Kredi kartıyla alışveriş yapanlara soğuk duş: Artık her ay bu parayı verecekler

Kredi kartıyla alışveriş yapanlara soğuk duş: Artık her ay bu parayı verecekler
Geçimini daha kolay hale getirmek için bazı ödemelerinde kredi kartı kullanan vatandaşlar artık bankaları daha fazla ödeme yapmak zorunda kalacak. Ekonomideki kötü gidişat, enflasyonun artış önlemek için faizleri hızla artıran Merkez Bankası, kredi kartlarına uygulanacak olan faiz oranlarını güncelledi. Buna göre, vatandaşlar artık kredi kartları için ay sonunda daha fazla ödeme yapacak.

Ülkemizde geçimini kolaylaştırmak için kredi kartlarını kullanan vatandaşlar, ekonomideki olumsuz gidişat nedeniyle artık daha yüksek ödemelerle karşılaşacaklar. Enflasyonun kontrol altına alınması ve ekonomik istikrarın sağlanması amacıyla faiz oranlarına hızlı bir şekilde müdahale eden Merkez Bankası, kredi kartlarına uygulanan faiz oranlarını güncelledi. Bu güncelleme sonucunda, vatandaşlar kredi kartı borçlarını ödeme noktasında daha fazla zorlanacak.

Türkiye'de yasalara göre kredi kartı faizleri, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) belirlediği politika faizine göre düzenleniyor.

Bankalar, bireysel ve ticari müşterilerine yönelik kredili ürünlerde istedikleri oranı belirleyebiliyor olsa da, kredili mevduat hesapları (KMH) ve kredi kartı faizleri politika faizlerinin üzerine çekilemiyor.

BU DEFA HERKES ÖDEMEK ZORUNDA KALACAK

Türkiye'de yıllardır yürütülen para politikasına rehberlik eden "Faiz Sebep Enflasyon Sonuçtur" teorisi Türk ekonomisine büyük zararlar verse de, uzmanlara göre bu uygulamanın vatandaşa tek getirisi kredi kartları ile alışveriş yapmanın cazip gelmesini sağlıyor.

Yüksek enflasyon ve düşük maaş sarmalına düşen milyonlarca vatandaş, Merkez Bankası'nın faizleri yüzde 8.5 seviyesinde tutması nedeniyle yüzde 1.36 olarak belirlenen kredi kartı akdi faiz oranı sayesinde günü kurtarabilecek harcamaları kredi kartları ile gerçekleştirebiliyordu.

FAİZLER REKOR SEVİYEDE ARTTI

4 PPK toplantısı üst üste faiz artıran ve politika faizlerini yüzde 30'a yükselten TCMB, kredi kartı faizlerinin de kısa sürede ikiye katlanmasına sebep oldu. Son olarak 21 Eylül'de alınan 500 baz puanlık faiz artırım kararı, 1 Ekim itibarıyla kredi kartı kullanıcılarına yansıtılırken, yüklü kart borcu olan vatandaşlar çok kısa sürede ödeyecekleri tutarın üçe katlanması sonrası şok olmuştu.

Haziran ayında açıklanan karar öncesinde 1.36 olan akdi faiz oranının, Kasım ayıyla birlikte 3.71'e çıkması bekleniyor. Bu durumda vatandaşlar kara kara düşünmeye başladı.

(HABER MERKEZİ)

Bu haber toplam 3015 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum