Kanlı kavurma, Muğla mutfağında yeni kesilmiş tavuk ve kanatlı av hayvanlarından yapılmaktadır. Muğla Mutfağında çok lezzetli bir Yörük yemeğidir.

Yapılan kazı çalışmalarında ilk tavuğun M.Ö 2000 yıllarında güney Asya'da ve Çin'de evcilleştirildiği düşünülmektedir. Evcilleştirme, uzun zaman sonra Orta Asya'da devam etmiştir. Avlanan kanatlı hayvanın tüylerini av esnasında temizlemek zordur. Avcılar İlk kanlı kavurmayı pişirmek için kanatlı hayvanın derisini soymuşlar. Et tazeyken doğrayarak kavurmuşlardır. Bu nedenle yemeğin ismi “kanlı kavurma” olarak kayıtlara geçmiştir. Günümüzde kanlı kavurma yapmak için tavuğun derisini tüyleriyle birlikte yüzmeye gerek yok tabii ki. Kanlı kavurma yemeğimizi layıkıyla yapan yerlerden birisi Milas yolu, Beypınarı mevkiinde bulunan lokantalardır. Kesilmiş olan köy tavuğunun iç organları alındıktan sonra üzerine kaynar su dökülerek tüyleri temizlenir. İyice temizlenen köy tavuğu ocakta ateş üzerine tutularak varsa üzerinde kalan tüyleri yakılarak temizlenir. Bu uygulamaya tütsüleme adı verilir. Kesilen hayvanın piliç veya tavuk olması tercih edilir. Erkek horoz sert olacağından pek tercih edilmez.

Kanlı kavurma yapmak isteyenler için tarifini paylaşıyorum. Şimdiden herkese afiyet olsun.

Malzemeler:

1 adet köy tavuğu( satır ile kuşbaşı doğranmış)

Az soğan

2-3 diş sarımsak

Zeytinyağı

1 yeşilbiber

Kötekli' de Polis Memuru ölü olarak bulundu... Kötekli' de Polis Memuru ölü olarak bulundu...

1 domates

Tuz

Karabiber ve pulbiber.

Yapılışı:

Köy tavuğu satır ile kuşbaşı şeklinde kemikli olarak doğranır. Önce harlı, sonra orta ateşte tavuk parçaları kavrulurken içine az soğan, sarımsak ve yeşilbiber ilave edilir. Pişmesine yakın içine doğranmış domates koyularak kavrulmaya devam edilir. Domatesleri çok eritmemek gerekir. Tuz ve karabiber ilave edilerek ocaktan indirilir. Afiyet olsun.

Editör: Gazete Muğla