Hayatını kaybeden insanlar için kullanılan 'İmamın kayığına binmek' deyimi, Muğla'nın Ortaca ilçesine bağlı Dalyan Mahallesi'nde gerçek oldu. Dalyan Mahallesi sakinlerinin yakınlarını defnettikleri mezarlığın, Ortaca ve Köyceğiz ilçelerini birbirinden ayıran Dalyan kanalının karşı yakasında kalmasından dolayı cenazeler tekne ile taşınıyor.
Mezarlığın bulunduğu Çandır Mahallesi'nin Köyceğiz'e bağlı olması nedeniyle mahalle sakinleri cenazelerini, cemaat ve imam eşliğinde bir tekneye koyarak kanalın karşı kıyısındaki mezarlığa götürüyor. Cenaze, kılınan namazın ardından kanala kadar omuzlarda taşınarak, cenaze teknesine konuluyor. Cenaze, 2000 yıllık tarihi kaya mezarlarının bulunduğu dağın yamacındaki kabristana götürülerek defnediliyor.
Dalyan’ın önde gelen ailelerinden Baskanların cenazesinde de aynı gelenek tekrarlandı. 80 yaşında hayatını kaybeden Sabiha Baskan’ın, naaşı tekneyle taşınarak karşı yakadaki aile mezarlığına defnedildi. Uzun yıllardır cenazeleri Dalyan Tekne Kooperatifi olarak ücretsiz karşıdan karşıya geçirdiklerini ve Köyceğiz ilçesi sınırları içerisinde bulunan Çandır Mahallesi'ndeki mezarlığa defnettiklerini anlatan Dalyan Tekne Kooperatifi Başkanı Atilla Gültekin, "Dedelerimizin, atalarımızın mezarlığı, Dalyan kanalının karşı kıyısında olan belediye mezarlığıdır. Atalarımızın kullandığı mezarlığın üst tarafında da Likyalılardan, Romalılardan kalma Kral Mezarları dediğimiz mezarlar var" diye konuştu. Gültekin, imamın kayığına binmek tabirinin buradan geldiğini söyledi.
Ortaca Belediyesi Meclis Üyesi Durali Üreyen ise 1946 yılından sonra mezar yeri olarak Çandır Mahallesi'nin gösterilmesinin ardından Dalyan’daki mezar sahiplerinin mezarlarını taşıdığını hatırlatarak, "Yöre insanı cenazelerini Çandıra defnetmeye devam ediyor. Türkiye’de ilk olan ilginç bir durum, başka imkan olmadığı için tekneler ile cenazelerimizi buraya taşıyoruz" dedi.