Kredi kartında yeni dönem: Bu şekilde ödeyen artık ceza yiyecek

Kredi kartında yeni dönem: Bu şekilde ödeyen artık ceza yiyecek
TCMB'nin faiz artışı, kredi kartı kullanıcılarına uyarı niteliğinde: Kredi kartıyla alışveriş yapanların bu dönemde dikkatli olmaları ve yüksek faiz cezalarından kaçınmaları gerekiyor.

Kredi kartlarıyla alışveriş yapan milyonlarca kişiyi ilgilendiren bir gelişme yaşandı. TCMB'nin faiz artışları, kredi kartları ile yapılan alışverişlerin maliyetini artırdı. Uzmanlar, faizlerin yükselmesi sonrasında kredi kartı kullanımında dikkatli olunması gerektiğini ve yapılan hataların artık ciddi cezalara yol açabileceği uyarısında bulunuyor.

TCMB'nin politika faizini yüzde 35'e yükseltmesinin ardından bankalar, yasa gereği 1 Kasım itibarıyla kredi kartı ile alışverişler için uygulanan faiz oranını yüzde 3.71'e yükseltirken, nakit avans ve KMH gibi ürünler için uygulanan faiz oranı ise 4.47'ye çıkarıldı.

Bu kararın ardından bir büyük değişiklik de kredi kartı ile yapılan alışverişler için uygulandı.

BU ÜCRETLER 6 KATINA YÜKSELDİ

Bankalar, haziran ayında 1.36 olan faiz oranlarının yalnızca dört ay içerisinde üç katına çıkmasının ardından harekete geçerek pos cihazı kullanan işletmelere komisyon oranında değişikliğe gidileceğini belirtti.

Yaz aylarında yüzde 0,49-0,79 seviyelerinde bulunan pos komisyonları, faiz hamlelerinin ardından bankalar tarafından yüzde 3.5'e çıkarıldı. Alınan bu kararın müşteriler içinse farklı bir önemi bulunmakta...

BUNU YAPANA CEZA YOLDA

Birçok işletme, komisyon farkı nedeniyle yaşayacağı gelir kaybını fiyatlara yansıtarak telafi etme yolunu tercih ederken, bu zamlar kart ile alışveriş yapan milyonlarca vatandaşın cebini etkileyecek.

Küçük ve orta boyuttaki bazı işletmeler ise komisyon oranlarındaki artışın ardından pos cihazlarını kullanımdan kaldırırken, ticaretlerini QR kodu yoluyla devam ettirme kararı aldı. Ancak bu uygulamanın yol açacağı sorunlar nedeniyle çok ağır bir cezası olabilir.

Uzmanlar, müşterinin banka hesabından işletme sahibin banka hesabına yapılan para transferine yönelik ticaretin büyük bir 'vergi dışı gelir' sorunu ortaya çıkarabileceğini belirtirken, bu yola başvuran işletmelerin ilerleyen günlerde atılacak adımlarla çok ağır ekonomik cezalarla karşı karşıya kalabileceği uyarısında bulundu.

FAİZLERDE YÜKSELİŞİN SÜRMESİ BEKLENİYOR

TCMB Başkanı Hafize Gaye Erkan'ın hafta başında yapmış olduğu enflasyon raporu sunumunda "Enflasyon noktasında ciddi bir geri çekilme yaşanana kadar sıkı para politikaları devam edecek" ifadelerini kullanması, TCMB'nin gelecek ay yeniden 500 baz puan faiz artıracağı yönünde bir beklentiye yol açtı.

TEK ÇARESİ BU DEDİLER

Merkez Bankası'nın halihazırda yüzde 35 olan politika faizini yüzde 40'a yükseltmesi, kredi kartı akdi faizlerini yüzde 4.17 seviyesine yükseltirken, nakit avans ve KMH için uygulanan faizi ise 4.93'e çıkaracak.

1 Aralık itibarıyla geçerli olacak bu değişiklikler, kart borcunun tamamının ödenmemesi halinde çok daha yüksek ekstrelerin gelmesine neden olacak.

Uzmanlar, faiz artırımlarının bir süre daha devam edeceğini ve 2024 yılında uzun süre yüksek faizler ile yola devam edileceğini belirtirken, vatandaşlara "Acilen kredi kartlarınızın limitini düşürün" uyarısında bulundu.

Teknik olarak kredi kartı limitleri kullanılarak taksitle yapılmayan alışverişler, bir aylık kredi sınıfında değerlendiriliyor. Bu nedenle ekstre borcunun tamamının ödenmesi halinde, kullanıcılara ilave bir faiz bedeli çıkmamakta.

ASGARİ ÖDEME YAPANLARA DİKKATLİ OLUN UYARISI

Ancak Türkiye'deki mevcut hayat pahalılığı ve kredi kartı kullanıcı sayısında yaşanan patlama, birçok insan için kart borcunun asgari ödeme tutarının dahi güçlükle ödenebilmesine yol açıyor.

Asgari borcunu ödeyen vatandaşlar ise, neredeyse borcunu hiç ödememiş gibi gelecek aylarda aynı ekstre bedelleri ile karşı karşıya kalabiliyorlar.

Bu haber toplam 52103 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
9 Yorum