BERİTAN YÜCEL--Muğla’nın Bodrum ilçesi Güvercinlik, Çamlık, Pınarlıbelen, Kumköy, Yalıçiftlik ve Kızılağaç mahallerinde özel bir şirket tarafından kurulmak istenen RES projesi 3. kez yargıya takıldı. Mahkeme 3.kez aynı firmaya yürütmeyi durdurma kararı verdi.

Özbekistanlı öksüz Mubina artık duymaya başladı Özbekistanlı öksüz Mubina artık duymaya başladı

Bodrum’da 6 mahallede özel bir firma tarafından yapılmak istenen RES projesine mahalle sakinlerinin 3.kez açtığı davada karar yine mahalle sakinlerinden yana oldu.

2014 yılında Güvercinlik, Çamlık, Pınarlıbelen, Kumköy, Yalıçiftlik ve Kızılağaç mahallerinin tepelerinde kurulmak istenen RES lerle ilgili köylüler Muğla İdare Mahkemesine dava açmışlardı. Mahkemenin projeyi iptal eden kararından sonra tekrar aynı bölgede RES kurmak üzere bakanlığa müracaat eden firma tekrar CED olarak RES çalışmalarına başlamıştı. Yaşam alanları içinde RES istemeyen mahalle sakinleri ikinci kez yargıya başvurmuştu ve mahkeme ikinci kez mahalle sakinlerinden yana karar vermişti.

Bodrumun RES istemeyen bütün çevre örgütleri ayakta olmasına rağmen firma 3.kez çevre bakanlığına başvurmuştu.

YÜRÜTMENİN DURDURULMASINA KARAR VERİLDİ

Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na açılan davada yürütmenin durdurulması kararı çıktı. Muğla 1. İdare Mahkemesi, “Dava konusu karara istinaden proje kapsamında ruhsat düzenlenmesi ve/veya inşaata başlanılması söz konusu olabileceğinden hukuka aykırılığı yukarıda belirtilen gerekçe ile ortaya konulan dava konusu işlemin yürütülmesi halinde telafisi güç ya da imkansız zararlara sebebiyet verebileceği kanaatine varılmıştır. Açıklanan nedenlerle; hukuka aykırılığı açık olan dava konusu işlemlerin; uygulanması hâlinde telâfisi güç zararlar doğabileceğinden 2577 sayılı Kanun'un 27'nci maddesi uyarınca teminat alınmaksızın yürütülmesinin durdurulmasına, tebligatın tamamlanmasına, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunun 20/A maddesinin 2/e bendi uyarınca itiraz yolu kapalı olmak üzere, 28/12/2021 tarihinde oy birliğiyle karar verildi.” denildi. 

3 AYRI BİLİRKİŞİ RAPORU VAR

Bahsi geçen alanların arkeolojik sit alanları olduğunu kaydeden Dava avukatı Av. Remzi Kazmaz, “Ben ve arkadaşlarım önce mahalle muhtarlarıyla bir toplantı yaptık işin önem ve ehemmiyetini anlattık. Arkasından her mahallede toplantılar yaptık hatta imza kampanyası açarak çevre il müdürlüğü aracılığıyla çevre bakanlığına ulaştık. TBMM  soru önergeleri verdik.

Bu çalışmalar etkisini gösterdi. Köylüler koşa koşa vekaletlerini verdiler ve 3.kez bu projenin iptali için davamızı açtık. Heyecanlı bekleyişimiz bugün çok iyi bir haberle geldi. Şimdi bodrumda bu haber bir bayram havası yarattı. RES’lerle ilgili Çevre Bakanlığın verdiği olumlu ÇED raporu kesinlikle doğru bir karar değildir. Çevre Bakanlığından bir kez bile bu yerlerle ilgili bir keşif yapılmamış rapor yazılmamış ama değerli bilim adamlarının bu konuda yazılmış yüzlerce sahife tutan bilimsel raporları vardır. Toplam 25 kişiden oluşan ve her biri kendi alanında uzman bilim adamlarının hepsinin ortak bir noktada birleşerek karar verdiği raporda açıkça yazdığı gibi bu alanlar arkeoloji SİT alanlarıdır. Bir çok tarihi ve kültürel varlığa ev sahipliği yapıyor, bu alanlar önemli orman alanları statüsüne giriyor. Kesilemez ve özenle bakılması gereken bu alanlara RES direkleri kurulamaz diye altını çizerek yazdıkları 3 ayrı bilirkişi raporu var.

En önemlisi bahse konu alanda ve tepelerde bu rüzgar gülleri döndürebilecek rüzgarın olmadığı yılın çoğu zaman bu pervanelerin dönmesi olamayacağını da açıkça belirtmelerine rağmen hem Çevre Bakanlığının hem de adı geçen şirketin bu alanlar üzerindeki düşüncesi nedir?

Tabi aklımıza hemen Yalıkavak gerişte kurulan RES’ler geliyor. Yalıkavak’ta RES şirketi 10 milyon m² alanı acele kamulaştırma yoluyla kamulaştırarak bu alanların üzerine RES kurmuştu ama sadece bir milyon m² üzerine kurulmuştu RES’ler. Pekala geri kalan 9 milyon m² ‘yi ne yapacaksın diye sorduğumuzda şirkete ve yetkililerine bugüne kadar bunun cevabını alamadık.          

Şimdi yine soruyorum Güvercinlikte RES kurmak isteyen şirkete, 40 km denize nazır bu alanda sahi siz RES mi kuracaktınız.

Yada dünyaca ünlü golf sahalarına komşu olan bu alanlara villalar,otellermi açacaktınız” dedi.

RES ÇÖPLÜĞÜNE DÖNÜŞTÜRMEYE GEREK YOK

Av. Remzi Kazmaz “Biz RES’lere karşı değiliz ama kuruldukları yerlere karşıyız o nedenle RES ler Bodrum için uygun yerler değil kaldı ki bu RES’lerden elde edilecek enerji Bodrum’da iki büyük oteli ancak çalıştırabilir. Bu nedenle Bodrum’u RES çöplüğüne dönüştürmeye gerek yok” diye konuştu.

Editör: Gazete Muğla