir ediyor. Geldi hizmetini yaptı diye. Parti rozetimizi bir kenara koyup eşit hizmet veriyoruz. Belki de bununda etkisi çoktur. Partici olarak kimseye ayrım yapmıyoruz.
Siyasi kimliğinizin yanı sıra birçok sosyal görevlerde öne çıktınız. Bu kadar sosyal ve siyasi açıdan sorumluluk almak Bahattin Gümüş’ü yormuyor mu?
Yormuyor. Bu işi sevmek önemli. Ben bu işi çok seviyorum. İnsanlarla içli dışlı olmayı, halkın içinde olmayı çok seviyorum. Biz zaten sosyal projelerde ön plana çıkmaya çalışıyoruz. Sosyal projeler çok önemli. Çünkü halka birebir dokunuyorsun ve çok büyük bütçede gerektirmiyor. Köyleri çok önemsiyorum ben. Kendimde köy kökenli olduğum için ve hala ailemde köyde yaşadığı için köyde okuyan bir çocukla, şehirde okuyan bir çocuk aynı imkana sahip olsun istiyoruz. Ondan biz eğitimden olsun, ulaşımında olsun, giyimi, kuşamı ihtiyacı noktasında belediye olarak ne yapabileceğimizin bir listesini çıkarıyoruz ve ona göre yardım etmeye çalışıyoruz. Bu sadece çocuklara değil evde ki anne, babaya yönelikte oluyor. Evde ki yaşlıların ev temizliğini, kişisel bakımını yapıyoruz. Köyde oturanı Merkeze götürüyoruz. Onları burada gezdiriyoruz, sinemaya götürüyoruz. Hayatında ilk defa sinemaya giden çocuklar var. Okullar başladığında her çocuğa biz kırtasiye çantalarını veriyoruz. Çocuklarda artık bizi unutmuyorlar.
Kötekli hakkında en çok gündeme gelen konulardan biriside, Kötekli’nin yolları. Tek bir caddeden oluşmasına rağmen yolları kötü durumda bunla ilgili bir çalışma var mı?
Kötekli geçmişte köydü. Üniversite ile büyümeye başladı. Tüm yapılar planlı yapılmış ve düzgündür. Altyapısı, suyu, doğalgazı yoktu. Hepsi yeniden yapıldı. Muğla Belediyesi zamanında da yapıldı. Sonra Menteşe Belediyesi olarak biz Kötekli’de her gün çalışıyoruz. Fakat altyapı bitmiyor. Çünkü MUSKİ çalışma yapıyor Aydem çalışma yapıyor, Telekom çalışma yapıyor. Örnek vermek gerekirse, geçen aylarda yeni düzenlemesi yapılan parkı, internet hizmeti veren bir firma geldi kazmak istiyorum dedi izin vermedik. Ama sonrasında öğrenciler geldi bize apartmanımızda internet yok dediler, izin verdik. Yani gelişmeye devam ettiği için altyapı çalışması sürekli devam ediyor. Kötekli’nin en büyük sıkıntısı şuanda altyapı, yağmur. Üniversitede altyapı yağmur sulama çalışması yapılmamış. Büyükşehir bir kısmını yaptı, şuan bir kısmını da MUSKİ yapacak. Yani altyapı adına daha bitmemiş şeyler var. Yapılan yollarda en az 3-4 kurum tarafından kazıldı. Şuan kazı yine olacak. MUSKİ ve Telekom tarafından. Bunlar bittikten sonra onun üzeri ana cadde tekrar asfalt yapılır. Sıfırdan yapıldı fakat iş bitmediği için şuan hala yapılıyor. O çalışmalar bittikten sonra bizim çalışmalarımız devam edecek.
Muğla’nın acil çözüm bekleyen en önemli sorunu nedir, nasıl bir çözüm öneriniz var?
Tek yönlü yollar ve otopark sorunu var. Tek yönlü yollar bitecek. Otopark sorunu için de Muğla Kent Meydanı Projesi var. Projenin mülkiyeti bizim, fakat projeyi Büyükşehir yapıyor. Otopark Büyükşehir’e ait olacak. Kent meydanının üst katında da 30 civarı dükkan olacak onlarda Menteşe Belediyesine ait. İnşaat hızlanmış durumda şuan. Muğla için çok etkili olacak. Otopark konum itibariyle hem eski Muğla’ya hemde yeni Muğla’nın tam ortasında. Otopark sorununu bu şekilde çözeceğiz 600 araçlı bir otopark olacak çünkü. Otopark sorunundan sonra yollardaki altyapı çalışmaları da bitince Muğla’nın canlanacağını düşünüyorum.
Menteşe’de imara açılacak yerler var mı?
Konutlar çok pahalı evler çok pahalı deniliyor. 200 bin kişinin yaşayacağı plan var burada. Merkezde 100 kişiye yakın kişi yaşıyor ama 200 bin kişinin yaşayacağı imar planı yapılmış durumda. Mevcut sanayi taşınıyor. Bu Muğla’nın geleceği için çok önemli. Kentsel dönüşümle beraber mevcut sanayinin olduğu yerlerde konutlar olacak. Yeni sanayide taşındığı yerde daha düzgün daha tertipli olacak. Benzin istasyonu olacak, oteli olacak. Onun dışında, 4 katlı yeni inşaatların yapılacağı alan yok olduğu söyleniyordu, orada şuan işlemler bitti. Orada 700 dönüm hazine arazisi vardı, maalesef orman orayı ormanın ilan etti. Oda Muğla’nın geleceği için hiç iyi olmadı ama onun dışında kalan kısmın imar planı her şeyi bitti. Şuanda askıda. Bittikten sonra yeni gelişim alanı orası olacak. Menteşe’nin karşı tarafı yolun altı olacak. Onun dışında üniversite öğrencileri için Kötekli’de mevcut konutlar var biliyorsunuz. Denizli çevre yolundan Kötekli’ye dönen yola kadar boşluk var, orada da yurt plan çalışması yapılacak. Bölgenin ihtiyacını baya giderecek. Çalışmalarımız bu yönde olacak.
2014 yılından bu yana “Menteşe’yi Birlikte Yöneteceğiz” sloganıyla başkanlık görevine devam ediyorsunuz. Siyasi hayatınızın devamında Büyükşehir Belediye başkanlığına aday olmayı düşünüyor musunuz?
Bizim sloganımız evet “Menteşe’yi Birlikte Yöneteceğiz”. Gerçekten çok önemli bir söz ve ben uygulayabildiğimi düşünüyorum. Sivil toplumları çok önemsiyoruz. Mesela muhtarlar bizim için vazgeçilmezlerdir. Biz bu yola birlikte yöneteceğiz diye çıktık ve yönetmeye de devam ediyoruz. 2014 yılında %47.2 oyla seçildim. 5 yıl sonra da %55’e yakın yani belki Muğla Menteşe tarihinde görülmemiş olan yüksek bir oyla seçildim. Bu ne demek, halk benim 5 yıllık sürecimi beğendi, ‘bir 5 yıl daha sen yönet’ dedi ve bu sorumluluğu bize verdi. Benim şuan tek düşüncem 5 sene daha Menteşe’ye daha iyi nasıl hizmet verebilirimdir. Zaten her başkanın öyle yapması gerekiyor. Bana halkım yetki verdi ben bir 5 sene daha Menteşe’den sorumluyum. Büyükşehir Başkanımızda gerçekten çok güzel projeler yaptı. Hepsi bitmek üzere bunlar bittikten sonra Muğla çok güzel olacak. Öyle bir düşüncem yok.