CHP Muğla Milletvekili, Plan ve Bütçe Komisyon üyesi Süleyman Girgin 21 Nisan TBMM Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada Çöğmen köylülerinin sorunun kökten çözecek yasal adımların atılmasını beklediğini ifade ederek Tarım ve Orman Bakanlığı’nı yasal düzenleme yapılması çağrısında bulundu.
Mart ayındaki Vergi ve Ekonomi Torba yasa görüşmelerinde de konuyu gündeme getirdiğini belirten Girgin, sorunu kökten çözecek önerge verdiklerini ancak reddedildiğini belirterek sadece Dalaman, Menteşe, Köyceğiz ve Ula ilçelerini değil tüm ülkede benzer sorun yaşayan vatandaşların bu konunun çözülmesini beklediklerini belirtti.
“İDARE VE MAHKEMELER GEREKSİZ YERE UĞRAŞMAK ZORUNDA KALIYOR”
Girgin, ‘’Orman Kadastrosunda şimdiki durumda , mükerrerlik aynı vasıfta yapılmışsa ilk yapılan geçerli, farklı vasıflarda ise müfettiş incelemesine konu olmakta ve çoğunlukla sonuçta mahkemelere gidilmektedir. Oysa kadastro bir bütündür ve TKGM de uygulandığı şekilde orman lehine ya da aleyhine olduğuna bakılmaksızın ikinci yapılan kadastronun yok sayılması gerekmektedir. Bu durumda birçok dava otomatik olarak düşecek, vatandaş , İdare ve mahkemeler gereksiz yere uğraşmak zorunda kalmayacaktır’’ dedi.
“KÖYLÜLER İSYAN EDİNCE TEBLİGATLAR DURDURULMUŞTU”
Girgin TBMM Genel Kurulu’nda şunları söyledi:
“Muğla il genelinde tapulaşma çalışmaları 1950 yıllarında büyük oranda yapılmış, yapılan tapulama ve kadastro çalışmaları sonucu devlet tarafından vatandaşlara tapu senetleri dağıtılmış, kimi parsellerde yapılaşma bile tamamlanmıştır.
Günümüzde ise Orman Genel Müdürlüğü tarafından orman sınırında düzeltme çalışmaları yapılmış, geçmişte oluşan arsa vasıflı imar parseller ve tapular orman alanı içinde bırakılmış ve bu parsellerde vatandaşların mülkiyet hakkı kısıtlanmıştır.
Bu kapsamda Dalaman Çöğmen köylülerine, 21 Ocak’ta atadan kalma 70 yıllık tapulu ev ve arazilerini rızaen terk etmelerini isteyen tebligatlar gönderilmiş, köylülerin isyan etmesi sonucu tebligatlar durdurulmuştur.”
“YASAL DÜZENLEME YAPILMASI ŞART”
Vatandaşların, Devletin ‘tapuya güven’ ilkesini zedeleyen, İdare ve mahkemeleri gereksiz yere uğraşmak zorunda bırakan bu sorunun kökten çözecek yasal adımların atılmasını beklediğini söyleyen Girgin, “Sorun sadece Dalaman, Menteşe, Köyceğiz ve Ula ilçelerimiz ile sınırlı değil tüm ülke geneline yayılmış bir sorundur” dedi.
CHP Muğla Milletvekili Süleyman Girgin anayasanın 35'nci maddesi ile korunan mülkiyet hakkına aykırı olan ve Devlette devamlılığın esas olduğu ilkesi ile örtüşmeyen bu uygulamanın yasal olarak çözülmesi için sonuna kadar takipçisi olacaklarını belirtti.