Muçev Turizm Ticaret A.Ş. tarafından Muğla’nın Marmaris İlçesi, Karaca Mahallesi, İskele/Söğüt Mevkii’nde 4 bin 504,31 metrekare iskele alanı, 35 bin 623,52 metrekare deniz alanı olmak üzere toplam 40,127,83 metrekare alanda 178 bağlama kapasiteli “Yat Limanı, Yat ve Tekne Bağlama İskelesi Kapasite Arttırımı Projesi”nin yapılması ve işletilmesi planlanıyor.

Yat Limanı, Yat Ve Tekne Bağlama İskelesi Kapasite Arttırımı projesi ile ilgili olarak yeniden hazırlanan ÇED Raporu, Bakanlığa sunuldu, inceleme değerlendirme süreci başladı. Proje ile ilgili olarak 19 Kasım 2024 tarihinde İDK toplantısı gerçekleştirilecek.

“Yat Limanı, Yat ve Tekne Bağlama İskelesi Kapasite Arttırımı Projesi” kapsamında “ÇED Olumlu” kararının iptali istemiyle dava açılan davada Muğla 1. İdare Mahkemesi’nce “dava konusu işlemin iptaline” kararı alınmıştı.

YENİDEN ÇED RAPORU HAZIRLANDI

ÇED dosyasında yer alan bilgilere göre; Muğla 1. İdare Mahkemesi’nin kararı doğrultusunda; proje alanı ile kesişen I. derece arkeolojik sit alanı ile ilgili olarak Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü Kurullar Daire Başkanlığı’nın görüşleri alındı. T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü Kurullar Daire Başkanlığı’nın görüşleri doğrultusunda proje kapsamında yer alan kazıklı platformun arkeolojik sit sınırları içinde kalan kısmı proje kapsamından çıkarıldı ve proje kapasitesi 178 tekneye düşürüldü. Yapılan değişiklik doğrultusunda yeniden ÇED Raporu hazırlandı.

MUÇEV KARACASÖĞÜT’TEN VAZGEÇMİYOR

Marmaris’in Karaca Mahallesinde Söğüt mevkiindeki, MUÇEV Turizm Tic. Ltd. Şti.’nin 187 tekne-yat yanaşma yeri kapasiteli ‘Yat Yanaşma Yeri Kapasite Artırımı’ projesine 9 Eylül 2020’de Muğla Valiliği tarafından ‘ÇED Gerekli Değildir’ kararı verilmişti.

Marmaris Belediyesi, Avukat Aslıhan Güney Ayyıldız aracılığıyla, Muğla İdare Mahkemesine Söğüt mevkiindeki MUÇEV Turizm Tic. Ltd. Şti. tarafından yapılması planlanan Tekne Bağlama İskelesi projesine ilişkin verilen 9 Eylül 2020 tarihli ‘ÇED Gerekli Değildir’ kararının iptali ile yürütmenin durdurulması talepli dava açmıştı.

Muğla 3. İdare Mahkemesi, söz konusu proje için ‘ÇED Gerekli Değildir’ kararını iptal etmişti. Danıştay 6. Dairesi, Temmuz 2022’de Muğla 3. İdare Mahkemesi'nin verdiği ÇED gereklidir kararını onaylamıştı.

MAHKEME İPTAL ETMİŞTİ, BAKANLIK YENİDEN ÇED OLUMLU KARARI VERMİŞTİ

Danıştay’ın ÇED gereklidir kararını onaylamasının ardından MUÇEV yeniden ÇED süreci başlatmıştı.

AK Parti Muğla Gençlik Kollarında 3 ilçede görev değişimi AK Parti Muğla Gençlik Kollarında 3 ilçede görev değişimi

MUÇEV Turizm Ticaret Anonim Şirketi tarafından yapılması planlanan Yat Limanı, Yat Ve Tekne Bağlama İskelesi Kapasite Artırımı projesi için Muğla Valiliği Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü tarafından 29 Mayıs’ta ÇED Olumlu kararı verilmişti. ÇED süreci içerisinde proje yatırımcısı unvan değişikliğine giderek yatırımcı adı Muçev Turizm Tic. A.Ş, proje adı ise “Yat Limanı, Yat ve Tekne Bağlama İskelesi Kapasite Arttırımı” olarak değiştirildi.

BÜYÜKŞEHİR DAVA AÇMIŞTI, ÇED OLUMLU KARARI İPTAL EDİLDİ

Muğla Büyükşehir Belediyesi MUÇEV projesi için itiraz davası açmıştı. Açılan davada ÇED olumlu kararı Muğla 1. İdare mahkemesi tarafından iptal edildi. Danıştay ise Muğla İdare Mahkemesi’nin Karacasöğüt MUÇEV projesi için verdiği kararları itirazsız onadı. Marmaris Belediyesi MUÇEV projesine verilen yapı ruhsatını iptal etmişti.

Muhabir: BERİTAN YÜCEL