Muğla Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü Koruyucu Aile İftar Programı düzenledi.

Koruyucu Aile İftar programına Muğla Vali Yardımcısı Fethi Özdemir, Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Aile Yanında Destek Hizmetleri Daire Başkanı Hakkı Bilgiç, Defterdar Veysel Sezgin, Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü İlkay Türkoğlu, İl Müdür Yardımcısı Seda Cesur ve koruyucu aileler katıldı.

Her çocuğun bir anneye ve bir babaya ihtiyacı olduğunu ve bütün çocukların ailesinin olmasını istediklerini belirten Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Aile Yanında Destek Hizmetleri Daire Başkanı Hakkı Bilgiç; “Koruyucu Aile İftarları 81 ilde gerçekleştirilecektir. Bugüne kadar 29 ilimizde koruyucu aile iftarları yapıldı. Aile odaklı hizmetlere öncelik veren Bakanlık, "Her çocuğun bir ailesi olmalı" düşüncesinden hareketle koruyucu aile ve koruyucu ailelere yerleştirilen çocuk sayısının artması için çalışmalarını sürdürüyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan'ın himayesinde, gönüllülük kavramı ve farkındalığın geliştirilmesi ile toplumsal kalkınmaya katkı sağlayacak gönüllü sayısının artırılması amacıyla gerçekleştirilen "Gönül Elçileri Projesi"nin alt projesi olan koruyucu aile hizmeti, Ankara'da başlatılmıştı. Aile odaklı hizmetlere öncelik veren Bakanlık, "Her çocuğun bir ailesi olmalı" düşüncesinden hareketle koruyucu aile ve koruyucu ailelere yerleştirilen çocuk sayısının artması için çalışmalarını sürdürüyor. Koruyucu Ailelere yerleştirilen çocukların gözlerindeki ışığın değiştiğini, hasta olan çocukların iyileştikleri, kronik hastalığa sahip çocukların iyileşme sürecine girdiklerini görüyoruz.” Dedi.

Koruyucu Aile Sayısı 5529, Hizmetten Yararlandırılan Çocuk Sayısı İse 6765’e Ulaştı

2002 yılında 520 çocuğun koruyucu aile yanında bulunduğunu belirten Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Aile Yanında Destek Hizmetleri Daire Başkanı Hakkı Bilgiç; “Bakanlığın koruyucu ailelerin sayısını artırmak üzere yürüttüğü farkındalık ve bilinçlendirme çalışmaları sonucunda Türkiye genelinde koruyucu aile sayısı 5529, hizmetten yararlandırılan çocuk sayısı ise 6765e ulaştı.

Muğla'nın 5 ilçesinde elektrik kesintisi: Elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler hangisi? Muğla'nın 5 ilçesinde elektrik kesintisi: Elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler hangisi?

81 ilin tamamında koruyucu aile bulunuyor. Böylelikle koruyucu ailesi olmayan ilimiz kalmadı.

İstanbul da 534 Ailede 588 de Bu yıl 65 aileye 71 çocuk yerleştirildi.

İstanbul’daki kuruluşlarda 0-6 yaş 464 çocuk var. 24 Saatte neredeyse 3 çocuk kuruluşa geliyor.” Dedi.

 706 Engelli Çocuk Koruyucu Ailede

706 engelli çocuğun koruyucu aile hizmetinden faydalandığını vurgulayan Bilgiç; “Engelli çocuklar için aylık bakım ücreti yüzde elli artırılarak veriliyor. Bakanlık, koruyucu ailelere baktıkları her çocuk için çocukların bakım, eğitim ve yetiştirilme harcamaları için aylık ücret ödüyor.

Çocuk başına ödenen ücret ortalama bin 426  lirayı buluyor.

Her öğretim yılı başında eğitim masrafları karşılığı olarak bakım ücreti üç kat arttırılarak ödeniyor. Çocukların giyim masrafları için yılda iki kez bakım ücreti iki kat artırılıyor. Çocukların sağlık harcamaları Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu hükümleri kapsamında karşılanıyor.

Özel okulların yüzde 3'lük kontenjanından koruyucu aile yanındaki çocuklar da faydalanıyor. Koruyucu ailelere emeklilik imkânı sağlanıyor. Eşlerden birisine isteğe bağlı sigorta üzerinden emekliliğe esas primleri aylık olarak ödeniyor. İsteğe bağlı sigorta pirimi 818,69 TL olarak ödeniyor. Sigorta pirimi ödenen kişi sayısı 2130 kişidir.

Koruyucu ailelerden, eşine veya bir yakınına bağlı olmaksızın emekliliğine esas sosyal güvencesi olmayan eşlerden birinin bir asgari ücret tutarı üzerinden Sosyal Güvenlik Kurumu kapsamında isteğe bağlı sigortasını yaptırması ve ödeme belgesinin ibrazı halinde primleri aylık ödemelere ilave edilerek karşılanıyor.” Dedi.

2018'de Reşit Olan 117 Çocuktan 82’si Koruyucu Ailesiyle Birlikte Yaşamaya Devam Etti

Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Aile Yanında Destek Hizmetleri Daire Başkanı Hakkı Bilgiç ayrıca şu bilgilere yer verdi; “Koruyucu aile hizmetinde çocuklar reşit olduktan sonra da koruyucu ailelerle yaşamaya devam ediyor. 2018'de reşit olan 117 çocuktan 82’si koruyucu ailesiyle birlikte yaşamaya devam etti.

Kardeş olan 2 çocuğa bakan Aile Sayısı: 720

Kardeş olan 3 çocuğa bakan Aile Sayısı: 128

Kardeş olan 4 çocuğa bakan Aile Sayısı : 24

Kardeş olmayan 2 çocuğa bakan Aile Sayısı: 158

Kardeş olmayan 2 çocuğa bakan Aile Sayısı: 35

1065 Aile birden fazla çocuğa bakmaktadır.

Akraba yakın çevre koruyucu aile: 1252

Süreli Koruyucu Aile: 4370’dir.

Koruyucu aileler koruyucu aileliği anlatıyor. Programları ile yeni koruyucu ailelerin bulunması konusunda desteklerinizi bekliyoruz.” İfadelerine yer verdi.

Program sonunda bir ailemiz koruyucu aile oldukları çocuk için besteledikleri şarkıyı gitar eşliğinde seslendirdiler. Daha sonra koruyucu aileler için Muğla Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü tarafından günün anısına hazırlanan, ailelerin kendi fotolarının basılı olduğu hediye tabloları ve teşekkür belgelerinin takdimi yapıldı.

Ayrıca program için Ankara’dan gelen Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Aile Yanında Destek Hizmetleri Daire Başkanı Hakkı Bilgiç’e, Muğla Vali Yardımcısı Fethi Özdemir tarafından teşekkür plaketi takdim edildi.

Editör: Gazete Muğla