Çalış Turizm ve Tanıtma Derneği (Çalış-Der) Başkanı Mete Ay, Koca Çalış Plajı’ndaki yolun trafiğe kendileri tarafından kapatıldığını belirterek gerekçe olarak görüntü ve gürültü kirliliğini önlemek ve turistlik bölgeye yakışır bir plaj yaratmak olduğunu belirtti.
Koca Çalış Plajında gazetecilere konuyla ilgili açıklama yapan Çalış-Der Başkanı Ay “Bütün plajlarda olduğu gibi Çalış plajı Çevre ve Şehircilik Bakanlığının kontrol altındaki bir plajdır. Bizden daha önce Fethiye Belediyesi, turizm alt yapı birliği ve son 2 yıldır da Çalış-Der olarak biz işletiyoruz. Bizim amacımız, Çalış plajında nasıl çalıştığımızı, standartların nasıl yükseldiğini, denizin nasıl daha temiz olduğunu, carettaların yumurtlama sayılarının arttığını, bu gölgeye nasıl iyi bakmaya çalıştığımızı bütün Fethiye halkı biliyor” diyerek “Haziran ayında Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüyle Yörük çadırından eski dolmuş durağına kadar olan bölüm geçen sene bize kiralanmıştı. Bu sene kontrata ek biz sözleşme daha yaptık. Koca çalış bölgesini de bize teklif ettiler. Yönetim kurulunun kararıyla büyük bir borca imza attık çünkü burayı kiraladık. Bu borcu tüm Fethiye halkı için yaptık. Eğer biz bunu yapmasaydık başka bir kiracı bu bölgeye gelir ve buranın halk tarafından kullanımını engelleyebilirdi. Bu huzurumuz kalkardı. Bunun örneğini daha önce birçok koylarda gördük” dedi.
“3621 sayılı kıyı kanununa göre kıyı kenar çizgisinden ondan sonraki 50 metre tümüyle devletin ve milletindir” diyen Mete Ay: “Kamu kullanımına açık bölgelerdir. Hiç kimse size giremezsiniz diyemez. Artık bütün turistlik bölgelerde bundan sonraki 3-4 yılı düşünerek hareket etmemiz gerekiyor. Bu bölgedeki yolun kapanmasını sezon başında biz istedik. Niye istedik? Çalış’ta kumsalın hemen arkasında bir yol vardır. Trafiğe kapattı ve orası şuanda çok güzel oldu. Araçlar, kamyonlar, dolmuşlar, taksiler kumsalın üzerinden hareket etmiyorlar. Plajın daha rahat kullanımı açısından görüntü ve gürültü kirliliği açısından yolun trafiğe kapatılmasının ne kadar güzel olduğunu Çalış plajında gördük. Kumsal hemen arkasında bunulan apart otelin ya da otellerin, evlerin kumsalı değil. Bu kumsal devletin ve devlette Çalış-Der’e şezlong ve şemsiye kullanımı açısından kiraya verdi. Hiçbir otelci, hiç kimse bunu yapacak durumda, bakış açısında değil. Burada 2 bin kapasiteli yataklı otellerin sahipleri bu plaja giremezsin gibi bir tavrı asla sergileyemezler. Koca Çalış’ta plajın halk kullanımına yasaklamak gibi bir düşünce asla ama asla söz konusu olamaz. Biz bölgeyi turizm açısından geliştirmeye çalışırken aynı zamanda doğal değerlerini de korumak zorundayız. Geçen sene büyük yolcu otobüsleri plajın içindeydi. Bu carettalar açısından ne kadar önemli bir konu. Buradaki caretta sayısının artması bölge açısından bir artı. Biz bunu turizmde carettaların ziyaret ettiği bir plaj olarak kullanmaya çalışıyoruz. Bu bölge sadece trafiğe kapatıldı, insanların kullanımına kapatılmadı ve kapanmayacakta” dedi.
PİKNİKÇİLER İÇİN YER AYIRACAĞIZ
Ay: “Eskiden vatandaşlar mangallarını, çadırlarını, içeceklerini alıp buraya gelirdi. Öncelikle tabiki halk gelir ama bu halkta turizmden para kazanıyor. Bu konuda da Fethiye Belediyesi ve Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüyle konuşup plajın bir bölümünü halk için açacağız. Ne için? Bizim sorumluluğumuz altındaki Koca Çalıştaki bir yeri önümüzdeki yıl halkın akşamları gelip orada mangalını yakacaksa mangalını yakması, alkolünü, çayını, kahvesini içsin diye açacağız.
Daha güzel bir Çalış için bu yolun kapanması dilekçesini Çalış-Der olarak biz verdik. Geçen sene burada 2 tane büyük trafik kazası oldu ve bir İngiliz genç hayatını kaybetti. Buradaki trafik yolda yürümeyi dahi zorlaştırıyordu ve geçen arabalar çok hızlı gelip geçiyordu. Buranın trafiğe kapatılmasındaki en büyük nedenler görüntü ve gürültü kirliliği ile turistlik bölgeye yakışır bir plajın olması için kapatıldı” diye konuştu.