Türkiye-Rus krizi sonrasında dünyadan “itidal” çağrısı geldi. ABD Başkanı Obama, Türkiye’nin her ülke gibi kendini savunma hakkı olduğunu söyledi, ancak “Türkiye ve Rusya’yı tansiyonu düşürmeli” diye de ekledi. Öte yandan Moskova’dan gelen açıklamalar Ankara’nın açıklamalarıyla çelişti. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ankara’ya çok sert çıktığı açıklamasında, Rus uçağının Suriye hava sahasındayken vurulduğunu ve Türkiye’ye herhangi bir tehditte bulunmadığını söyledi.
***
Neredeyse son birkaç gündür hep bu haberlerle yatıp kalkıyoruz. Rusya’ya yapılan beyaz et ve domates ihracatı durduruldu. Artık Ruslar Türkiye’den beyaz et ve domates almayacaklar ama bize doğal gaz satmaya devam edecekler. Nasıl bir ticari anlayıştır bu?
***
Gazetelerde yaşanan gerginliğin ülkemiz açısından ekonomik kayıpla sonlanacağı şeklinde haberler sütun sütun yer alıyor. “Türkiye-Rusya gerginliği, güney kıyılarında bulunan otellerin kış aylarındaki en büyük gelir kaynağı olan spor turizmini vurdu. Kampa gelen takımların yüzde 50'sini oluşturan Rus kulüpleri, rezervasyonlarını iptal etmeye başladı. Geçen yıl 100 milyon Euro gelir elde edilen spor turizmindeki gelir kaybının yüzde 70'e ulaşması bekleniyor.
Başta Rusya 1. Ligi kulüpleri olmak üzere dünyanın dört bir yanından futbol takımlarının kış kampı için tercih ettiği Antalya'daki otellerde rezervasyon iptali şoku yaşanıyor.
Türkiye ile Rusya arasında yaşanan gerginlik nedeniyle bölgedeki otellerin kış aylarındaki en büyük gelir kaynağı olan spor turizmi ağır darbe alma tehlikesiyle karşı karşıya...
Antalya bölgesi 2013 yılında bin 300 ayrı futbol takımının kampından 50 milyon Euro, 2014 yılı Ocak-Nisan ayları döneminde ise, 2 bin 500 kamptan yaklaşık 100 milyon Euro civarında gelir elde etmişti.
2015 yılında bu rakamın daha da artması bekleniyordu. Ancak, Türkiye-Rusya gerginliği bütün hesapları alt üst etti. Krizin sürmesi halinde Türkiye'nin spor kamplarından elde ettiği gelirin yüzde 70 civarında azalmasından endişe ediliyor.”
***
Peki spor ülkeler arasında yaşanan gerginliğin düşmesini azalmasını hatta barışı getirmez mi? Ülkemiz Basketbol süper ligi takımları yıllardır gerginlik yaşadığımız Yunanistan takımları ile Avrupa liginde mücadele etmiyor mu? İlk birkaç maçta çıkan olayın ardından artık hiçbir sorun yaşanmıyor. “Ermeni Soykırımı” iddiasıyla devam eden gerginlikten Türkiye – Ermenistan maçını iki ülkenin liderleri beraber izlemedi mi? Bunlar hamasi medya nutukları. Gerginlik spor turizmini etkilemez. Velev ki etkiledi siz turizmciler Rusya pazarına alternatif bir Pazar yaratamıyorsanız bu işi yapmanızın ne anlamı var.
***
Gökyüzünde yaşanan gerginlik yeşil sahada kadınlarla farklı boyuta taşındı. 2017 Kadınlar Avrupa Futbol Şampiyonasında Türkiye ile Rusya arasında oynanan ve golsüz eşitlikle sona eren mücadelede dostluk rüzgarları esti. İki ülke arasında yaşanan gerginliğin aksine takımlar dostane bir görüntü sergiledi. İki takım da milli marşların bitiminde birbirlerini alkışlarken, tribünlerden de iki takıma sevgi gösterisinde bulunuldu. 2017 Avrupa Şampiyonası 5. grup 4. hafta karşılamasında Türkiye, Rusya ile Fethiye’de karşı karşıya geldi. Dostluk havasında geçen karşılaşma öncesi kaptanlar Esra Erol ile Kseniia Tsybutovich ülke bayraklarının bulunduğu flamaları sundu. İki ülke arasında yaşanan gerilimin aksine sakin bir ortamda oynanan karşılaşmayı protokol ve yaklaşık 2 bin sporsever izledi. Maçta meşin yuvarlak ağlarla buluşamayınca her iki ülke takımı puanı kardeş payı yaptı. İşte herkesin gerginlik beklediği hatta müsabaka iptal olur beklentisiyle takibe bile almadıkları karşılaşma. Sonuç ortada her iki takım oyuncuları da rakip ülkenin milli marşları okunduktan sonra alkışlıyor ve müsabaka tek bir sarı kartla bitiyor. Nerede gerginlik. Gerginliği bitirecek ve barış ortamını kuracak tek argüman spor yeter ki aklı başında yöneticiler olsun.