Marmaris’te bulunan özel marinalara tekne ve yat bağlama fiyatları dünya ile yarışıyor. 28 Metre boyundaki bir teknenin özel marinalara yıllık bağlama ücreti 30 Bin Euro’dan başlıyor. Türkiye sevgisi bilinen Rus milyarder Roman Abramoviç'in lüks yatları 2 yıldır Marmaris ve Göcek’te demirli, boyları 164 ve 139 metre uzunluğunda olan yatlar için Abromoviç’in yıllık 200 Bin Euro’nun üzerinde ödeme yaptığı öğrenildi.

Can Bonomo'nun ablası intihar girişiminde bulundu! Şarkıcıdan ilk açıklama Can Bonomo'nun ablası intihar girişiminde bulundu! Şarkıcıdan ilk açıklama

TEKNE BAĞLAMA MONACO’DA 650, GÖCEK’TE 1.200 EURO
Yat ve Tekne Endüstrisi Derneği’nin (YATED) Yönetim Kurulu Başkanı Murat Bekiroğlu, YATED internet sitesinde yer alan açıklamalarında artan tekne ve yat bağlama fiyatları karşısında birçok teknenin, yakın ülkelerde bulunan marinalara gittiğini söyledi.
Son dönemlerde yaşanan marina sorununa ve bununla beraber sıklıkla gündeme yansıyan 'tekne çok ama marina yok' serzenişlerine çare niteliği taşıyan açıklamalarda bulunan Murat Bekiroğlu, “Tekne ve yat sektörünün en büyük sorunlarından biri marinalardaki kapasitenin yetersiz olması ve fiyatların yükselmesidir. Fiyatların yükselmesinin sebebi de arzın talebin çok altında kalmasıdır. Mevcut durumda Türkiye’de farklı bakanlıklardan belgeli olarak faaliyette bulunan toplam 83 adet kıyı tesisinin (marina, yat bağlama iskelesi, belediye barınağı) toplam bağlama kapasitesi ise 19 bin 191” ifadesini kullandı.
Marina park alanı olan bağlama noktalarına dikkat çeken Bekiroğlu, “Bu bağlama yeri sayısına, kıyılarımızda toplam 384 balıkçı barınağının önemli bölümünde özel teknelere ya da yatlara tahsis edilen bağlama yeri sayısı dahil değildir” diye konuştu.
Türkiye’nin cennet koylarının ‘tekne parklara’ döndüğüne işaret eden Bekiroğlu, Türkiye’de 25-30 arasında marina olduğuna işaret ederek, şunları söyledi:
“Bunların toplam bağlama kapasitesi 6 bin 500 civarında. Kapasitenin ilk etapta çok hızlı bir şekilde en az yüzde 50 artırılması gerekiyor. 8-10 metre boyunda teknelerle denizciliğe başlamak isteyenlerin, marina fiyatlarına takılıyor. Örneğin 30-40 bin euroluk bir tekne alıp denize açılmak isteyenler, marinalardaki fiyatları görünce bir adım geri gidiyor. Monaco şehrinde 42 metrelik bir teknenin yüksek sezonda marinadaki günlük bağlama fiyatı 650 euro. Aynı tekne Göcek’te marinada günlük 1.200, Bodrum’da 700 euro. Oysa Yunanistan’da günlük 35 euro. Bu durum yabancı yatların yurt dışına gitmesine neden oluyor."

BİR YILI KOYDA GEÇİRİYORLAR KİRLİLİK ARTTI
Marinalardaki yüksek fiyatlardan dolayı tekne ve yatların bütün bir yılı koylarda geçirmeye başladığını, bunun da ciddi kirliliklere neden olduğunu söyleyen Murat Bekiroğlu, “Göcek koyları inanılmaz şekilde kirleniyor. Bunu da genellikle 20 metre ve üzerindeki büyük tekneler yapıyor. Denize girmek için 1-2 hafta kaldıkları koylarda bütün bir yıl kalıyorlar. Bu durum koyların da kirlenmesine neden oluyor” uyarısında bulundu.

whatsapp-image-2024-07-29-at-11-34-44.jpeg

YAT VE TEKNE BAĞLAMA ÜCRETLERİ
Marmaris’te bulunan özel marinalara tekne ve yat bağlama fiyatları dünya ile yarışıyor. 28 Metre boyundaki bir teknenin özel marinalara yıllık bağlama ücreti 30 Bin Euro’dan başlıyor. Marina yetkilileri fiyatların Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından belirlenen tarife kapsamında uygulandığına dikkat çekiyorlar.
Türkiye sevgisi bilinen Rus milyarder Roman Abramoviç'in lüks yatları 2 yıldır Marmaris ve Göcek’te demirli, boyları 164 ve 139 metre uzunluğunda olan yatlar için Abromoviç’in yıllık 200 Bin Euro’nun üzerinde ödeme yaptığı öğrenildi. Marina yetkilileri müşteri gizliliği kapsamında daha fazla detay veremeyeceklerini ifade ettiler.
Geçen yıl ilk olarak Bodrum'a gelen 'My Solaris', yaklaşık 9 aylık bekleyişin ardından önce Marmaris'e daha sonra Göcek'e götürülerek demirlenmişti. Rus milyarderin bir diğer yatı Eclipse’nin ise 2023 yılının Nisan ayından beri Marmaris limanında demirli olduğu öğrenildi. Yat trafiğini izlemek için kullanılan “Marin Trafic” uygulamasında da Eclipse, Marmaris’te özel bir limanda, My Solaris ise Göcek’te gözüküyor.

whatsapp-image-2024-07-29-at-11-34-51.jpeg

ABRAMOVİÇ’İN LÜKS YATLARI
164 metre uzunluk ve 22 metre genişliğinde ve 6 katlı Bermuda Bayraklı Eclipse’nin özellikleri ise dikkat çekiyor. Piyasa değeri yaklaşık 1,2 milyar dolar olan3 yüzme havuzu, özel sinema salonları, dalış ve su sporları ekipmanları ve iki mini denizaltı bulunuyor.
Bermuda Adaları bayraklı My Solaris ise 139 metre boyunda, 26 metre genişliğindeki yatta, helikopter pisti, yüzme havuzu yer alıyor.

BELEDİYENİN İŞLETTİĞİ LİMAN “SUDAN UCUZ”…
Marmaris Belediye Meclisinin aldığı karara göre, Marmaris’in Bozburun Mahallesinde bulunan Yat Yanaşma Yerinin 7 aylık Ücret Tarifesi, Dünyanın bir çok ülkesine göre, “Sudan Ucuz”. Belediye Meclisi tarafından alınan karara göre, Yabancı Bayraklı 28 Metre büyüklüğünde bir teknenin günlük bağlama ücreti 2 Bin 750 TL olarak belirlendi. Teknenin boyu 28 Metreden büyük olursa her bir metre için ilave 250 TL alınacak. Teknenin 7 aylık turizm sezonu boyunca Yat Yanaşma kalması halinde ise 26 Bin 208 TL Ücret alınacak. Teknenin en genişliği 7 metrenin üzerinde ise her 1 bir metre için ilave 5 Bin TL Ücret alınacak. 28 Metre boyundaki yabancı bayraklı bir teknenin günlük bağlama ücreti ise 2 bin 25 TL.

whatsapp-image-2024-07-29-at-11-34-52-1.jpeg

whatsapp-image-2024-07-29-at-11-34-52.jpeg

Editör: Gazete Muğla