Muğla’da kıyı tesislerinde yangın denetimi gerçekleştirildi Muğla’da kıyı tesislerinde yangın denetimi gerçekleştirildi

24 Temmuz basında sansürün kaldırılış günü dolayısıyla Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Muğla il genelinde görev yapan gazetecilerle bir araya geldi. Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün “gazeteciliği bağımsız bir sektör haline getirmeye çalışmak hepimizin vatani görevi olmalı. Gazetecilik yargılanmamalı” dedi. Menteşe Belediye Başkanı Bahattin Gümüş “Gazeteci yaptığı işten dolayı yargılanmamalı” dedi.

Muğla İl genelinde görev yapan basın çalışanları sansürün kaldırılmasının 109. yılında Muğla Büyükşehir Belediyesi tarafından organize edilen kahvaltıda bir araya geldi. Kahvaltıda basın ile ilgili fikirlerini dile getiren Başkan Osman Gürün, “Yönetici ve halkın Türkiye’de en çok, güvenilir bilgiye ihtiyacı var. Sansürün, baskının, kişi ve kurumların tetikçiliğini yapan basın kuruluşlarının sayısı arttıkça medya ülke genelinde saygınlığını yitirecek. Basını bu anlamda geliştirmek hepimizin vatani görevi olmalı” dedi.  “Basında sansürün kaldırılması”nın 109. yılında Muğla İl genelinde görev yapan basın çalışanları Muğla Büyükşehir Belediyesi tarafından organize edilen kahvaltıda bir araya geldi. Yaklaşık 100 basın emekçisinin katıldığı kahvaltıda ilk olarak gazetecileri temsilen üç cemiyet başkanı ayrı ayrı konuşma yaptı.

Gürün: “Basının bağımsızlığı için çabalamak vatani görev”

Kahvaltıda basın ile ilgili fikirlerini dile getiren Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün, “Bizim öncelikle kendimize ‘Gazeteciliğin tarifinde yer alan bilgilerle gazeteciler işlerini yapabiliyorlar mı?’ diye sormalıyız. Bu aşamada gazeteciliğin özgürlüğünü her zeminde dile getirmemiz gerekiyor. Çünkü gazetecilik toplumun geleceğe doğru evrilmesi ve seçilmişlerin denetlenebilmesi için çok önemli. Bu nedenle gazeteciliği bağımsız bir sektör haline getirmeye çalışmak hepimizin vatani görevi olmalı” dedi.

“Gazetecilik seviye kaybediyor”

Türkiye ve Muğla’da gazetecilik mesleğinin seviye kaybettiğini dile getiren Başkan Gürün, “Yönetici ve halkın Türkiye’de en çok güvenilir bilgiye ihtiyacı var. Kişi ve kurumların tetikçiliğini yapan basın kuruluşları arttıkça medya ülke genelinde saygınlığını yitirecek. GDO’lu haberlerle gazetecilik ülke genelinde seviye kaybediyor” diye konuştu.

“Deprem haberleri çok abartıldı”

Gürün, habercilikte sosyal medya kullanımının ardından gazetelere olan ilginin azaldığını belirterek, “Haber tüketimi artık çok hızlandı. Bir çok insan haberlerin sadece başlığını okuyor. Bu nedenle gazeteciler haberi okunması için başlık atarken biraz abartıya kaçabiliyor. Fakat yansımaların ne olacağını bilmeden yapılan haberler her şeyi etkiler. Örnek olarak Muğla’da geçtiğimiz günlerde çok etkili bir deprem yaşadık. Tüm Muğla olarak çok korktuk. Ekiplerimle birlikte hemen çalışmaya başladık ve ben o ara televizyonu açtım. Bir de baktım ki sanki Bodrum’da bir felaket yaşanmış, birçok kişi hayatını kaybetmiş gibi bir haber yayını var. Fakat can kaybı yaşanmadı. Depremi çok iyi atlattık. Fakat bu haberlerin ardından turist sayısı düşüyor. Bu sefer kimse korkusundan Bodrum’a gelmek istemiyor. Haber yaparken özellikle sonucunda yaşanacak etkilerini de düşünmeliyiz” dedi.

Gümüş: “Gazeteci yaptığı işten dolayı yargılanmamalı”

Ardından konuşan Menteşe Belediye Başkanı Bahattin Gümüş, basının sıkıntılarının farkında olduğunu söyleyerek, “Basının özgür ve tarafsız olması çok önemli. Gazeteci yaptığı işten dolayı yargılanmamalı. Bu konuda Türkiye maalesef daha geri gidiyor. Gazetecilerin istediklerini yazdığı yarınlarda buluşmak üzere” diye konuştu.

Editör: Gazete Muğla