Fethiye’nin yöresel ürünlerinin, dünya çapında tanıtılması amacıyla düzenlenen 1. Fethiye Gastronomi Kültür ve Dostluk Festivali’nin 22 Eylül Cuma günü gerçekleştirilen açılışına Fethiye Belediye Başkanı, Alim Karaca, Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası (FTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Osman Çıralı, Başkan Yardımcısı Ramazan Dim, Yönetim Kurulu Üyeleri Veli Önver, Süleyman Kaya, Emre Başaran, İMEAK Deniz Ticaret Odası Fethiye Şubesi Başkanı İlkay Tugay, Fethiye Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Mehmet Soydemir, Fethiye Likya Kadın Kalkınma Kooperatifi Başkanı Çiğdem Karaca, ödüllü şef Maria Ekmekçioğlu ile Türk ve Yunan şefleri, akademisyenler, konuk Yunan köşe yazarları, gazeteciler ve sosyal medya fenomenleri ile çok sayıda vatandaş katıldı.

İKİ YAKA BİR MUTFAK

Festivalin açılışında konuşan FTSO Yönetim Kurulu Başkanı Osman Çıralı, Türkiye ve Yunanistan’ın çok sayıda ortak yönü olduğunu vurgulayarak, “Aynı coğrafyanın insanları olarak damak zevklerimiz, yemek kültürlerimiz de çok yakın. Yunan mutfağı ile Türk mutfağı arasındaki benzerlikler, yıllarca bir arada yaşamanın, komşu olmanın etkisiyle çok fazla. Birçok ortak yemeğimiz, mezemiz var. Aslında iki yaka bir mutfak gibiyiz. İnanıyorum ki bu festival, daha birçok ortak yönümüzün olduğunu bizlere hatırlatacak.” dedi.

FETHİYE'DEKİ GİRİŞİMCİ GENÇ, TÜRKİYE'DE BİR İLKİ BAŞARDI FETHİYE'DEKİ GİRİŞİMCİ GENÇ, TÜRKİYE'DE BİR İLKİ BAŞARDI

Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası’nın iki ülke arasındaki ilişkilerin, dostluğun gelişmesine özel önem verdiğine dikkat çeken Osman Çıralı, Odanın Yunanistan vizesi hizmetini vermeye başladığını vurgulayarak, “Odamız bünyesinde açılan vize ofisi sayesinde 15 Mart 2023 tarihinden bu yana üyelerimiz ve halkımız vize işlemleri için İzmir’e ya da Marmaris’e gitmek zorunda kalmadan, Odamızda kolaylıkla gerçekleştirilebiliyor. Bugüne kadar randevuyla günde 20 kişiye hizmet veren vize ofisimiz, önümüzdeki dönemde de iki ülke arasındaki dostluğun güçlenmesine, daha çok hemşerilerimizin Yunanistan’a gidebilmesine katkı sağlayacak.” diye konuştu.

Fethiye ve Seydikemer bölgesinin turizmde olduğu kadar tarımda da iddialı olduğunu ifade eden Çıralı, sözlerine şöyle devam etti: “Ören çayının berrak sularında yetişen alabalığımız ihracat şampiyonu. Lezzeti ve dayanıklılığı ile tercih edilen bir başka ihracat şampiyonumuz Fethiye domatesi. Yine coğrafi işaretle tescillenen Kaya inciri ve yerli susamdan üretilen Fethiye çifte kavrulmuş tahini. Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası olarak biz de yöremizin bu özel ürünlerine sahip çıkarak, coğrafi işaretle tescil ettiriyor, markalaşmaları için çalışıyoruz. Şu ana kadar Fethiye Kaya İnciri ve Fethiye Tahini için coğrafi işaret aldık. Kaya incirimiz, Avrupa Birliği’nden coğrafi işaret alma yolunda. Şimdi de Fethiye Tarhanası ve Nif Kirazı için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Sizler de standımızdan coğrafi işaretli ürünlerimizi tadabilirsiniz.

İki ülke dostluğuna katkı sağlayacağına inandığım festivalimizin verimli olmasını diliyor, iki yakayı, ortak damak lezzetleriyle bir araya getiren değerli şeflerimize, Maria Ekmekcioğlu’na, Likya Kadın Kooperatifi Başkanı Çiğdem Karaca’ya, Fethiye Belediye Başkanımız Alim Karaca’ya ve festivalimize katkı sağlayan herkese teşekkürlerimi sunuyorum.”

FTSO, FETHİYE’NİN TANITIMINA HER ZAMAN DESTEK

Festivalin açılışında konuşan Fethiye Belediye Başkanı, Alim Karaca da festivalin Fethiye’nin gastronomi alanında da dünya çapında tanınmasında önemli katkısı olacağını vurgulayarak, festivalin düzenlenmesine verdiği katkı dolayısıyla Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Osman Çıralı’ya teşekkür etti.

Açılışta söz alan ünlü şef ve yazar Maria Ekmekçioğlu da Fethiye’nin İstanbul’dan sonra ikinci evi olduğunu dile getirdi.

Festival açılış konuşmalarının ardından Türk ve Yunan şeflerin yemek şovu, sirtaki ve yerel halk dansları ekibinin gösterileri ile devam eden festivalin ilk günkü bölümü katkı sağlayanlara plaketlerinin verilmesinin ardından sona erdi. (GÜZİDE KASIM)

Editör: Gazete Muğla