MSKÜ Rektörü Prof. Dr. Turhan Kaçar: “Bu programa öğrencilerimizden 6000 civarında müracaat vardı. Bize tahsis edilen öğrenci sayımıza göre 1268 kontenjanın tamamı doldu. Bu 1268 arkadaşımızı biz 24 Şubat itibariyle işe başlattık.”
Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Prof. Dr. Turhan Kaçar, muhabirimiz Kenan Gürbüz’e İŞKUR’un Gençlik Programı hakkında açıklamalarda bulundu.
Rektör Kaçar, İŞKUR Projesinin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın teşrifleriyle Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi'nde düzenlenen programla duyurulduğunu anlatarak,
“Sayın Cumhurbaşkanımız tarafından müjdesi verilen İŞKUR programı gençlere iş gücü deneyimi ve gelir desteği sağlayacak. 4 Şubat'ta Ankara'da Cumhurbaşkanımızın katılımı ile yapılan lansman sonrasında biz burada Muğla İŞKUR İl Müdürlüğü ile gerekli protokolleri yaptık. İŞKUR’la uyumlu bir çalışma sonrasında 17 Şubat’ta noter huzurunda kura çekilişi yaptık. Bu programa öğrencilerimizden 6000 civarında müracaat vardı. Bize tahsis edilen öğrenci sayımıza göre 1268 kontenjanın tamamı doldu. Bu 1268 arkadaşımızı biz 24 Şubat itibariyle işe başlattık. Bu programda öğrencilerimiz 10 ay yer alabilecekler. İkinci dönemde de yer alabilecekler her bir öğrenciye. Dolayısıyla 4 yıllık süreyi düşündüğümüz zaman öğrencilerimizin önemli bir kısmı bu programdan faydalanabilecekler. Bu tabi önemli bir program. Şundan dolayı önemli bir program. Bir anlamda biz 1268 öğrencimize geniş kapsamlı bir burs vermiş oluyoruz. Yani öğrencileri maddi manada rahatlatacak bir program. O anlamda bunun anlamı ve önemli olduğunu düşünüyorum”
Noter kurası sonrasında 24 Şubat tarihinde Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesinde çalışmaya başlayan Turizm İşletmeciliği öğrencisi Damla Arslan, şunları söyledi:”
“Yeni bir iş dalı ve yeni bir iş kolu öğrenmek için geliyorum. Zaten bölümümle de bağlantılı aslında. Animatör ekibinde kameraman olarak çalışabilirim. Bu yüzden bu bölümü tercih ettim. Hem yeni bir iş dalı öğrenmiş oluyorum hem de ücretli çalıştığımız için benim için bir yatırım ve geçim kaynağı olmuş oluyor. İrem Hanım’ın öncülüğünde dinamik bir ekiple çalışıyorum. Bu bana birçok şey öğretti”
Proje Öğrencilere Ekonomik Katkı Sağlıyor…
Proje kapsamında Sürdürülebilir Yeşil Kampüs Koordinatörlüğünde çalışmaya başlayan Jeoloji Mühendisliği Yüksek Lisans Öğrencisi Serra Selen Yılmaz ise şunları ifade etti:
Çalışmalar güzel gidiyor. Henüz yeni başladık. Kura çekimlerimiz yapıldı, görevlendirmeler tamamlandı. Şu an için her şey yolunda. Yoğun bir çalışma süreci içerisindeyiz. Sürdürülebilir Yeşil Kampüs Koordinatörlüğü, hem iklim krizine odaklanıyor hem de bu kriz kapsamında yapılan çalışmaların sürdürülebilir olmasını sağlamak amacıyla projeler üretiyor. Daha çok dışarıyla bağlantılı çalışmalar yürütüyor, projeler yazıyor ve bunları hayata geçirmeye çalışıyoruz. Bu yüzden diğer birimlerden biraz daha farklı, daha yoğun ve üzerinde daha fazla düşünülmesi gereken bir alan. Burada çalışarak kampüsü ileriye taşımak ve iklim kriziyle ilgili sorunlara çözüm üretmek için projeler yürütüyorum.
Yılmaz, Lisans eğitimimi de Jeoloji Mühendisliği bölümünde tamamladığını anlatarak, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Lisans tezimi iklim üzerine, özellikle paleoiklim üzerine yazmıştım. Yüksek lisansımı da bu alanda sürdürüyorum. Bu kapsamda, koordinatörlükte çalışmak mesleki açıdan bana büyük katkı sağlıyor. İşleri daha yakından ve yerinde öğrenme fırsatı buluyorum. Ayrıca üniversite içerisindeki işleyişe, koordinasyon süreçlerine hakim olmamı sağlıyor ve projelerin nasıl yürütüldüğünü görme açısından oldukça faydalı oluyor. Lisans döneminde de TÜBİTAK veya BAB projeleri gibi projeler yazıyorduk, ancak süreçlerini tam olarak göremiyorduk. Sadece projeyi yazıp sonucunu bekliyorduk. Şu anda ise koordinatörlükte çalışarak bu sürecin nasıl ilerlediğini yakından gözlemleme fırsatı buluyorum. Bu sayede hem daha doğru bir işleyişe dahil oluyorum hem de işin içinde yer alarak tecrübe kazanıyorum. Yani biraz daha “görmüş ve geçirmiş” oluyorum diyebiliriz”
Yüksek Lisans Öğrencisi Serra Selen Yılmaz, projenin ekonomik olarak öğrencilere önemli bir katkı sağladığına vurgu yaparak, şunları kaydetti:
“İŞKUR Projesi hem boş zamanlarımızı kampüste verimli bir şekilde değerlendirme imkanı sağlıyor hem de işi yerinde öğrenme şansı sunuyor. Ayrıca bölümümüzden ve üniversite ortamından kopmamış oluyoruz, bu da bizim için büyük bir avantaj. İş Kur projesine dahil olduğumuzda, çalıştığımız günler karşılığında devlet tarafından destek alıyoruz. Bu da bizi hem maddi hem de motivasyon açısından destekleyerek daha verimli çalışmamızı sağlıyor”
Proje Gençleri İş Yaşamına Hazırlıyor
Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Bölümü Öğrencisi Yaren Ertekin ise İŞKUR Programı kapsamında haftada üç gün çalıştıklarını anlatarak, “Burada ve temel amacımız buradaki belirli birimlere yardımcı olmak. Dosya düzenlemeyi öğreniyor, bilgisayarda Excel gibi programlarda tecrübe ediniyor ve verileri giriyoruz. Aslında sistemin nasıl işlediğini öğreniyoruz. Bir kurumda nasıl çalışılır, insanlarla nasıl iletişim kurulur, iş hayatında neler yapılır gibi konularda deneyim kazanıyoruz. İş hayatına girmeden önce deneyim kazanmamı sağlayan bir program. Ama sadece bu değil, aynı zamanda birçok insanla tanışma fırsatı sunuyor. Mezun olduktan sonra karşılaşacağım süreçleri şimdiden üniversite ortamında tecrübe ediyorum ve bu sayede kendime bir donanım katıyorum.
Şu an haftada üç gün, memuriyet şartlarında (08.30 - 17.30) çalışarak 15.000 TL gibi bir ücret alıyorum. Bu, her öğrenci için büyük bir katkı. Dışarıda çalışmak çok daha zor, çünkü örgün öğretimde okuyorum ve akşam çalışmam gerekir. Ancak akşam çalışmak okulu aksatıyor. Ayrıca özel sektörde çalışmak, kamu kurumunda çalışmaktan daha zorlu bir süreç olurdu hepimiz için”
İŞKUR GENÇLİK PROGRAMI
Gençler için hayata geçirilen İŞKUR Gençlik Programında Devlet Üniversiteleri ile iş birliği içinde öğrenciler iş gücü piyasasıyla tanıştırılacak.
Öğrencilerin mesleki gelişimlerini desteklemeyi ve geleceğe ilk adımı atmalarını sağlayan, öğrencilerin iş hayatına katılımlarını kolaylaştırarak, mesleki deneyim kazanmalarına yardımcı olan ‘İŞKUR Gençlik Programı’ 24 Şubat’ta başladı. Türkiye genelinde 200 bin gencin istifade edeceği programdan, Muğla’da 1268 Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi öğrencisi yararlanacak. 17 Şubat tarihinde noter huzurunda kura çekilişi gerçekleşen program 24 Şubat 2025 tarihinde başlayıp 30 Haziran 2025 tarihinde sonlanacak.
Muğla'da, İŞKUR ve Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi işbirliği ile toplam Bin 268 Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi öğrencisi; Teknoloji Destek Hizmetleri, Kuluçka Merkezi Operasyonları, Teknoloji Transfer Ofisi, Laboratuvar ve Araştırma, Kültür-Sanat Etkinliklerinin Organizasyonu, Kariyer Gelişim, Sosyal İnovasyon ve Girişimcilik Projeleri, Engelsiz Kampüs Uygulamaları, Uluslararası Öğrenci Entegrasyon, Dijital İçerik Geliştirme, İdari Birim, Kütüphane ve Dokümantasyon, Ağaçlandırma ve Peyzaj gibi faaliyetlerin desteklenmesinde görev alacak.
Programa; 18 yaşını doldurmuş, İŞKUR'a kayıtlı, emekli olmayan, son bir aydır sigortalı olmayan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları ve Muğla Sıtkı Koçman üniversitesi öğrencileri başvurabilecek. Başvuru aşamasında kişiler için program ilinde ikamet etme şartı aranmayacak ve programdan hane geliri 3 asgari ücretin altında olan öğrencilerimiz faydalanacak. Yurt, Kamusal Toplu Yaşam alanlarında ikamet eden öğrencilerde ise hane gelir şartı aranmayacak. Öğrencilerin programa katılım durumlarına göre, günlük net Bin 83 TL ödeme ayda 14 gün katılım halinde 15 bin 162 TL aylık ödeme yapılacak. Ayrıca Genel Sağlık Sigortası, Meslek Hastalığı ve İş Kazası Sigorta Primleri ödenecek. İŞKUR Gençlik Programı ile Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi öğrencileri haftalık azami olarak 3 gün ve 22,5 saat çalışacak.