EYT’yi kıl payı kaçıranlara yeni erken emeklilik fırsatı!

EYT’yi kıl payı kaçıranlara yeni erken emeklilik fırsatı!
EYT’de kapsam dışı kalanlar için düzenleme hazırlıkları başladı. EYT’yi kıl payı kaçıranlar için fırsat geri geldi.

Kartal Gazetesi’nde yer alan habere göre; EYT düzenlemesi geçtiğimiz Mart ayında TBMM’de kabul edilmiş, yaş şartı olmadan erken emeklilik imkanı çıkmıştı. TBMM’den geçen EYT yasasına göre 8 Eylül 1999 öncesi sigorta girişi olanlar, yıl ve gün şartını yerine getirmeleri halinde yaşa bakılmadan emeklilik hakkına sahip oldu. 2 milyon kişi de sonuç bekliyor. Ancak, EYT’yi kıl payı kaçıranlar da var.

EYT’de kapsam dışı kalanlar için düzenleme hazırlıkları başladı. Cumhurbaşkanı talimatı ile harekete geçen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı EYT’de mağdur olan grupları tek tek belirliyor ve erken emeklilik için düzenlemeler hazırlıyor. Bakanlık, ilk olarak prim eksiği nedeniyle EYT’den yararlanamayan Bağ-Kurlular için hazırlık yapmaya başladı. Bağ-Kurlulara prim indirimi geliyor. Peki SSK ve Bağ-Kur prim eşitlemesi ne zaman çıkacak? İşte merakla beklenen düzenlemenin detayları…

EYT’yi kaçıran Bağ-Kurlulara özel müjde geldi. Cumhurbaşkanı talimatı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, yeni düzenleme yapmak üzere harekete geçti. Bakanlık, SSK ve Bağ-Kur prim eşitlemesi getirmeyi amaçlıyor. Böylece EYT’den emekli olmak için aranan prim şartı Bağ-Kurlular için de düşecek. Yani Bağ-Kurlular da aynı SSK’lı çalışanlar gibi daha az prim ödeyerek emekli olacak.

Yeni düzenlemenin detayları da netleşti. Prim eşitlemesi ile birlikte Bağ-Kurlulara 1800 gün prim indirimi uygulanacak. Böylece Bağ-Kurlular için 9000 gün olan prim gün sayısı 7200 güne düşecek. Yani EYT’yi prim eksiği nedeniyle kaçıran Bağ-Kurlular için emeklilik yolu açılacak.

1.1 milyon kişinin yararlanması beklenen yeni prim indirimi düzenlemesi küçük esnafı kapsıyor. Prim indiriminin TBMM tarihini de Cumhurbaşkanı Erdoğan açıkladı. Açıklamaya göre Bağ-Kurlu çalışanlara müjde Ocak ayından önce gelecek. Yani torba yasa maddeleri arasında bulunan prim indirimi Aralık ayı sonuna kadar TBMM’den geçecek. Böylece küçük esnaf yeni yıla erken emeklilik sevinciyle girmiş olacak.

Kaynak:KARTAL GAZETESİ

Bu haber toplam 359 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.