Ortaca'da pamuk ve pikan cevizi üretimi dikkat çekiyor Ortaca'da pamuk ve pikan cevizi üretimi dikkat çekiyor

Dalyan'da Mavi Yengeç avcılığının düzenlenmesi amacıyla İl ve İlçe Müdürlüklerinden görevli Su Ürünleri Kontrolörleri tarafından kontroller yapıldı.

Bakanlığımız, Lagün sistemlerinin korunması, canlı populasyonların devamlılığının sürdürülmesi ve ülke ekonomisine yüksek katkı sağlaması için 1380 sayılı Su Ürünleri Kanunu ve ilgili Tebliğleri ile kontrol ve denetimlerini yapmaktadır. Özellikle yumurtlama zamanında denize göç etmek isteyen kefal türlerinin, devamlılığının sağlanması için ilgili tebliğde belirtilen en az %10 unun lagünü kiralayan tarafından denizlere salınmasının kontrolü, boy yasağı ve dönemlerinin denetlenmesini yapmaktadır.

Dalyan balıkçılığı genellikle denizle ilişki olan lagünler üzerine yapılmaktadır. Denizden dar bir boğaz ile ayrılmış nehirlerin taşıdıkları kum ve alüvyonlarla körfezin ağzını kapaması ya da denizin taşıdığı çeşitli maddelerle körfezin önüne set çekmesiyle oluşan lagünler, dar bir kanalla denizle birleşir. Lagün sahaları birçok türden balığın ve birçok organizmanın beslendiği, geliştiği ve yaşamının en az bir devresini geçirdiği besinlerce zengin korunaklı alanlardır. Dalyanlar, deniz kıyılarında beslenme ve gelişimi için lagünlerde bulunan kefal balık sürülerinin akıntı durumuna göre hareketleri takip edilerek geçit yaptığı yerlere sabit olarak kurulan ağ, kazıklar, çapalar ve yüzdürücüler gibi malzemeden yapılan kapan ve tuzaklarla yapılan balıkçılık yöntemidir. İlimiz Köyceğiz ve Ortaca sınırları içerisinde bulunan Köyceğiz lagün sistemi ekonomik açıdan büyük getirisi olan ve ekolojik olarak önem arz eden bir lagün sistemidir. Bu ekolojik komplekslerin korunması, ekonomik olarak işletilebilirliği ve sürdürebilirliği özellikle dikkat edilmesi gereken bir husustur.

Bu amaçla; Muğla İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünce belirlenecek tarihlerde alınan izin kapsamında yasak dönemde mavi yengeç popülasyonu da göz önünde bulundurularak, avcılığın düzenlenmesinin sağlanması amacıyla Muğla Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Şakir Fırat ERKAL, İl Müdür Yardımcısı Enver AYDIN, Balıkçılık ve Su Ürünleri Şube Müdürü Tanju ÖZDEMİRDEN, Ortaca İlçe Müdürü Okan BİLGİÇ, Köyceğiz İlçe Müdürü H. Abdülhamithan MUKYEN ve kontrol görevlilerince kooperatifimizin tesisleri yerinde görülmüş, dalyan ve dalyanda bulunan kuzulukların kontrolleri yapılarak, 4/1 Ticari Tebliğde belirtilen yasaklara uyulması şartı ile sadece kuzuluklardan gündüzleri avcılığını yapılmasına, kirtil, sepet ve uzatma ağlarını kullanılmadan ve sadece erkek bireylerin avlanması göz önünde bulundurularak mavi yengeç avcılığının düzenlenmesi için çalışmalar yapıldı.

Editör: Gazete Muğla