Muğla’nın Fethiye ilçesinde Fethiye Körfezinde bin 86 metrekare deniz doldurularak 100 metre uzunluğunda yat yanaşma yeri yapılıyor. Fethiye Eski Belediye Meclisi yapılacak olan projeye 31 Mayıs 2018 tarihinde onay verdiği ve imzalanan belgenin sır gibi saklandığı ortaya çıktı. Öte yandan projenin askıdan indirilmesine saatler kala Fethiye’li çevreciler itiraz dilekçeleriyle başvurdular. Eski Başkan Behçet Saatcı onaylı izin belgesinin ortaya çıkmasının ardından başta Fethiye halkı olmak üzere çevre dernekleri büyük tepki gösterdi.
İzni Fethiye Eski Belediye Başkanı Behçet Saatcı Verdi
Türkiye’nin en önemli turizm merkezlerinin başında gelen Muğla’da kıyıların talan edilmesinin önlenmesi için büyük çaba sarf ediliyor. Fethiye Körfezinde bin 86 metrekare deniz doldurularak 100 metre uzunluğunda yat yanaşma yeri yapılacağı izni Fethiye eski Belediye Başkanı Behçet Saatcı’nın verdiği ortayla çıktı.
Belge sır gibi saklanmış
Fethiye Eski Belediye Başkanı Behçet Saatcı’nın 31 Mayıs 2018 tarihinde imzaladığı evrakta; “1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı ve 1/1000 ölçekli uygulama imar planı değişikliği talebi Belediyemizce uygun olarak değerlendirmekte olup, talep edilen bilgi ve belge yazımız ekinde sunulmaktadır” denildi. Yaşanan gelişimlerin ardından uzmanlar, denizin doldurularak yapılması planlanan iskele ve taşıma kapasitesinin üstünde yük getirecek olan yat yanaşma yeri körfez için büyük tehlike olacağı ifade ettiler. Bölge halkı ise bakanlığa itiraz için kampanya başlattılar.
“Örnek Teşkil Etmemesi İçin Durdurulmalı”
Deniz tarafında yer alan bu yapı, hali hazırda tükenmekte olan Fethiye Körfezi’ne büyük ve onarılmaz bir darbe vuracağını dile getiren Mimarlar Odası Fethiye temsilcilik Başkanı Gökhan Saygın Güngör, “Tüm ilgili kurumlar körfezin neden bu halde olduğunu, nasıl kurtarılacağını, neler yapılması gerektiğini tartışırken, en önemli kirlilik sebeplerinden biri olarak tekne atıkları ve yoğunluk gösterilirken, burada yapılacak en küçük müdahaleye bile izin verilmemelidir.
Fethiye Körfezi’ni ve tüm kıyıları bir bütün halinde düşünmek, bir an önce Bütünleşik Kıyı Alanları Planını hazırlamak, kıyıları parçacı yaklaşımlarla değil, bütün olarak ele almak ve kamu yararı gözeterek planlamak gerekmektedir. Bu ‘Yat Yanaşma Yeri’ her hangi bir denizdeki her hangi bir iskele gibi düşünülmemeli, acil olarak kurtarılması gereken Fethiye Körfezi’nin orta yerine bırakılmış yeni bir problem olarak ele alınmalı ve onu takip etmesi muhtemel diğer projelere öncü olmaması adına mutlaka durdurulmalıdır” diye konuştu.
'Fethiye Körfezi Üzerindeki Baskı Daha Da Artacak'
Fethiye Körfezi’nin, doğal süreçlerle temizlenmesi artık mümkün olmadığını söyleyen Fethiye Ekolojik Yaşam Derneği’nden(FetDer) Biyolog Ulaş Kiper, “Deniz ve kıyı arasındaki ilişkiyi koparan betonlaşma, körfezin kent merkezine yakın kesimlerinde oldukça yoğunlaştı. Körfeze ulaşan DSİ kanallarının da ıslah adıyla betonlaştırılması sonucu tarımsal kökenli kimyasal atıklar hiçbir doğal filtrasyona tabi olmadan doğrudan körfeze ulaşarak kirliliği arttırıyor. Fethiye Ekolojik Yaşam Derneği olarak, artık can çekiştiğini düşündüğümüz körfez üzerinde çevresel yük oluşturan tekne atıkları, kanallardan gelen kimyasal ve organik atıklar, belli dönemlerde kapasitesi yetersiz kalan arıtma tesisi gibi etkenlerin hızlı bir biçimde doğa lehine gözden geçirilmesi ve iyileştirmesini bekliyor ve bunun için çalışıyoruz. Bu süreçte gündeme gelen bir gelişme Fethiye Körfezi üzerindeki baskının daha da artacağını gösteriyor” şeklinde konuştu. Her söyleminde Fethiye Sevdasını vurgulayan Saatcı’nın Fethiye için böyle bir imzayı nasıl attığı merak konusu oldu.
“Kamu yararı yoktur”
Efendi Can isimli vatandaşın da Muğla Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne itiraz dilekçesi verdiği öğrenildi. Verilen dilekçede “3194 sayılı imar kanununa İmar Planı yapma yönetmeliğine Danıştay ve Yargı kararlarına uygun olmadığı aşikârdır. Yapılan plan kamu alanında kişilere rant kazandırmak için yapıldığı anlaşılmaktadır. Fethiye körfezinin kirliliğini arttıracaktır. Kamu yararı yoktur. Binanın askıdaki imar planlarının iptal edilmesi için gereğinin yapılmasını arz ederim” denildi.
Muğla Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nün itiraz dilekçesine cevaben verdiği tutanakta; “Muğla İli Fethiye İlçesi Karagözler Mahallesi 2019 ada 33 parsel ile kıyı kenar çizgisinin deniz tarafında “Yat Yanaşma Yeri” amaçlı 1/5000 ölçekli nazım ve 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’nin 109. Maddesinin bir fıkrasının C bendi uyarınca Bakanlık Makamının 09.07.2019 tarih ve 160581 sayılı Olurları ile onaylanmış olup, 15.10.2019 tarihinde Müdürlüğümüz ilan panosunda 30 gün süre ile askıya çıkarılmıştır”denildi.
Öte yandan projenin askıdan indirilmesine saatler kala Fethiyeli çevreciler itiraz dilekçeleriyle başvurdular.