SİNAN BOYACI - - Pamukkale Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi ve Güney Ege Kalkınma Ajansı(GEKA) ortaklığı ile “Melek Yatırımcılar Güney Ege’de” projesi bilgilendirme semineri yapıldı. Ege de ilk olarak Muğla’da yapılan seminerde, “melek yatırımcılığın” anlamı, geçmişi, faydaları ve bir fikri ürüne dönüştürebilme süreci anlatıldı.

Muğla 112 Acil Çağrı Merkezi, 2025 Hedefleri Belirlendi Muğla 112 Acil Çağrı Merkezi, 2025 Hedefleri Belirlendi

Muğla Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Toplantı Salonunda yapılan, Muğla’daki potansiyel yatırımcıların, “Melek yatırımcılık” kavramı ile tanıştırılması, onların katma değeri yüksek ürün ve hizmet üretimi üzerine çalışan girişimciler ile buluşturulması ve bölgenin sürdürülebilir rekabetçi bir yapıya kavuşmasının hedeflendiği seminerde, Muğla Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Bülent Karakuş, Keiretsu Forum Melek Yatırımcı Ağı Genel Müdürü Can K Methson ve Pamukkale Üniversitesi Teknokent Genel Müdürü Prof. Dr. Muzaffer Adak konuşma yaptılar.

NEDİR BU MELEK YATIRIMCI?

Melek yatırımcı kavramı dilimize ingilizceden (Angel Investor) birebir çeviri olarak girdi. ABD'de Broadway'deki tiyatro ve müzikal gösterilerine fon sağlayan kişiler "angel" olarak isimlendirilmişti. "Melek" ifadesi ilk kez 70'li yılların sonunda yeni kurulmuş, sermaye ihtiyacı olan firmalara fon sağlayan kişiler için kullanıldı. Henüz fikir aşamasında olan (startup) ya da belirli bir aşama elde etmiş fakat ilerleme için sermaye katkısı bekleyen şirketlere yatırım yapan bireysel yatırımcılara "melek yatırımcı" deniliyor. Görüldüğü üzere bu projelere yatırım yapmak normal bir yatırımdan çok daha fazla risk içermekte, bu nedenle melek yatırımcı iş hayatında deneyim kazanmış, belirli bir servet oluşturmuş ve parasal beklentileri ikinci planda tutabilecek profilde olan yatırımcıları ifade ediyor.

Yapılan Toplantıda Açılış konuşmasını yapan Muğla Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Bülent Karakuş: “Melek Yatırımcılar Güney Ege’de” projesi, fikri olup parası olmayan ile parası olup fikri olmayan girişimcilerin bir araya gelmesini sağlıyor. Dışarıda bana “ya başkan ne iş yapalım” sorusu çok soruluyor, hatta her gün bu soruyu duyuyorum. İşte melek yatırımcılar projesi bu soruların cevabı niteliğinde. Seminerde bilgi alınarak gençlerin, en önemlisi de fikri olanların önü açılacak. Çok güzel fikirler ve sermayelerle en iyi iş fırsatlarının çıkabileceğini biliyorum” dedi.

Pamukkale Üniversitesi Teknokent Genel Müdürü Prof. Dr. Muzaffer Adak, katma değerli ürünlerin bilgi üzerine yapılmasının önemini vurguladı. Adak: “Samsung yılda 2 Bin 750 patent alırken, Türkiye yılda 1000 patent ile yetiniyor. Dünyada üretim anlamında geri olduğumuz bir gerçek. Fikir çok fakat ürün yok. İşte melek yatırımcı bu konuda ülkemizi çok ileriye taşıyacak” diye konuştu.

800 CİVARINDA MELEK YATIRIMCI

Dünyanın en büyük melek yatırımcı ağı Keiretsu Genel Müdürü Can K Methson ise, melek yatırımcının Türkiye’de yeni bir kavram olduğunu söyledi. Türkiye’de son dönemde 339 sertifikalı, toplamda 800 civarında melek yatırımcı olduğunu belirten Methson: “Melek yatırımcı iş fırsatlarına yatırım yapan kişidir. İşleri sadece para vermek değil. Maddi ve manevi destek vermektir. Zaten adındaki “melek” verdiği manevi desteği ifade ediyor.

Editör: Gazete Muğla