Bölgede, çevre temizliği yapan Marmaris Doğa Gönüllüleri, bölgeye atılan 80 santim yükseklik 50 santim genişlikte kesilmiş Marry Me (benimle evlen) yazısı bulunca, şaşkınlıklarını gizleyemediler.
Marmaris Doğa Gönüllüleri ve Marmaris Master Yüzücüleri, Muğla’nın Ula İlçesinde bulunan Gökçe Sulak Alanı’nda 50'den fazla çöp torbası dolusu atık toplayarak, bölgenin ekolojik dengesine katkı sağladılar.
Akdeniz Koruma Derneği Gökova Bölgesi yönetiminin destek isteği üzerine hareket eden Marmaris Doğa Gönüllüleri (MDG) ile birlikte Marmaris Master Yüzücüleri Muğla’nın Ula ilçesindeki Gökçe Sulak Alanı'nda çevre temizliği yaparak, Sulak Alandan 50’den fazla büyük boy çöp torbası dolusu atık ve çöp topladı.
BENİMLE EVLEN, YAZISI ŞAŞKINA ÇEVİRDİ
57 bin 690 hektar bir alanı kapsayan Gökova Özel Çevre Koruma Bölgesi’nde yer alan Gökçe Sulak Alanı'ndaki temizlikte çok sayıda plastik şişe, poşet, cam şişe, karton bardak, plastik bardak, sigara kutusu, halat, olta ipi, beyaz strafor köpük, plastik boru, havai fişekler, misine parçaları, araba lastikleri, minder, mobilya süngeri, halı, araba rot aksamı, çocuk bezleri, alüminyum tenekeler Marmaris Doğa Gönüllüleri tarafından toplandı.
Bölgedeki atık ve çöpleri toplayan Marmaris Doğa Gönüllüleri, beyaz strafor harflerden yaklaşık 80 santim yükseklik 50 santim genişlikte kesilmiş Marry Me (benimle evlen) yazısı bulunca, şaşkınlarını gizleyemediler.
GÖKÇE SULAK ALANI
Bölgede yaşayan bazı türler arasında Kızıl sırtlı örümcek kuşu, Kızılgerdan, Alakarga, Kuyrukkakan, Küçük Ak Balıkçıl, Tepeli Toygar, Leylek, Taşkuşu, Kır Kırlangıcı başta olmak üzere çok sayıda kuş türü yaşıyor. Temizlik sonrasında Marmaris Doğa Gönüllüleri , sosyal medya hesaplarından yaptıkları yapılan açıklamada, şu ifadelere yer verdiler:
“Yaşadığımız bölgemizde türlerin çeşitliliğinin devam etmesi ve ekosistemin sağlıklı gelişmesi için, doğal yaşam döngüsünün insanların endüstriyel atıklarından ve evsel atıklarından korunması gerekiyor. O bakımdan Türkiye'de hiç bir nehre asla çöp atılmamalı, hiçbir göle asla çöp atılmamalı, hiç bir denize asla çöp atılmamalı hiç bir sulak alana asla çöp atılmamalı”
Açıklamada, “Eğer doğada herhangi bir yere çöp atanlar varsa çok yüksek para cezaları verilmeli (örnek çöp atanlara 15 bin TL para cezası verilmeli ($430 Dolar) ve en az 6 ay süreyle belediye temizlik işlerinde bir işçi olarak çalışıp, haftada beş gün kamu hizmeti yapmalı.
Sulak alanlar Akdeniz havzasının yaklaşık olarak yüzde 2,5’luk bir kısmını kaplıyor, fakat bu kadar küçük bir kısmını kaplamasına rağmen, tüm canlı türlerinin yüzde 34’ünden daha fazla canlı türünü barındırıyor” denildi.
DÜNYA GENELİNDE SULAK ALANLAR HER GEÇEN YIL KAYBOLUYOR
Açıklamanın devamı şöyle: “Özellikle 1970 ten bugüne artan oranda sulak alan kaybı yaşıyoruz. Akdeniz sulak alanlarının yüzde 48’i kayboldu. Bu sulak alanlarda yaşayan canlı türlerinin yüzde 36’sı yok olma tehlikesiyle karşı karşıya. Ve türleri yok olma tehlikesi altında olan canlıların yüzde 41’i endemik türler, yani sadece Akdeniz bölgesinde yaşayan ve yeryüzünde başka hiçbir coğrafyada yaşamayan türler.
Gökova’daki Kadınazmağı ve Akçapınar Azmağı önemli sulak alanlardır ve birçok canlı türü için yumurtlama ve üreme alanıdır. Aynı zamanda göçmen kuşlar için çok önemli rotalardan biridir. O yüzden özenle korunmalıdır. Biz MDG olarak doğal yaşam alanlarının, sulak alanların, sahillerimizin, ormanlarımızın temiz kalması için her zaman gayret ediyoruz ve bu amaçla çalışan her sivil toplum kuruluşuna destek veriyoruz.”