Kış mevsimiyle birlikte hava sıcaklıklarının düşmesi, kar yağışı ve buzlanma gibi olumsuz koşullar, yollarda tehlikeli durumların oluşmasına neden olabiliyor. Trafik Kazalarını Önleme Derneği Samsun Şube Başkanı Oktay Ergör, bu zorlu koşullarda sürücülere önemli uyarılarda bulunarak, kış aylarında araç kullanırken dikkat edilmesi gereken güvenlik önlemleri hakkında bilgi verdi.

Kış Lastiği Zorunluluğu ve Ceza Uygulaması

KAZAYI 'Tİ'YE ALDI: 'ARACINIZLA GİRMEYİN, MASRAF OLUYOR' KAZAYI 'Tİ'YE ALDI: 'ARACINIZLA GİRMEYİN, MASRAF OLUYOR'

Oktay Ergör, 1 Aralık’ta başlayacak olan kış lastiği uygulamasının, 1 Nisan 2024'e kadar geçerli olacağını belirtti. İstanbul özelinde ise, İstanbul Valiliği’nin aldığı karara göre uygulamanın 25 Kasım’da başlayacağına dikkat çekti. Ergör, kış lastiği kullanmayan araçlara 4 bin 69 TL ceza uygulanacağını, bu cezanın Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından belirlenen yeniden değerleme oranı ile 1 Ocak 2024’te güncelleneceğini söyledi.

Ergör, yük ve yolcu taşımacılığı yapan araçlar dışında, hususi araçlar için kış lastiği uygulamasının zorunlu olmadığını ancak güvenli bir yolculuk için her araçta kış lastiği bulunmasının önemli olduğunu vurguladı. Kış lastiklerinin, 7 derece altındaki sıcaklıklarda, karlı, buzlu ve ıslak zeminlerde yaz lastiklerine kıyasla daha iyi yol tutuşu sağladığını ve kazaların önlenmesinde etkili olduğunu belirtti. 

Araç Bakımı ve Güvenlik Donanımları

Kış aylarında araçların bakımlarının düzenli yapılması gerektiğine de dikkat çeken Oktay Ergör, lastiklerin yanı sıra antifriz, akü ve elektrik sistemlerinin de kontrol edilmesinin önemini vurguladı. Ayrıca araçlarda, zincir, takoz, çekme halatı, ilk yardım çantası ve yangın söndürücü gibi güvenlik donanımlarının bulundurulması gerektiğini belirterek, bu avadanlıkların eksik olması halinde hem sürücülere hem de araç sahiplerine ceza kesileceği bilgisini verdi.

Sürüş Güvenliği İçin Öneriler

Karlı havada sürüş güvenliğini artırmak için bazı önemli kuralların takip edilmesi gerektiğini belirten Ergör, emniyet kemerinin mutlaka takılması gerektiğini, çünkü emniyet kemerinin ölümlü kazaları %70 oranında önlediğini söyledi. Ayrıca, cep telefonu kullanımının trafikte büyük bir risk oluşturduğunu ve şehir içi trafiğinde %60 oranında kazalara, şehirler arası yollarda ise ölümcül kazalara neden olduğunu vurguladı. 

Karla kaplı yollarda takip mesafesinin artırılması gerektiğini söyleyen Ergör, gaz ve fren pedallarına yumuşak basılması gerektiğini, ani direksiyon hareketlerinden ise kaçınılması gerektiğini belirtti. Manuel şanzımanlı araç kullanan sürücülere debriyaj pedalını dikkatli kullanmalarını, otomatik şanzımanlı araç kullananlara ise hızlanmalarında gaz pedalına sonuna kadar basmamalarını önerdi. Ayrıca, kayma riskine karşı araçlara zincir takılmasının önemli olduğunu ve camların buğulandığında havalandırmanın en sıcak konumda açılmasını tavsiye etti. 

Ergör, kış şartlarında güvenli bir seyahat için en önemli unsurların dikkatli sürüş, hazırlıklı olmak ve hava koşullarına uygun şekilde araçları kullanmak olduğunu sözlerine ekledi.

Kaynak: İHA