1 Kasım 2015 Seçimleri için çalışmalar hızlandırıldı. Her parti, milletvekili adayları için kılavuz hazırlıyor. Bilindiği gibi seçmenin nabzını tutma ve mesaj konusunda AK parti hayli başarılıydı… MHP ve CHP’den de uyarılar geldi. Bu kılavuzlarda, “Tartışmadan kaçının, sarılın, çok yemek yemeyin, ana mesajları iyi verin, öğretmenliğe soyunmayın, temiz giyinin, tıraşlı olun, gözlük takmayın, tek ses olun, ev ziyaretinde ayakkabınızı çıkartın v.b.” denildi. Aslına bakarsanız bu uyarılar her insanın günlük hayatta yapması gereken uygulamalar.

***

Partilerce adaylara yapılan uyarıları şöyle toparlayabiliriz;

ÇERÇEVEDE KALIN: Slogan ve metinler çerçevenin dışına çıkmamalı.

AY: Seçimde süre çok az olduğu için, az sayıda miting yapılacak. Her ile bağlı; sloganlar, özellikler, tarihi ve turistik yerler ve metinler hazırlanması en doğru yoldur.

RENK UYUMU: Dokümanlar; renk uyumu, yazı karakteri ve ebat açısından uyumlu olmak zorundadır.

Tanıtım kılavuzunun; şekli, renkleri, içeriği kısa ve vurucu olmalıdır. Ebat olarak iç cebe sığacak büyüklükte olması tercih edilir.

ESTETİĞİ GÖZETİN: Materyallerin estetiğinin yüksekliği olumlu olur.

Estetik her zaman geçerli bir yoldur. Bir programın tanıtım filmi, kitapçığın estetikliği önemlidir.

AŞIRILIĞA KARŞI ÖLÇÜ: Güler yüzlü olun ve tartışmaya girmeyin.  “Güler yüzlü olmak” nedense bizde devlet görevlilerinde olmayan bir özelliktir. Aracınızı açan şoförünüze, çaycınıza, odacınıza, sekreterinize v.b. “günaydın”, “hayırlı günler” v.b. diyerek başlamak beklenendir. Özellikle siyasetçilerin; “her görüldüğü yerde yüzünün gülmesi, sahte değil gerçek gülücükler dağıtması, tartışmaktan çok ikna yoluna gitmesi, fikirlere değer vermesi, “gel bir çay içip konuşalım” diyerek karşısındakine saygı gösterdiğini belli etmesi” en doğru yoldur.

***

DEĞER VE İNANÇLAR: Adaylar ait oldukları kimliğin değer ve inançlarını 24 saat üzerlerinde taşımalı.

Her partinin kendine göre bir kimlik oluşturmaya çalıştığı bilinmektedir. Ancak, bunlar sahte değil gerçek olmalıdır. Son yıllarda, maalesef; -halk diliyle- dinci geçinip etik olmayan işler yapan, Peygamberimizi ağzından düşürmeyip sünnetlerini bile uygulamayan, görev kapmak için namaz saatlerinde makamlara giden, hoşgörüden nasibini almamış, samimi olmayan kişilerin çoğaldığı” bilinmektedir. Halk bunları görmektedir ve olumsuzluklar hızla kulaktan kulağa yayılmaktadır. Bu da oylara, teşkilatlarda çalışmaya engel olmaktadır. O nedenle “değerlere ve inançlara saygılı olmak” mutlaktır.

YILANLI DAĞI’NIN KIŞ MANZARASI BÜYÜLEDİ YILANLI DAĞI’NIN KIŞ MANZARASI BÜYÜLEDİ

NET TAVIR: Zihinlerde kalacak olan, net bir biçimde ortaya konandır.

Yapılan konuşmalarda hep aynı bilgileri değil, “farklı konuları kısa, öz ve halkın anlayacağı dilde söylemek” önemlidir. AK Parti, 7 Haziran’da sürekli tekrara gitmiş ve seçmeni yormuştur. Unutmayalım, “sizin anlatacağınız, karşınızdakinin anlayabileceği kadardır”

TAKTİKLERİN SUNUMU: Strateji ve taktiklerimizi açıklıkla sunacak yetkinlikte olmadığımız takdirde, insanlar güven duymayacaktır. İnsanların size güven duyması için; giysi, dil, söylem, ifade, diksiyon v.b.” çok farklı objeler devreye girer. Bir konuyu, açıklıkla ve güzel bir şekilde sunamıyorsanız, asla güven duyulamazsınız… Karşınızdaki ile konuşurken, “başkalarını takip etmeyin, gözüne bakın” yeter…

AKIL ÖĞRETMEYİN: Adaylık, insanlara hükmeden ya da akıl öğreten bir dil kurarak yapılamaz.

Siyasilerimizin en çok kullandığı yöntemdir. Seçilir seçilmez “her şeyi bilir, herşeyi yapar, tek akıllı kendisidir” konumuna gelir. Ve, kullanılan dile yansıyan, “siz bilmiyorsunuz, ben size öğreteyim” gibi tavırlarda/söylemlerde bulunmak. Şu unutulmasın ki, artık her evde Tv/internet var, iletişim araçlarından çoğunlukla her şey öğrenilebiliyor. Yani, karşınızda boş bir kitle yok, kahvelerde, cenazelerde, cem evlerinde, özel sohbetlerde her şey konuşuluyor,tartışılıyor. O nedenle ukalalık yapmak artık eski devirlerde kaldı, unutmayalım…

ŞEFKATLE DOKUNUN: Adaylar her fırsatta olumlu duygular yaratacak bir teması yakalamalıdır.

Siyasette “temas, el sıkma, sarılma, karşısındakinin adını hatırlama” çok önemlidir. Sn.Demirel’in bu özelliği, Sn. Erdoğan’da da devam etmektedir…

GELENEKLERE UYUM: Adaylar, görgü kurallarına ve geleneklerine uygun davranmalıdır.

Halkımız, adaylara saygılı olmayı ve yanında susmayı yeğler. MV, gittiği yerlerde “görgü kurallarına” mutlaka uymalıdır. MV bir folklor araştırmacısı gibi olmalıdır. Bir restorana girince “hayırlı günler, akşamlar”, çıkarken “elinize sağlık, bol kazançlar” demek, “ustaların elini sıkmak” siyasetçiye artı puan kazandırır. MV adaylarının, konserlere, sergilere v.b. etkinliklere katılması, yetenekleri varsa onunla “kendini” göstermesi çok önemlidir.

Editör: Gazete Muğla