Yaşanan yayın yasakları daha zihinlerde yerini korurken kurduğum şu cümlelere tekrar ihtiyaç duyar hale geldim. “Bu gidişle çok yakında sayfalarımızda Sonbahar geldi, yapraklar döküldü, Hazan mevsimi geldi, Kış hazırlıkları başladı, Yazdan kalma güneşli günler, Günün şıkı kim gibi pembe haberlerle dolacak.” Seçimlere az bir zaman kala seçimlerle ilgili yayın yasakları da başladı.
***
Ülkemizin huzuru, güvenliği, geleceği hatta insanların vahşice katledilmesinin hiç önemi yok. Asıl olan azınlıkların çıkarları. Asıl olan siyasi çıkarlar, asıl olan vs. Toplum menfaatleri, milletin geleceği, hak ve hukuk kimin umurunda? Siyasetten kimin ne anladığı da önemlidir. Siyaset kavramı her ne kadar genel bir ifadeyle açıklansa da anlama ve kavrama bakımından her şey teoride olduğu gibi olmamaktadır. Yazılan çizilenlere bakıldığında en bilindik şekliyle siyaset tanımına bir göz gezdirelim.
***
SİYASET NEDİR?
Siyaset, Arapça kökenli bir kelimedir; at eğitimi, at talimi anlamına gelmektedir. Osmanlı'da devlet geleneği için siyaset sözcüğünün "ceza" ve özellikle "ölüm cezası" anlamında kullanıldığı görülmüştür. Yunan siyasal yaşamında ise siyaset, polise veya devlete ait etkinlikler biçiminde tanımlanmıştır. Siyaset Bilimi Siyaset, belli bir toplumda çatışma halinde olan çıkarların uzlaştırılması faaliyetidir. Siyaset Bilimi geçmişte dar anlamda devlet ve iktidar kavramları üzerine araştırmalar yapmaktayken günümüzde, siyasal kararların tahlili, sosyal grupların karar ve etki ilişkilerindeki rolü, siyasal katılma, sosyal yapı ve iktidar ilişkisi, siyasal değişme ve gelişme gibi konuları da incelemektedir.
***
Her şeyden önce bir yönetme sanatı veya bilimidir, yani siyaset bilimidir. Hükümet/devlet icraatlarını etkileme, değiştirme veya yönlendirmek işidir., Devlet yönetimini veya kontrolü ele geçirme ve elde tutma bilgisi veya sanatıdır. Bireyler ve gruplar arasında güç ve liderlikle ilgili olan rekabettir. Bir takım maharet ve hünerlerle, çoğu kez dürüst veya ahlaki olmayan şekilde uygulamalarla karakterize edilen etkinliklerdir. Bir toplumda yaşayan insanlar arasındaki ilişkiler karmaşasının bir toplamıdır.
***
Yaşanılan zaman veya gelecek için kararlar almak ve uygulamak için koşullar ve verilerin ışığında alternatifler arasından seçilen eylem veya eylemleri ortaya koymak, belirlenen yöntem veya biçimlerde uygulamaktır. Özellikle bir devlet organının uygulanabilir icraat ve genel amaçlarını ana hatlarıyla açıklayan yüksek düzeyli planlardır.
***
Ali 3. sınıfa giden zeki bir çocuktur. Bir gün öğretmeni Ali'ye “Siyaset” nedir diye sorar. Ali düşünür ama o çocuk aklıyla cevap veremez. Eve gider kitaplara bakar ama hiçbir şey anlayamaz. O da babasına sormaya karar verir.
-Baba, Siyaset nedir? Baba düşünür. Ali'ye uygun bir yolla anlatmak ister.
-Bu evde parayı getiren kim oğlum?
-Sen...
-Ben kapitalist rejimim.
-Peki, parayı alıp bizim yiyecek içecek ve giyecek gibi ihtiyaçlarımızı karşılayan kim?
-Annem...
-O da hükümet.
-Peki, küçük kardeşinle kim ilgileniyor?
-Dadım...
-Dadın işçi, kardeşin gelecek, sen de halksın o zaman. Ali her şeyi not alır ve uyur. Gece garip seslerle uyanır. Bir de bakar ki kardeşi ağlıyor. Yanına gidince altına pislediğini anlar. Hemen annesini kaldırmaya gider. Ama ne yaparsa yapsın anne kalkmaz. Bu arada salondan gelen sesleri merak eder ve salona gider. Babasıyla dadısını uygunsuz yakalayan Ali’nin ağzından aynen şu kelimeler dökülür: -Kapitalist rejim işçiyi sömürüyor, hükümet uyuyor, gelecek bok içinde, halk ne yapsın.
***
Yazının başında da aktardığım gibi 2 Kasım tarihine kadar sizlere hangi parti yada hangi aday ne yapıyor yarattıkları algı ne seçmendekilerin karşılığı nedir aktaramıyoruz. Malumunuz YASAK HEMŞERİM!