Muğla’nın Marmaris, Fethiye ve Bodrum İlçelerinde son yıllarda yaşanan orman yangınlarında doğal yaşam alanları yok olan Yaban domuzları sürüler halinde kent merkezlerine ve sahillere inerek, çöplerde ve bahçelerde yiyecek arıyorlar.
Muğla’nın Fethiye İlçesinde yapılacak olan “Yaban Domuzu Sürek Avı” tepkilere neden oldu. Muğla Barosu sürekli avının iptali ve yapılmaması için dava açtı.
Alınan bilgiye göre, Tarım Orman Bakanlığı Manisa 4. Bölge Müdürlüğü’nün 29.11.2024 tarihli izin kararıyla Muğla‘nın Fethiye ilçesine bağlı Yanıklar, Çiftlik, Kargı ve Karakeçililer mahallelerinde 3-15 Aralık 2024 tarihleri arasında yaban domuzu sürek avının yapılmasına karar verildi.
Bölge müdürlüğü kendilerine ulaşan Fethiye İlçesi Yanıklar, Karakeçililer Kayaköy, Çiftlik ve Kargı Mahallelerinde Yaban Domuzu Sürek Avı yapılması talebine olumlu yanıt vererek, sürek avı ile ilgili şu bilgileri paylaştı:
“4915 Sayılı Kara Avcılığı Kanunu," Av ve Yaban Hayvanlarının Yaşam Alanlarının Korunması, Zararlılarıyla Mücadele Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik ve Merkez Av Komisyonu kapsamında, ekli listede adı geçen avlanma belgesine sahip avcılar ve sürekçilere aşağıda belirtilen tarih ve mevkilerde Mücadele Amaçlı Yaban Domuzu Sürek Avı izin talepleri uygun görülmüştür.
“3 ila 11 Aralık tarihleri arasında Yanıklar ve Çiftlik Mahallerinde, 14-15 Aralık tarihleri arasında ise Karakeçililer Mahallesinde “Yaban Domuzu Sürek Avı” yapılacak. Sürek avına başlanmadan, avın yapılacağı tarihten en az 2 gün önce, Mahalle Muhtarı tarafından yöre halkına sürek avı organizasyonu hakkında duyuru yapılacak. Sürek avına 15 avcı, 20 sürekçi üzerinde katılım olmayacak.
Av ve Yaban Hayvanlarının ve Yaşam Alanlarının Korunması, Zararlılarıyla Mücadele Usul ve Esasları Hakkında Yönetmeliğin 54. maddesi "..Av turizmi kapsamında avlananlar hariç, avlanan bu hayvanların etleri, derileri ve trofeleri avlayan avcılara ait değildir. Bu hayvanların etlerinin, derilerinin ve trofelerinin nasıl değerlendirileceği İl Müdürlüğü tarafından belirlenir.." hükmü kapsamında vurulan domuzlar, av bitiminde görevliler gözetiminde karnı yarılarak, içine kireç veya mazot dökme suretiyle domuzların etleri kullanılamaz hale getirilecek.
BARO DAVA AÇTI
Muğla Barosu, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Doğal Yaşamı Koruma ve Hayvan Hakları Komisyonu’nun alınan kararın iptali için başvuruda bulunduğunu duyurmuştu.
Baronun açıklamasında şu ifadelere yer verildi:
“Tarım Orman Bakanlığı 4. Bölge Müdürlüğü 29.11.2024 tarihli izin kararıyla Muğla'nın Fethiye İlçesinin Yanıklar, Çiftlik, Kargı ve Karakeçililer Mahallelerinde 3 Aralık-15 Aralık 2024 Tarihleri arasında YABAN DOMUZU SÜREK AVI'nın yapılmasına karar verilmiştir. Yaban domuzlarının yaşam alanlarını işgal eden insanların, hayvanların su ve yiyecek bulmak gibi hayati ihtiyaçlarını karşılayabilmek için aslında kendi yaşam alanlarında zorunlu olarak insanlara yakın yerlerde görülmelerinin sorumlusu hayvanlar değil insanlardır. Kendi sebep olduğu soruna akla, mantığa ve bilime uygun çözüm bulmak yerine, canlıların öldürülmesine ilişkin "SÜREK AVI" yani toplu katliam yapılmasını kabul etmek mümkün değildir. Bu kararın uygulanmaması ve iptali için ilgili kurumlar nezdinde gerekli tüm başvurular Muğla Barosu adına Doğal Yaşamı Koruma ve Hayvan Hakları Komisyonu tarafından yapılmaktadır.
SÜRÜLER HALİNDE ÇÖPLERDE YİYECEK ARIYORLAR
Muğla’nın Marmaris, Fethiye ve Bodrum İlçelerinde son yıllarda yaşanan orman yangınlarında doğal yaşam alanları yok olan Yaban domuzları sürüler halinde kent merkezlerine ve sahillere inerek, çöplerde ve bahçelerde yiyecek arıyorlar.
Marmaris’te yaban domuzlarının sahillere ve kent merkezine kadar inmesi sonrasında, bölgede tatil yapan vatandaşlar tarafından sosyal medya da sahile ve kent merkezine sürüler halinde inen yaban domuzlarının görüntüleri paylaşılmıştı.
Vatandaşların evlerine ve bahçelerine kadar giren domuz sürüleri zaman zaman vatandaşların evlerine de zarar veriyorlar. Evleri zarar gören vatandaşlar bir an önce tedbir alınmasını istiyorlar.
Bazı vatandaşlar ise aç kalan yaban domuzlarını yetkilerin tüm uyarılarına rağmen gıda atıkları ile beslemeye devam ediyorlar.