2025 yılının Ocak-Mart döneminde EİB’nin ihracat rakamı ise 4 milyar 477 milyon dolara ulaşırken, son 1 yıllık dönemdeki ihracat değeri 18 milyar 228 milyon dolara çıktı. Sanayi ihracatı Mart ayında yüzde 3 artışla 873 milyon dolar, tarım ihracatı ise 595 milyon dolar olarak kaydedildi.
Muğla, Türkiye'nin su ürünleri ihracatında başı çekmeye devam etti ve Mart ayında 135 milyon dolarlık su ürünleri ihracatı gerçekleştirildi. Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği, bu döviz getirisinin ardından, Ege Bölgesi'nde Mart ayında Ege İhracatçı Birlikleri arasında en fazla ihracat yapan ikinci birlik oldu.
Türkiye Ekonomisinin Rekabet Gücüne İlişkin Önemli Göstergeler
Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, "Son dönemde küresel ticaret dinamiklerinde yaşanan değişiklikler, Türkiye’nin ihracat performansını ve ekonomik direncini doğrudan etkiliyor. ABD Başkanı Trump’ın yeni gümrük tarifelerine göre, Türkiye, AB ve Çin’e kıyasla yüzde 10'luk avantaj sağlıyor, ancak bu durum geçici ve dikkatle yönetilmesi gereken bir avantaj. Trump’ın politikaları genellikle korumacı yöndedir, bu da uzun vadede başka alanlarda baskıya yol açabilir. Mart ayı verilerine göre, uzun yıllar ihracatta ilk üçte yer alan hazır giyim sektörü, Türkiye genelinde beşinci sıraya gerilemiş durumda. İhracat odaklı bir büyüme modeli için üretim maliyetlerinin azaltılması, verimlilik artışı sağlayacak yatırımların teşvik edilmesi ve öngörülebilir bir ekonomi politikası hayata geçirilmesi gerektiği her zamankinden daha önemli hale gelmiştir. Döviz kurunun enflasyonla uyumlu bir seviyeye getirilmesi de önümüzdeki dönemde atılacak öncelikli adımlar arasında yer almaktadır" şeklinde açıklama yaptı.