Suriye’de gerilen hava önce Rusya ve Türkiye’yi etkilerken dünya da bu gerilimli havadan nasibini alıyor. Uzun süredir Suriye’de Ruslara ait Lazkiye’de bulunan Tartus limanında 2010 yılından bu yana hummalı bir çalışma sürdüren Rusya soğuk savaş senaryolarına önem verdi. SSCB’nin dağılmasının ardından ekonomik olarak zayıflayan Rusya tekrar süper güç olabilmek için Putin’in programı dahilinde sessizden çalışmalarını sürdürdü. Düşürülen Rus uçağını tarihçiler 3. Dünya Savaşının başlama tarihi olarak yazacaklar gibi görünüyor. Üçüncü Dünya Savaşı Avrupa’dan dünyaya mı yayılacak yoksa Ortadoğu’da mı patlayacak? Dünyayı yıkıma götürecek fitili Amerika ile Çin mi ateşleyecek yoksa Rusya mı? İşte olası senaryolar.
***
Wall Street’te başlayıp dünyaya yayılan hareket “Kapitalizm çöküyor mu?”, “Yeni bir dünya savaşı mı başlayacak?” sorularını beraberinde getirdi. Bu sorulara yanıt aranırken Almanya Başbakanı Angela Merkel “Kimse Avrupa’ya yarım yüzyıl daha barışın hâkim olacağına inanmamalı” dedi. Bir senaryoya göre mali krizi çözmeye çalışan Avrupa ülkeleri yedi yıl içinde birbirleri ile savaşmaya başlayacak.
Avrupa için çizilen bu karanlık tablo kadar korkutucu bir diğer senaryo da Ortadoğu için konuşuluyor. Hatta kimilerine göre İsrail-İran savaşı başladı bile.
***
1.SENARYO
Avrupa 2018’de savaşa girecek
Bu felaket senaryosuna göre ilk savaş Avrupa’da patlayacak. Avrupa ülkeleri sadece yedi yıl içinde birbirlerine girecek. Bu iddiayı ortaya atan İngiliz Daily Mail Gazetesi. Gazeteye göre başta Yunanistan olmak üzere Euro Bölgesi’nde yaşanan mali krizi çözmeye çalışan Avrupa’yı ne yazık ki barış dolu bir gelecek beklemiyor. Almanya Başbakanı Angela Merkel’in şu sözleri de bu iddiaya dayanak olarak gösteriliyor: “Kimse Avrupa’ya bir yarım yüzyıl daha barışın hâkim olacağına inanmamalı. Eğer Euro çökerse, Avrupa da çöker. Bu olmamalı.” Bu senaryoya göre Avrupa Birliği ülkelerinin “Euro’yu kurtarma” girişimleri 20 ay gibi bir süre içinde başarısız olacak.
***
2. SENARYO
Yaz başında İsrail İran’ı vuracak
Bir diğer senaryoya göre ilk savaş sadece altı ay sonra yanı başımızda çıkacak. Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu, İran’ın nükleer programına ilişkin şu ana kadar ki “en sert raporu” yayınlayınca Ortadoğu’da kılıçlar çekildi. İran’ın nükleer programını tehdit olarak gören, çünkü Şahap 3 füzelerinin menzilinde bulunan İsrail, raporun açıklanmasını ardından tehditlerini somutlaştırdı. İngiliz gazetesi Daily Telegraph’a konuşan İsrail Savunma Bakanı Ehud Barak, “İran’ın tesislerini 500 sivil kayıpla yok ederiz” dedi. Zaten İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres de bu ayın ortalarında İsrail’de yayın yapan Channel 2 televizyonuna çıkıp, uluslararası camianın İran’ın nükleer programıyla ilgili sorunu askeri harekât yoluyla çözme yoluna yakın olduğunu söylemişti. Aynı günlerde Angela Merkel’den de çarpıcı bir açıklama geldi. Merkel, Leipziger Volkszeitung gazetesine verdiği demeçte, İran’a yönelik bir askeri operasyon üzerinde düşünen bazı ülkelerin olduğunu belirttti. Tel Aviv’in İran’ın nükleer tesislerine saldıracağına işaret eden bu gelişmeler üzerine, İran Dışişleri Bakanı Ali Ekber Salihi, en kötü senaryoya karşı hazırlıklı olduklarını söyledi.
***
3. SENARYO
İsrail’in İran’ı vurduğu gün, Türkiye de Suriye’yi vuracak
Londra’da yayımlanan Al-Quds Al Arabi gazetesi 15 Kasım’da Türkiye’nin Suriye’ye saldırdığı bir çatışma senaryosu çizdi. Buna göre İsrail’in İran’ı vurduğu gün, Türkiye de Suriye’yi vuracak. Arap medyası ve analistler Suriye’nin artan izolasyonunun bölgesel savaş olasılığı yarattığını öne sürüyorlar. Aslında son günlerde gerek Türk medyasında gerekse batı medyasında yakın zamana kadar iki kardeş ülke olan, dostluk ilişkilerine gıpta ile bakılan Türkiye ve Suriye’nin adım adım savaşa sürüklendiğini öne süren pek çok haber ve köşe yazısı çıktı. Bu değerlendirme yazılarından bazılarında dikkat çekici iddialar var.
***
Stratejistlerin bu üç senaryosuda aslında boşa çıktı. Herkes resmin içindeki ya eve yada ağaca bakıyor. Resmin bütününe bakan yok. Resmin bütününde süper güç ABD ve yeniden süper güç olmak isteyen Rusya’nın soğuk savaş günlerinden kalan planları var. Şimdi amaç savaşı soğukta bırakmak değil bizzat ısıtmak işte bunun içinde satranç tahtasında piyonlar sürülmeye başladı. Her ne kadar biz komşunun camını kıran çocuk edasında da olsak maalesef durum vahim.