Muğla Sıtkı koçman Üniversitesi Biyoetik Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi ile Muğla Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından ilk defa düzenlen Yeni Doğan ve Etik Sempozyumu Üniversite AKM salonunda yapıldı. Rektör Prof. Dr. Mansur Harmandar, İl Sağlık Müdürü Dr. Cihan Tekin, Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Dr. Rıza Murat Himoğlu, Halk Sağlığı Müdürü Uzm. Dr. Mustafa Nuri Ceyhan ve konunu uzmanları katıldı. 

Sempozyumun açılışında konuşan Sempozyum Başkanı ve Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nevres Hürriyet Aydoğan, Yeni Doğan ve Etik Sempozyumu’nun Muğla’da ilk defa gerçekleştiğini söyledi. Aydoğan, bugüne kadar erken doğan prematüre bebeklerin durumunun aileye ve özellikle babaya bırakıldığını açıkladı. Aydoğan, bugüne kadar Amerika’da ve dünyada yeni bir yaklaşımın olmadığını söyledi.

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mansur Harmandar ise tüm dünyada etik davranışların zayıfladığını belirtti. Harmandar, “Son günlerde ülkemizdeki ve dünyadaki terör olayları, toplu katliamlar bunun somut bir göstergesi. Maalesef yeni doğanlara karşı da maalesef yanlışlıklar yapılıyor. Özellikle gençler arasında. Yeni doğan özürlüleri ve engellileri bir kenara bırakın normal doğan çocuklara karşı bile etik olmayan davranışlar var. Engelli doğabilir, prematüre doğabilir. Bu çocuklarımızı devletimizin bakacak gücü var. Maalesef yeni doğan çocukları yakanlar bile var ülkemizde” dedi.

MUĞLA'YI YAĞIŞ  VURDU MUĞLA'YI YAĞIŞ VURDU

Sempozyumun ilk oturumunda İl Sağlık Müdürü Dr. Cihan Tekin oturum başkanlığını yürüttü. Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Dr. Rıza Murat Himoğlu, ‘Bebek Dostu Hastane Çalışmaları’ hakkında bilgi verdi. Himoğlu, “Anne sütü ile beslenen çocuklar ile anne sütü ile beslenmeyen çocuklar arasında 4 ila 6 kat daha az ölüm ortaya çıkmaktadır. Dünya Sağlık Örgütü’nün verilerine göre her yıl eğer bu emzirme oranını arttırırsak, 1,5 milyon çocuğun hayatını kurtarabiliriz. İlk 6 ay anne sütü önemli. Bundan sonraki evrelerde uygun destekler ile anne sütünün devamı gerekir. Türkiye’deki emzirme gelişimi 2008 yılında ilk bir saat yüzde 96 emzirme oranımız. Bu rakam 2013 yılında da değişmemiş. 2013 yılından itibaren yüzde 50 oranında artmış. Bu SGN odaları dediğimiz annenin bütün bu doğum evrelerinin geçtiği hastanelerdeki odaların sayısı arttıkça bu oranın çok daha yükselmesini bekliyoruz. Burada sezaryen yapılmayan doğumların oranları da yükselecektir. Muğla’da Ortaca ve Köyceğiz Hastanelerimiz ile birlikte bütün hastanelerimiz artık BebeK Dostu Hastane durumunda. Bu Hastanelerimizin hepsinde emzirme odalarımız mevcut. Hem hastanelerimizde, hem de Toplum Sağlığı merkezlerimizde gebe okullarımız mevcut. Bu gebe okullarımızda gebelik döneminde annelere hem gebeliklerini rahat yaşayabilmeleri için hem de doğum esnasında dikkat edilmesi gereken hususlar ve doğum sonrasında emzirme döneminde çocuğun bakımları ile ilgili eğitimler verilmekte” dedi.

Halk Sağlığı Müdürü Uzm. Dr. Mustafa Nuri Ceyhan ülkemiz ve Muğla’da bebek ölüm oranları hakkında bilgi verdi. Ceyhan, “2007-2015 yılları arasındaki bebek ölümlerini değerlendirdiğimizde 2007 yılında bebek ölümlerinin binde 18’lerde olduğunu, bu sayı 2010, 2012 yıllarında binde 6’lar seviyesine düştüğünü görüyoruz. 2014 yılında binde 5,8 seviyesine düştüğünü görüyoruz. Bu rakam Türkiye’de bebek ölüm sayısının ve bebek ölüm hızının en düşük il olduğunu sağladığımızı gösteriyor. Bundaki en önemli faktör sağlık hizmetine sunumundaki olaya bakış açımızdaki değişiklikler ve ekibin canla başla bu süreci yönetmeye çalışmasından kaynaklanıyor” dedi.

Editör: Gazete Muğla