BERİTAN YÜCEL--Dünyanın dört bir yanında olduğu gibi Muğla’da da iklim aktivistleri “iklim adaleti” talebiyle Bodrum, Milas, Datça, Köyceğiz, Marmaris, Gökova ve Menteşe’de bir araya gelerek basın açıklaması yaptılar. MUÇEP Menteşe Meclisi’nce yapılan açıklamada, “2050 değil 2030 yılına kadar fosil yakıt emisyonları sıfırlanmalıdır. Ülkemizde de mevcut kömür teşvikleri kaldırılmalı ve kömür santralleri için uygulanan kapasite mekanizması ödemeleri 2022 yılından itibaren devreden çıkarılmalıdır” denildi.
Tüm dünyada olduğu gibi Muğla’da da iklim aktivistleri Menteşe Sınırsızlık Meydanı’nda bir araya gelerek, İskoçya’nın Glasgow kentinde düzenlenen Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği 26’ncı Taraflar Konferansı’nda (COP26) devletlere iklim değişimini durdurma konusunda gerçekçi adımlar atma çağırısında bulundu.
“MEVCUT KÖMÜR TEŞVİKLERİ KALDIRILMALI”
Muğla Çevre Platformu (MUÇEP) Menteşe Meclisi adına basın açıklamasını okuyan Selma Gençoğlu, fosil yakıt emisyonlarının sıfırlanması, mevcut kömür teşviklerinin kaldırılması ve kömür santralleri için uygulanan kapasite mekanizması ödemelerinin 2022 yılından itibaren devreden çıkarılması gerektiğini vurguladı.
“YERLİ, YENİLENEBİLİR, TEMİZ ENERJİYE GEÇİLMELİ”
Muğla’da bulunan fosil yakıtlı bütün termik santrallerin adil dönüşüm ilkeleri uygulanarak ve çalışanlar mağdur edilmeden 2030 yılına kadar kapatılması, yerli, yenilenebilir, temiz enerjiye geçilmesi gerektiğini söyleyen Gençoğlu, “Birleşmiş Milletler tarafından kurulmuş ve 195 ülkenin üye olduğu Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli (IPCC), her ülkeden binlerce bilim insanı tarafından hazırlanan ve 9 Ağustos’ta yayınlanan 6. Değerlendirme Raporu’nda ‘İklim değişikliğinin yaygın bir şekilde görüldüğünü ve hızlı bir şekilde ilerlediğini’ belirtiliyor.
Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri António Guterres, IPCC İklim Değerlendirme Raporu için ‘insanlık için çalan kırmızı alarm zilleri kulakları sağır edecek seviyede ve kanıtlar reddedilemeyecek nitelikte’ demektedir. 2021 yılında karbon salınımlarını azaltmak bir yana hızla arttıran ve 2030’a kadar vaatlerinin iki katı fosil yakıt üretimi planlayan esas kirletici ülkeler nasıl inandırıcı olabilirler. 30 yıldır aynı şeyleri söylüyor ama hiçbir şey yapmıyorlar. COP26 öncesinde verdikleri demeçlerden de anlıyoruz ki yapacakları yeni bir şey yok. Bir iklim zirvesi daha boşa harcanacak” dedi.
“ENDÜSTRİYEL PLANTASYON ADI ALTINDA ORMAN KATLİAMINA SON VERİLMELİ”
İklim krizinin giderek kendini hissettirdiği bir dönemde Muğla’da orman katliamına son verilmesi gerektiğini dile getiren Gençoğlu, “Muğla’mızda mevcut ormanlık alanlarımız korunurken, yanan alanlar kesinlikle imara açılmamalı, tekrar orman vasfının kazandırılması için çalışmalar yapılmalıdır. Endüstriyel Plantasyon adı altında orman katliamına son verilmelidir. Tarım alanlarımızda, meralarımızda ve ormanlık alanlarda yeni maden arama ve işletme ruhsatları verilmemeli ve açılan maden ocakları verdikleri zarar ödettirilerek derhal kapatılmalıdır” şeklinde konuştu.