Marmaris Belediye Başkanı Acar Ünlü, Marmaris’in Bozburun ve Selimiye bölgelerinde planlanan marina projeleri ile ilgili önemli açıklamalarda bulunarak “Bizim önceliğimiz, kamunun faydasını gözetmek ve doğal alanlarımızı korumaktır” ifadelerini kullanan Başkan Ünlü, “Marmaris'in halkını zengin toprakların fakir bekçileri haline getiren tüm projelerin karşısındayız” ifadelerini kullandı.
Marmaris Belediye Başkanı Acar Ünlü, basın mensuplarına önemli açıklamalarda bulundu. Bozburun ve Selimiye bölgelerinde planlanan marina projeleri ile ilgili bilgilendirmede bulunan Ünlü, Marmaris’in doğal yapısının korunması gerektiğini belirterek yatırımların kamu menfaatini öncelikli kılacak şekilde planlanmasının önemini vurguladı. Özellikle tarım alanlarının korunması ve bölge halkının taleplerinin dikkate alınması gerektiğini ifade eden Başkan Ünlü, bu konuda sürecin yakından takipçisi olacaklarını da sözlerine ekledi. Başkan Ünlü, Selimiye’de yapılacak proje ile ilgili şirketin 16 Ocak Perşembe günü yapacağı bilgilendirme toplantısına da katılacağını belirterek “Halkımızla birlikte ben de orada olacağım” şeklinde konuştu.
TARIM ALANI ÇEKEK ALANI YAPILDI
Bozburun Mahallesi 324 ada 8 parselde yer alan marjinal tarım alanının Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından tekne imal ve çekek yeri olarak planlanmasına ilişkin açıklamalar yapan Ünlü, bu projeye karşı çıktıklarını belirterek “Buranın yanındaki alanda şu anki 25 binlik plana göre tekne çekek ve imal yeri var zaten. Burası varken marjinal tarım alanının çekek yerine dönüştürülmesi söz konusu. Biz buna itiraz ettik; planın iptali ve yürütmenin durdurulmasıyla ilgili dava açtık. Süreç devam ediyor. Üretimin bu kadar azaldığı, tarım alanlarının yok olduğu bir dönemde zaten yanında tekne çekek ve imal yeri varken tarım alanının cinsinin değiştirilerek yapılaşmaya açılmasını doğru bulmuyoruz. Konuyla ilgili Marmaris halkı adına tavrımız budur” dedi.
BÖLGEDE OTURANLARIN İMARA İHTİYACI VAR
Selimiye Mahallesi Derinazmağı Mevkii 159 ada 27 ve 29 parseller önüne tekne bağlama amaçlı iskele amaçlı Çevre Şehircilik ve İklim Bakanlığı tarafından yapılan imar planı ile ilgili de açıklamalarda bulunan Başkan Ünlü, buraya 145 teknelik yer yapılmak istendiğine değinerek, bu projenin bölgeye ek sorunlar getireceğini söyledi. Bu alanın doğal liman olduğunu ve bunun koruması gerektiğini ifade eden Ünlü, “Burası Doğal Karakteri Korunacak Alanlar ve Barselona Sözleşmesi’ne göre kesinlikle korunması gereken ‘Poseidon Çayırları’nın olduğu bir alan. Selimiye’nin kendisi zaten doğal bir liman. Buranın imar, altyapı, kanalizasyon gibi öncelikli sorunları hala çözülmemişken; vatandaş bir sürü sorunla boğuşuyorken bunlara ilave getirecek yapılaşmanın olması çok doğru değil. Hem kamu açısından doğru değil. Vatandaşın önce ev sorununu çözelim. Bunların her birinin 5’er teknesi var da bağlayacak yer mi bulamıyor? Bu insanlar imarsız kaçak evlerde oturuyor. Bazen de yaptıkları yapılar yüzünden hapiste yatıyorlar. Bu sorunlar çözülmeden buraya milyonluk tekneler getirmek tezat bir durumdur. Burada oturanların marinadan önce imara ihtiyacı var. Buraya ben marina yapıyorum diyen irade imarını niye çözemiyor” ifadesini kullandı.
ÖNCE HALKIN SORUNLARI ÇÖZÜLSÜN
Başkan Ünlü, firmanın 16 Ocak Perşembe günü yapacağı bilgilendirme toplantısına da katılacağını belirterek “Tabi ki biz vicdanlı, kanunlu, doğru yerde doğru kapasitedeki her türlü projeye açığız. Marmaris turizminin gelişmesine yönelik her türlü projenin yanındayız. Ama adrese teslim bazı işlerin kamu menfaati gözetilmeden, kamu menfaati öncelenmeden, daha kamu sorunları duruyorken üzerine yeni sorunlar yaratacak projelerin de yapılmasına karşıyız. Tabi ki yatırım gelsin ama önce burada yaşayan halkı rahatlatalım. Buranın insanını zengin toprakların fakir bekçileri haline getirdiler. Biz buna karşıyız” diyerek halkı da toplantıya davet etti.
177 TEKNE 177 EV DEMEK
Bozburun Topçuoğlu Parkı’nın önünde de 177 tekne kapasiteli iskele, imal ve çekek yeri planlandığını söyleyen Acar Ünlü, “Burası 1. derece doğal SİT alanından Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle nitelikli doğal koruma alanına dönüştürülüyor. 177 tekne 177 ev demek. Burada alt yapı sorunları var, tekneler pis suyunu nereye verecek. Biz normal vatandaşın pis suyunu alamıyorken 177 tane daha evin pis suyunu alacağız. Bunların çözülmeden başka planların yapılması çok doğru değil. Bozburun’da mevcut altyapı sorunları bile çözülmemişken bu büyüklükte bir projenin yükünü bu bölge kaldıramaz” dedi.
NEDEN VATANDAŞIN İŞİ KOLAYLAŞTIRILMIYOR?
Selimiye ve Selimiye yarımadasının sit derecelerinin düşürülmesine de tepki gösteren Ünlü, 2011 yılında bölgenin büyük kısmının birinci derece doğal sit alanı olduğunu belirterek “Ancak 25 Aralık 2024 tarihinde yapılan son düzenlemelerle bu statüler düşürüldü. Şimdi adalarda hiçbir yerleşim yokken oraların statüsünü değiştiriyorlar. Vatandaşın yaşadığı alanlarda ise bu değişiklikler yapılmıyor. Neden köylünün işini kolaylaştıracak değişiklikler yerine yatırım odaklı planlar önceleniyor? Yapılacaksa öncelikli bu bölgenin insanının sorunlarının çözülmesine yönelik planlar yapılsın. Buranın insanları niye bu iyileştirmelerden, kolaylaştırmalardan yapılmıyor? Yıllardır bu toprakların sahibi olan insanları yok sayarak yapılan planlar sosyal adaleti zedeler. Marmaris Belediyesi olarak bu süreçlerin takipçisi olacağız. Kamu menfaati var mı yok mu bakıyoruz. Ama elimizdeki verilerden de çok göremedik. Önümüzdeki süreçte bilgilendirmeleri sürekli olarak yapacağız” diyerek sözlerini bitirdi.
MARMARİS’TEKİ MARİNA PROJELERİ
1-) BOZBURUN MAHALLESİ 324 ADA 8 PARSEL TEKNE İMAL VE ÇEKEK YERİ AMAÇLI İMAR PLANI ONAMASI
*Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlık Makamının 02.05.2024 tarih ve 9384506 sayılı Olur'u ile 1 Numaralı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin 109. maddesi uyarınca onaylanmıştır.
*Toplam Alan: 35.852,57 m2
Söz konusu taşınmaz; Datça-Bozburun Özel Çevre Koruma Bölgesi 1/25000 Ölçekli Çevre Düzeni Planı Revizyonu'nda “Marjinal Tarım Alanı” kullanımında kalmakta olup, 1/25000 Ölçekli Çevre Düzeni Planı’nda söz konusu taşınmazın bitişiğinde esasen “Tekne İmal ve Çekek Yeri" olarak ayrılmış alan bulunmaktadır.
1/25000 Ölçekli Çevre Düzeni Planı’nda, “Tekne İmal ve Çekek Yeri" olarak tanımlanan alan bulunurken, planda Tarım Alanı olarak belirlenen alanın “Tekne İmal ve Çekek Yeri" olarak onaylanması, parsel bazında yapılan bu değişikliğin, plan bütünlüğünü bozucu, emsal teşkil edici nitelikte olduğu değerlendirilmiş, tarım alanlarının ortadan kaldırılmasının Toprak Koruma Kanunu hükümlerine de aykırı olması nedeniyle askı süresi içinde konuya ilişkin itirazımız Bakanlığa iletilmiştir. İtirazımız reddedilerek, imar planı kesinleşmiş olup, Başkanlığımızca imar planının iptali ve yürütmesinin durdurulması istemiyle dava açılmış ve süreç devam etmektedir.
2-) SELİMİYE MAHALLESİ DERİNAZMAĞI MEVKİİ 159 ADA 27 VE 29 PARSELLER ÖNÜ (DHTA) TEKNE BAĞLAMA AMAÇLI İSKELE AMAÇLI İMAR PLANI -GÖRÜŞ
Devletin hüküm ve tasarrufu altındaki alanda , MUÇEV A.Ş. tarafından Portmarin Liman İşletmeciliği A.Ş. ye 2023 tarihinden tibaren 10 yıl süreli kullanma izni verilmiştir.
İSKELELER VE DALGAKIRAN TOPLAM ALANI:3781 m2
İSKELE GERİ SAHASI:21455 m2 , TOPLAM ALAN:25236 m2
Vaziyet Planına göre 145 adet tekne kapasiteli olarak planlanmıştır
1/25000 Datça-Bozburun Özel Çevre Koruma Bölgesi Çevre Düzeni Planı ‘nda ”Tekne Çekek Yeri” kullanımında kalmamakta olup, “Doğal Karakteri Korunacak Alanlar ve (Poseidon Çayırları) tanımlı alan sınırları içinde kalmaktadır.
* “Doğal Karakteri Korunacak Alanlar”, sahı̇p oldukları flora ve topografı̇k özellı̇kleri nedenı̇yle bütüncül olarak doğal karakterı̇nı̇n korunması öngörülen alanlar olarak tanımlanmıştır. İmar planına esas Jeolojik ve Jeoteknik Etüt Raporu’nda, proje sahasında eğim derecesinin % 20-30 - % 30-50 olduğu, bu çerçevede, söz konusu alanın Doğal Karakteri Korunacak alanda kalması bakımından bahse konu alanın harf edilmek suretiyle, iskele geri sahası olarak kullanılması, alanın doğal yapısını bozucu ve telafisi mümkün olmayan sonuçlar doğurmasına sebebiyet verecektir.
*Söz konusu proje sahası; Barselona Sözleşmesine göre kesinlikle korunması gereken (Poseidon Çayırları) deniz çayırları başta olmak üzere, tüm deniz ekosistemine verebileceği zararları ile, projenin konumu, kapasitesi, bölge altyapısı üzerinde, temiz su, enerji ve ulaşım konusunda yaratacağı baskılar ile tehdit oluşturacaktır.
* Sürdürülebilir Turizm; çevre değerlerini, ekonomik politikalar karşısında korumaktan geçmektedir. Sürdürülebilir turizmin temel amaçları arasında; turizmin gelişmesinde önemli rol oynayan çevresel kaynakları, en doğru ve verimli kullanarak, olası zararı en aza indirmek, ekonomik dengeyi, doğal mirası, biyolojik çeşitliliği gözetmektir.
*Ayrıca, Selimiye Koyu Derinazmağı Mevkii'nin akıntısı az, denizinin kendini temizleme yeteneği sınırlı olma özelliği de göz önünde bulundurulduğunda ,söz konusu Yat Bağlama İskelesi Projesi, konumu, yer seçimi, büyüklüğü, kapasite kriterleri çerçevesinde, uygun değerlendirilmemektedir.
3-)BOZBURUN MAHALLESİ (TOPÇUOĞLU PARKI ÖNÜ) TEKNE BAĞLAMA İSKELESİ VE TEKNE İMAL ÇEKEK YERİ
*Vaziyet planında 177 adet tekne kapasiteli olarak planlanmıştır.
*Bozburun Mahallemizde Topçuoğlu Parkı önünde bulunan Devletin hüküm ve tasarrufu altında ki alan MUÇEV tarafından Asia Marina Turizm İşletmeciliği A.Ş.’ye kullanma ön izni verilmiştir.
Proje sahası deniz yüzeyi 2011 yılı sit tescilinde 1.derece doğal sit alanında iken, 1 No'lu Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin 109/2 inci maddesine göre ,Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Makamının 25.12.2024 tarih ve 11333496 sayılı Olur'u ile onaylanan değişiklik ile,1 .derece doğal sit alanından çıkarılmış, ”Nitelikli Doğal Koruma Alanına alınmıştır. ( Eski 2. Derece Doğal Sit Alanı)