BERİTAN YÜCEL--Muğla’nın Milas ilçesi ve Aydın sınırları içerinde yer alan antik çağdaki adı Latmos olan Beşparmak Dağları maden ocakları ile mücadele ediyor. Latmos Dağlarının maden ocakları faaliyetleri nedeniyle günden güne beyaz bir çöle dönüştüğünü ifade eden EKODOSD, madencilik faaliyetlerinin durdurulması, gerekli koruma statüsünü sağlanması çağrısında bulundu.
Milas ve Aydın sınırları içerisinde yer alan Türkiye’nin ikinci Kapadokya’sı olarak adlandıran Latmos Dağları geri dönülmez bir biçimde tahrip edilerek günden güne beyaz bir çöle dönüşüyor.
Madencilerin milyonlarca yıllık eşsiz güzellikteki gnays kayaları patlatarak, etrafı beyaz bir çöle dönüştürdüğünü söyleyen Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği (EKODOSD), “Büyük bir hız ve hırsla ilerlemekteler ve Latmos’a her gelindiğinde buradaki ekolojik yıkım net bir şekilde görülmekte, görenlerin içini sızlatmaktadır” dedi.
“FISTIK ÇAMI AĞAÇLARI YOK EDİLİYOR”
EKODOSD tarafından yapılan açıklamada “Maden kamyonlarının yarattığı tehlikeler haricinde, yolun her iki yanına istiflenen ve her an aracınızın üstüne dökülecek gibi duran maden pasalarının arasından korkuyla geçersiniz. Ne yazık ki bu konuda hiçbir denetim ve kontrol yapılmadığı görülmektedir.
Çam fıstıkları, günümüzde bölge insanın en önemli geçim kaynakları arasındadır. 20-30 metre yüksekliğindeki fıstık çamlarının üstünde, ölümüne topladıkları çam kozalakları o kadar değerlidir ki, bugün kuruyemişçilerde künerin kilosu 960 lira olup, önemli ihraç ürünlerinden biridir. Ne yazık ki madencilik faaliyetleri yüzünden, gelecek nesillerin yüzlerce yıl sürdürülebilir bir şekilde devam ettirebilecekleri küner üretimini sağlayan ve köylüler için çok önemli olan fıstık çamı ağaçları yok ediliyor” denildi.
“MADEN OCAKLARI DURDURULMALIDIR”
Yayımlanan açıklamada, Latmos Dağının birçok yerinde eski dönemlerden kalan zeytin işlikleri varlığınının korurken, günümüzde bölge insanının önemli geçim kaynakları arasında olan organik Memecik zeytin ağaçlarının maden faaliyetleriyle yok edildiği ifade edildi.
Köylerin içinden sürekli olarak geçen yüzlerce maden kamyonu, çevreyi toz toprak içinde bırakarak halkın sağlığını olumsuz bir şekilde etkilediğinin yazıldığı açıklamada, “Kültür ve Turizm Bakanlığı; Latmos Dağları’nın tarihi değerlerinin korunması ve yeni tespitlerin yapılabileceği araştırmaların sürdürülmesi ve ekoturizmin geliştirilmesi yönüyle, Tarım ve Orman Bakanlığı; bölgenin fıstık çamı, zeytincilik, hayvancılık, arıcılık ve balıkçılık gibi yöre insanlarının en önemli geçim kaynakları olan üretimlerin sürdürebilirliği için, Latmos Dağları’na gerekli koruma statüsünü sağlamalı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı; insanlara, hayvanlara, doğaya olan etkileri ve zararları konusunda gerekli denetimleri yapmalıdır. Gerek bölgede yaşayan yöre insanlarını gerekse dağa çıkan ziyaretçileri mutsuz eden ve geri dönülmez bir biçimde ekolojik tahribat yaratan maden ocakları durdurulmalıdır” denildi.