2013 verilerine göre Tarım verileri şöyle:

Muğla'da bitkisel üretim değeri 2 milyar 307 milyon 212 bin TL, canlı hayvanlar değeri 473 milyon 127 bin TL., Hayvansal ürünler değeri 393 milyon 647 bin TL.

Yukarıda belirtilen veriler, çok kıymetli verilerdir. Çünkü birçok ili geride bırakmıştır. Aydın , Denizli , Afyon, Çanakkale, Balıkesir, Edirne, Yalova, Düzce, Bilecik, Kocaeli, Sakarya gibi.

Tarımsal üretimde en büyük payı sırası ile Meyve üretimi, tarla ürünleri, yem bitkileri, zeytincilik, hayvansal ürünler, bağcılık, sebzecilik, kavun-karpuz üretimi alır.

2013 bitkisel üretim değeri bakımından Muğla 2.307 milyon 212 bin TL. ile Türkiye geneli için 10.sırada yer almakta. Antalya 7.443 milyon TL. ile 1.sırada yer almaktadır.

MUĞLA'DA ACİL YARDIM HELİKOPTERİ DÜŞTÜ 4 ÖLÜ MUĞLA'DA ACİL YARDIM HELİKOPTERİ DÜŞTÜ 4 ÖLÜ

Çiftçi kayıt sistemine (ÇKS) göre Muğla'da 28 bin 758 çiftçi mevcut. 2013 verilerine göre 2 milyon 307 milyon 212 bin TL. olan bitkisel üretim değeri 2014 yılında 3 milyar 710 milyon TL. olmuştur. Özetle tarımsal üretim ve ihracat % 16 oranında artış göstermektedir. Bu anlamda 2015 Ocak ayında Tarım İl Müdürlüğü toplantı salonunda gerçekleştirilen toplantıya Muğla Valisi Amir Çiçek katılmıştır.

Tarım İl Müdürü Nazif Ekici'nin verdiği birifingte Vali Amir Çiçek “Üretilen tarımsal ürünlerin turizm alanında tüketilmesi, gıda ihtisas sanayilerinin kurulmasının gerekliliğini vurgulamıştır.

Yılın 6 ayını yaklaşık 4,5-5 milyon nüfus ile geçiren Muğla için tarımsal ürünlerin iyi ambalajlamayla sunum ve iyi bir pazarlama yöntemi ile tüketiciye arzı yeni pozitif katma değer yaratacaktır.

Turizm gelirlerinin Muğla ekonomisinde önemli bir paya sahip olduğunu düşünecek olursak Turizm ve Tarım Hizmetlerinin entegre yürütülmesi koşulu ortaya çıkmakta.

Ayrıca turizm verilerini değerlendirmeye alırsak, turistlerin il içinde ulaşım ve güvenlik hizmetlerinin sunumu için turizm haftası öncesinde planlamasının yapılması gerekir.

Özellikle yerel yönetimler ulaşım hizmetlerinde turizmle ilgili ayrı bir planlama yapmak durumunda.

Yabancı turistlerin ziyaret ettikleri ören yerleri ve Müzeler Datça,Bodrum,Milas Fethiye, Marmaris, Yatağan. Gökova,Menteşe, Kavaklıdere.

Bu güzergahlara Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Hizmetleri + Kültür Sosyal Turizm birimleri kısa sürede planlama yapıp turizm fuarlarında tanıtımı yapılmalı.

Mavi yolculuk için çok uygun koyları olan Muğla'nın tanıtım ve propaganda atağına geçmesinin günü geldi de geçmek üzere.

Elimizi çabuk tutalım lütfen.

Editör: Gazete Muğla