Muğla’nın Ula İlçesi Kavakçalı köyünde yerli yatırımcı bir firma tarafından yapılması planlanan Hidroelektrik Santraline (HES) İl Genel Meclisi’nden engel çıktı. Kavakçalı mevkiinde daha önce yine özel bir firma tarafından yapımına başlanan Hidroelektrik Santrali yapımına ses çıkarmayan İl Genel Meclisi’nin aldığı karar CHP’li Şehir Plancısı ve firma müellifi Ali Özden Gürbüz tarafından sert bir şekilde eleştirildi.

Muğla İl Genel Meclisi CHP Grubu tarafından yapımına izin verilmeyen Hidroelektrik Santrali’nin hemen iki kilometre ötesinde, aynı dere üzerinde yine özel bir firmaya ait santralin yapımının tamamlanmak üzere olduğuna dikkat çeken Şehir Plancısı Ali Gürbüz;

“Muğla ilinin yıllık enerji sarfiyatı 2 milyar kilovat saat. Ülke enerji ihtiyacının yaklaşık yüzde 60’ının İran doğalgazı aracılığı ile doğalgaz çevrim santralleri kanalıyla dünyanın en pahalı enerjisini üretmeye çalışırken HES, rüzgâr ve güneş enerjisi gibi hem çevreci, hem ucuz hem de sürekliliği olan enerji kaynaklarını kullanmaktan imtina edilmesini trajikomik buluyorum.” diyerek şöyle devam etti:

“Ülke kaynaklarının rasyonel kullanılması sosyal demokrat anlayışın temelini oluşturur. Bu kararı alan İl Genel Meclisi CHP grubunun, CHP’nin parti programında yer alan enerji politikalarından bi haber olduğunu aldıkları bu kararla bir kez daha anlamış olduk. Zahmet edip parti politikaları hakkında bilgi edinmeden karar alan CHP grubuna parti programında yer alan Enerji sektöründe stratejik planlamayı hatırlatmak isterim.”

Ali Özden Gürbüz CHP Programında HES konusunda yer alan satırları şöyle aktardı:

“Program aynen şöyle; ‘Ulusal kaynaklara öncelik: Enerji talebinin, kesintisiz ve kaliteli olarak karşılanmasında, başta yurtiçi hidrolik ve kömür kaynaklar ile jeotermal, güneş, rüzgar enerjisi, biokütle gibi yenilenebilir enerji kaynaklarından daha büyük oranlarda yararlanılacaktır. Türkiye’nin kendi kaynaklarını en verimli şekilde değerlendirmesi ve işletebilmesi sağlanacaktır. Enerji sektöründe üretim, iletim, dağıtım, dönüşüm ve depolama alanlarında her türlü yatırım faaliyetleri bütüncül bir Stratejik Planlama anlayışıyla ele alınacak ve Enerji Sektörü Ana Planı hazırlanacaktır. Ulusal enerji politikaları; Gelişmenin, sanayileşmenin ve kentleşmenin yaratacağı enerji talebini her dönemde, yeterli miktar ve kalitede, ucuz ve güvenilir koşullarda, ülke ve kullanıcı için en ekonomik şekilde, doğayı tahrip etmeden, çevre dostu anlayışla kesintisiz olarak karşılayacak, Kaynak ve temin yeri açısından, dengeyi, çeşitliliği ve verimliliği gözetecek, Dışa bağımlılığı asgari seviyeye indirecek teknoloji ve arz çeşitlendirilmesine olanak tanıyan, güvenilir bir enerji arz yapısı oluşturacak, yeterli yedeğe sahip, güvenilir, entegre bir sistemi öngörecek, Her türlü teknoloji ve kaynağı değerlendirecek, alternatif yatırım ve ?nansman modellerini hayata geçirecek, Sürdürülebilir kalkınma ilkelerini gözetecek bir anlayışla kamu otoritesi eliyle oluşturulacak ve kısa, orta, uzun vadeli sunum planları ile desteklenecektir’ ifadelerine dikkat çekmek isterim.”

Bu yılın Ocak-mart döneminde enerji dışındaki ürünlerde dış ticaret açığının yüzde 50'ye yakın küçüldüğünü enerji maddelerindeki açığın yüzde 28 büyüdüğüne dikkat çeken Şehir Plancısı Ali Özden Gürbüz sözlerini “Türkiye'nin toplam ithalatında enerji ürünlerinin payı yüzde 26.3'le rekor bir düzeye ulaştı. İl Genel Meclisinin aldığı bu kararın ülkenin ekonomik gerçekleri ile örtüşmediği gibi dışa bağımlılığı da arttırdığı ortadadır. Meclisin CHP grubu bu kararla ülke kaynaklarını adeta sömüren enerji ithalatını desteklemiş oldu. Alınan karar da nasıl bir kamusal yarar olduğunu merak ediyorum.” diye tamamladı.

Editör: Gazete Muğla