Yargıtay, çatının yenilenmesi gibi projelerde, tüm kat maliklerinin onayının alınmasının zorunlu olduğunu vurguladı. Çatı yenileme bedelinin maliklerden icra yoluyla tahsil edilmesine yönelik talep mahkemece reddedildi. Mahkemenin bu kararı, apartman giderleri konusundaki anlaşmazlıklarda maliklerin haklarını belirleyen bir nitelik taşıyor. Karar, ortak alanlarda yapılacak yenilemelerde tüm maliklerin oy birliği gerekliliğini hatırlatıyor.
İzmir’in Menemen ilçesinde çatı yenileme için başlatılan icra takibi mahkemeden döndü ve Yargıtay’dan emsal karar çıktı. Yargıtay, çatı yenileme projesinin kat maliklerinin oy birliği ile onaylanmaması durumunda, bu maliyetlerin maliklere yüklenemeyeceğine hükmetti. Bu tür projelerde belediye onayının gerekliliğine de vurgu yapan mahkeme, maliklerin rızası olmadan yapılan harcamaların icra yoluyla tahsil edilemeyeceğini ifade etti. Alınan karar, apartman giderleri konusunda malik haklarını güvence altına alıyor.
Menemen’de bir apartmanın çatısının yenilenmesi için çatı katında oturan bina yöneticisi, çatının yenilenmesi için bir firma ile anlaştı.
Ancak kat malikleri bu ücreti ödemeyeceklerini ifade etti . Kat maliklerinin çat yenileme ücretini ödememesi üzerine icra takibi başlatıldı. Bazı kat malikleri bu kararın reddi için mahkeme yolunu tuttu, mahkeme davayı reddetmesi üzerine karar Yargıtay tarafından onaylandı.
TÜM KAT MALİKLERİNİN ONAYI GEREKİYOR
Yargıtay’ın konuya ilişkin vermiş olduğu kararda çatı yenileme bedelinin ödenmemesi üzerine icra takibinin başladığını ifade etti. Kat Mülkiyeti Kanunu’nun 2071c maddesi gereğince çatı giderinin kat malikleri tarafından ortak bir şekilde karşılanması gerektiği ifade edildi. Çatı yapımı için proje değişikliğinin gerektiği ifade edilirken, değişikliğin onaylanması için tüm kat maliklerinin onay vermesi gerektiğinin altını çizdi.
EMSAL NİTELİĞİNDE KARAR
Yargıtay, çayı yapım projesine belediyenin de onay vermediğini belirtti. Proje dışında yapılan değişikliğin maliyetinden de kat maliklerinin sorumlu tutulamayacağının altı çizildi. Çatı giderlerinin ödenmemesi için karara da destek verildi. Bu karar aslında kat maliklerinin sorumlulukları açısından emsal niteliğinde bir kararı da simgeliyor.
YASAL DEĞİL
Sonuç olarak mahkeme bir apartman dairesinin sahibi tarafından yapılan çatı eklemenin yasal olmadığına karar verdi. Buna göre ana taşınmazın mimari projesinde çatının yer almadığı ifade edildi. Bu tür bir kararda giderlerin karşılanması için kat maliklerinin karar vermesi ve kararın oy birliği ile alınması gerekiyor. Aksi durumda kat malikleri giderden sorumlu tutulamaz.