Denizlerin Terk Edilmiş Av Araçlarından Temizlenmesi Projesi, kapsamında Marmaris Selimiye'de su altındaki canlı ve habitata en büyük zararı veren hayalet ağlar çıkarıldı. Yapılan çalışmaya Muğla Vali Yardımcısı Kamil Köten, Muğla Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Şakir Fırat Erkal, Marmaris Kaymakamı Celalettin Yüksel ve İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Nejmettin Kaya katıldı. Selimiye İskelesindeki buluşmanın ardından tekneyle operasyon yerine varılarak ağların çıkarılması yerinde gösterildi.
Bakanlığımız tarafından uygulamaya konulan bu proje ile terk edilmiş av araçlarının olumsuz etkilerinin ortadan kaldırılması hedeflenmektedir. 2014 yılında hayata geçirilen proje ile Adana, Balıkesir, Bursa, Çanakkale, Hatay, Isparta, İstanbul, İzmir, Konya, Mersin, Muğla ve Sinop illerinde yapılan çeşitli çalışmalar ile önemli miktardaav aracı ortamdan uzaklaştırılmıştır. Açılış organizasyonu ve fotoğraf sergileri gibi çeşitli etkinlikler düzenlenerek kamuoyunda farkındalık oluşturulmuştur.
Bu çalışmayla Hisarönü körfezinde yer alan Orhaniye'den Marmaris'e kadar uzanan bölgede Selimiye, Atabol Burnu, Bozburun, Söğüt, Bozukkale, Kızılada, Kadırga Burnu ve İçmeler hattında yer alan lokasyonlarda dalışlar yapılmış ve terk edilmiş av araçlarının tespit edilerek ortamdan uzaklaştırılmaları sağlanacaktır.
Marmaris Kıyılarında yapılan çalışmalarda şu ana kadar 50 lokasyonda dalışlar yapılmış ve 22 adet farklı uzunluklarda kıyı uzatma ağı ( su altında kapladığı alan yaklaşık 3000 metrekare), 3 adet – 8500 metrekare gırgır ağı, 1 adet - 150 metrekare trol ağı ve 25 adet tel sepet su altından bertaraf edilmiştir. Kasım ayı içerisinde Söğüt – Kadırga arasında kalan kıyı bölgesinde bulunan 25 lokasyonda daha su altı çalışmalarına devam edilecektir.
Muğla İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü olarak denizlerimizin sürdürülebilir bir şekilde kullanılması ve deniz canlılarının yaşam alanlarının korunması için yapılan çalışmalarımız bundan sonra da hız kesmeden devam edecektir.