KAVAKLIDERE’YE HAYAT VERECEK PROJE

KAVAKLIDERE’YE HAYAT VERECEK PROJE
 MUHABİR
Muğla’nın Mermerciliği ile ünlü en kırsal küçük Mahallesi Kavaklıdere’de önümüzde günlerde hayata geçirilmesi planlanan “Mermer Atıkları Geri Kazanım Tesisi Projesi” ilçede ekonomik hayatı canlandıracak ve ilçe sakinlerine istihdam sağlayacak.

Kavaklıdere Belediye Başkanı Mehmet Demir, 4 yıldır çalışmaları devam eden “Mermer Atıkları Geri Kazanım Tesisi Projesi” ile ilgili Haber Müdürümüz Kenan Gürbüz’e açıklamalarda bulundu.

Belediye Başkanı Demir, Kavaklıdere bölgesinin bir mermercilik kenti olduğuna işaret ederek, şunları söyledi:

“ilçemizde mermer sanayi çok gelişmiş durumda. Kavaklıdere ilçesi bu yönüyle de Muğla’mızın turistik ilçelerinden ayrışıyor. Kavaklıdere ilçemizde 40 yıldır faaliyet gösteren mermer ocaklarında ortaya çıkan mermer artıklarının oluşturduğu görüntü ve çevre kirliliği ile ilgili ciddi sıkıntılarımız var. Mermer artıklarının geri dönüşümümü sağlayarak bu artıkların oluşturduğu çevre ve görüntü kirliliği önlemenin yanında mermer artıklarını yeniden ekonomiye kazandırmayı hedeflemekteyiz. Özellikle ilçemizdeki Derebağ bölgesinde mermer artıklarından milyonlarca ton dağlar oluştu. Kavaklıdere Belediye başkanlığımızca arsa alımı ve imar plan yapımları için 4 yıldır uğraş verdiğimiz mermer artıkları geri dönüşüm tesis alanındaki çalışmalarımızı tamamlama noktasına getirdik. Hazırlamış olduğumuz “Mermer Atıkları Geri Kazanım Tesisi Projesi” ile Mermer artıklarını Kalsit haline getirerek bölgemize yeni bir sektör kazandırmayı ve Mermer sektörünün oluşturmuş olduğu çevre ve görüntü kirliliğini ortadan kaldırmayı planlıyoruz. Mermer artıkları geri dönüşüm projemizin kurulacağı alanın ÇED süreçleri tamamlanırken proje alanının imar planları 1 haziran itibarıyla askıdan inerek resmiyet kazanacak”

whatsapp-image-2024-05-31-at-09-45-41.jpeg

EKONOMİYİ CANLANDIRACAK VE İSTİHDAM SAĞLAYACAK

Kavaklıdere Belediye Başkanı Mehmet Demir, proje hayata geçtiğinde öncelikle Kavaklıdere’nin ekonomik hayatına ve ilçede yaşayan gençlerin ve kadınların istihdamına önemli katkı sunacağını anlatarak, sözlerini şöyle sürdürdü:

whatsapp-image-2024-05-31-at-09-45-39.jpeg

“Kavaklıdere ilçemizde ekonomiyi canlandıracak ve istihdam sağlayacak olan projemizin bölgemizdeki örnek çevreci projelerden birisi olacak. Proje hayata geçtiğinde, öncelikle mermer sektöründe çalışan kadın işçilerin istihdamına öncelik verilecek. Türkiye’de Kalsit sektörü en fazla Niğde bölgesinde var. Niğde bölgesindeki Kalsit tesislerini gezdik. Onlar maden işlerinden yer kiralıyorlar, Ruhsat parası var, ormana para ödüyorlar. Bundan sonra da oradaki hammadde çıkarmak için parlatıcı, kırıcı iş makinesi, operatör giderleri ve enerji maliyetleri çok fazla. Kavaklıdere bölgesinde ise artık mermer hazır bekliyor. Ayrıca, Niğde’de üretilen Kalsit’i 200 kilometre uzaklıktaki Mersin Limanı'na veya 400 kilometre mesafedeki İskenderun limanına göndererek ihraç ediyorlar. Bizim bu açından da avantajımız var. Kavaklıdere’ye 70 kilometre mesafedeki Milas Güllük limanımız var. Bu üretilecek olan Kalsit’in maliyetinin düşmesi açısından önemli bir ulaşım avantajı sunuyor bize. Proje hayata geçtiğinde Kavaklıdere’nin Türkiye’nin en önemli Kalsit merkezlerinden birisi olacağına inanıyorum. Proje çevreci bir proje hayata geçtiğinde göze çarpan çevresel kirlilikler ortadan kalkacak”

whatsapp-image-2024-05-31-at-09-45-39-1.jpeg

Bu haber toplam 220 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.